«Στην πυρά» η πρόταση Αλογοσκούφη

▅ Ο κ. Αλογοσκούφης αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί προτρέποντας όσους τον επικρίνουν να ξαναδιαβάσουν τη δήλωσή του ▅ Πολλά στελέχη του κόμματος επέκριναν τον υπουργό- για προσωπικές απόψεις μίλησε ο κ. Ζαγορίτης, ενώ ο κ. Μανώλης για δήλωση ηττοπάθειας ▅ Αν και στο Μαξίμου προκλήθηκε αναστάτωση από την πρόταση Αλογοσκούφη, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος υποβάθμισε το θέμα

▅ Ο κ. Αλογοσκούφης αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί προτρέποντας όσους τον επικρίνουν να ξαναδιαβάσουν τη δήλωσή του

▅ Πολλά στελέχη του κόμματος επέκριναν τον υπουργό- για προσωπικές απόψεις μίλησε ο κ. Ζαγορίτης, ενώ ο κ. Μανώλης για δήλωση ηττοπάθειας

▅ Αν και στο Μαξίμου προκλήθηκε αναστάτωση από την πρόταση Αλογοσκούφη, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος υποβάθμισε το θέμα

Το κλίμα ηττοπάθειας και τα σημάδια εσωστρέφειας ενισχύθηκαν στην κυβέρνηση μετά την πρόταση του υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη για κυβερνητική συνεργασία μεταξύ ΝΔ και ΠαΣοΚ σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία. Σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για την οικονομική πολιτική που ουσιαστικά έχει αποτύχει, όπως παραδέχονται πλέον και αρκετοί υπουργοί και πάρα πολλοί βουλευτές της ΝΔ, ο κ. Αλογοσκούφης αναζήτησε άλλοθι για τις επιλογές του μέσω της προτάσεώς του. Παράλληλα αναζωπυρώθηκαν οι εσωτερικές έριδες με εκατέρωθεν πυρά και αιχμές, σε μια χρονική στιγμή που η πρόταση, κατά πολλά κυβερνητικά στελέχη, ευνοεί τα επιχειρήματα περί κυβερνητικού αδιεξόδου και εξυπηρέτησης πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Τον άδειασε ο κ. Ζαγορίτης
Εν μέσω της γενικής κατακραυγής για την κυβερνητική πολιτική, υπό συνθήκες αμφισβήτησης της κεντρικής κυβερνητικής γραμμής και με την αυτοδυναμία να αποτελεί μακρινό όνειρο για τη ΝΔ, η πρόταση του κ. Αλογοσκούφη ρίχτηκε στην πολιτική πυρά. Την αρχή έκανε ο Γραμματέας της ΝΔ κ. Ελ. Ζαγορίτης που προχθές άδειασε τον υπουργό Οικονομίας μιλώντας για προσωπικές απόψεις, ενώ χθες πιο αιχμηρός ήταν ο «αιρετικός» βουλευτής κ. Ι.Μανώλης που μίλησε για δήλωση ηττοπάθειας από τον κ. Αλογοσκούφη. Με τη σειρά του ο κ. Αλογοσκούφης, μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου, απάντησε προτρέποντας όσους τον επικρίνουν να ξαναδιαβάσουν τη δήλωσή του.

Σε συνδυασμό με την αδυναμία παραγωγής πολιτικής, το ασαφές πολιτικό και προγραμματικό στίγμα της κυβέρνησης, την έλλειψη κοινωνικών συμμαχιών, το μέλλον για το κυβερνών κόμμα προμηνύεται δυσοίωνο. Ετσι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κατά καιρούς ορισμένοι υπουργοί προκρίνουν ως διέξοδο στο… αδιέξοδο την ιδέα της συγκυβέρνησης ΝΔΠαΣοΚ, σενάριο που αρνείται το Μέγαρο Μαξίμου. Μετά την κατακραυγή στη ΝΔ για τη δήλωσή του ο κ. Αλογοσκούφης αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί. «Θα έλεγα σε όλους όσοι κάνουν σχόλια για τη συνέντευξή μου να τη διαβάσουν καθαρά.Είναι σαφές το τι λέω.Η ΝΔ κυβερνά αυτοδύναμα και θα συνεχίσει να κυβερνά αυτοδύναμα» τόνισε μετά τη συνάντησή του με τον κ. Καραμανλή. Η προσπάθεια να αλλάξει το αρνητικό κλίμα ήταν εμφανής.

Στο Μέγαρο Μαξίμου προκλήθηκε αναστάτωση από την πρόταση του κ. Αλογοσκούφη, αν και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ.Αντώναρος υποβάθμισε το θέμα λέγοντας ότι ο υπουργός Οικονομίας απάντησε με σαφήνεια μην αφήνοντας κανένα περιθώριο για παρανόηση των όσων είπε. «Οι έλληνες πολίτες ξέρουν με απόλυτη σαφήνεια και με ξεκάθαρο μυαλό ποιες είναι οι διαφορές μας με άλλα κόμματα. Γι΄ αυτό ακριβώς μας έχουν εμπιστευθεί για δεύτερη τετραετία, πολύ πρόσφατα,τον περασμένο Σεπτέμβριο,τη διακυβέρνηση της χώρας» ανέφερε ο κ. Αντώναρος.

Πιο αιχμηρός κατά του κ. Αλογοσκούφη ήταν ο βουλευτής κ. Ι.Μανώλης που σε ραδιοφωνικές συνεντεύξεις του (Αlpha 98,9 και Flash) έκανε λόγο για δήλωση ηττοπάθειας και υποστήριξε ότι η πρόταση υπαγορεύεται από οικονομικά κέντρα και πολιτικά τζάκια που έχουν συγκεκριμένους σκοπούς. Μάλιστα είπε ότι ο κ. Αλογοσκούφης προκαλεί σε ένα χρονικό σημείο που η ΝΔ δίνει μάχη για την αυτοδυναμία, ενώ διερωτήθηκε: «Πρέπει να ομολογήσουμε κι εμείςότι είμαστε αποτυχημένοι;». «Στόχος της ΝΔ είναι,και δεν νομίζω ότι αν κινηθούμε σωστά πως δεν είναι και εφικτός,να έχουμε αυτοδυναμία.Εμείςαυτό κυνηγάμε και θέλουμε, την αυτοδυναμία» τόνισε ο βουλευτής κ. Γ. Καλαντζής που στον Ρ/Σ της ΝΕΤ χαρακτήρισε άκαιρη τη δήλωση του υπουργού Οικονομίας. Επικριτικός ήταν και ο βουλευτής κ. Γ.Ορφανός που εκτίμησε στο κρατικό ραδιόφωνο ότι υπό την πίεση της ακυβερνησίας θα υπάρξει κυβέρνηση της ΝΔ και ζήτησε το κυβερνητικό στίγμα να είναι κοινωνικό και η κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει την τακτική της και την πολιτική στόχευση.

Καρφιά Εβερτ
Ο υπουργός Οικονομίας για μία ακόμη φορά βρίσκεται στο επίκεντρο της εσωκομματικής κριτικής και προκάλεσε κίνημα εσωτερικής αμφισβήτησης. Είναι στο στόχαστρο όχι μόνο για την πρότασή του αλλά και για την οικονομική πολιτική, εσχάτως και για την επίμαχη τροπολογία που καταργεί τη μονιμότητα και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στις μη κερδοφόρες ΔΕΚΟ. Επί της οικονομικής πολιτικής αρκετά αιχμηρός ήταν ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ κ. Μ. Εβερτ που ουσιαστικά επέκρινε τον κ. Αλογοσκούφη λέγοντας στον Ρ/Σ της ΝΕΤ: «Αν ανασκουμπωθεί το υπουργείο Οικονομικών τα οικονομικά θα πάνε πολύ καλά. Προφανώς δεν έχουν γίνει οι έλεγχοι που έπρεπε να γίνουν». Στο ίδιο κλίμα και ο κ. Μανώλης που διερωτήθηκε στον Ρ/Σ Flash: «Τώρα κατάλαβε ο κ.Αλογοσκούφης ότι έπιασαν πάτο τα έσοδα;».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.