ΛΟΝΔΙΝΟ. Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν έναν νέο τρόπο για τη ψύξη οργάνων που προορίζονται για μεταμόσχευση. Αν η μέθοδος αποδειχθεί ασφαλής και αποτελεσματική θα επέλθει πραγματική επανάσταση στον τομέα των μεταμοσχεύσεων, αφού δεν θα χρειάζονται πλέον «φρέσκα» όργανα και έτσι θα σώζονται χιλιάδες ζωές. Παράλληλα, δεν θα υπάρχει πλέον λόγος ύπαρξης των λιστών αναμονής για την εξεύρεση δότη. Οπως είναι γνωστό, όργανα όπως η καρδιά, το συκώτι και οι νεφροί πρέπει να μεταμοσχεύονται μέσα σε λίγες ώρες από τη στιγμή της λήψης τους από τον δότη γιατί διαφορετικά καταστρέφονται.

Οι επιστήμονες της εταιρείας Ηuman ΒioSystems στην Καλιφόρνια κατάφεραν να μεταμοσχεύσουν με επιτυχία όργανα που είχαν προηγουμένως καταψυχθεί σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι μεταμοσχεύσεις έγιναν σε ζώα και χρησιμοποιήθηκαν όργανα τα οποία είχαν παραμείνει στην κατάψυξη ως και τρεις μήνες προτού γίνουν οι επεμβάσεις.

Σε μια περίπτωση οι επιστήμονες αφαίρεσαν έναν νεφρό από ποντικό και το κατέψυξαν σε θερμοκρασία -80 βαθμών Κελσίου, χρησιμοποιώντας ένα ειδικό διάλυμα. Οταν αποφασίστηκε να μεταμοσχευθεί το όργανο, αποψύχθηκε σταδιακά ώστε η θερμοκρασία του να φθάσει τελικά στους 4 βαθμούς Κελσίου και στη συνέχεια τοποθετήθηκε σε έναν άλλο ποντικό. Στη συνέχεια οι επιστήμονες αφαίρεσαν τον νεφρό εκ νέου για να τον μελετήσουν. Οι εξετάσεις έδειξαν ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους οι ιστοί και τα κύτταρα είχαν παραμείνει αναλλοίωτα. «Κανονικά τα όργανα που καταψύχονται σε τέτοια θερμοκρασία και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα υφίστανται σοβαρές ζημιές στους ιστούς. Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά» δήλωσε στην «Daily Μail» o καθηγητής Λούις Τολέντο, επικεφαλής της έρευνας.