Οι φορολογούμενοι, οι οποίοι καλούνται να πληρώνουν τα ελλείμματα, δεν γνωρίζουν όλη την αλήθεια
«Τα ελλείμματα των ΔΕΚΟ και την αύξηση του κόστουςκαλείται να πληρώσει ο έλληνας φορολογούμενος.Δεν είναι λογικό σε μια περίοδο όπου όλοι στην οικονομία δείχνουν αυτοσυγκράτησησε κάποιες ΔΕΚΟ να υπάρχει διεύρυνση των ελλειμμάτων και να καλείται αυτά τα ελλείμματα να τα πληρώνει ο φορολογούμενος» δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης εξερχόμενος του Μαξίμου μετά τη συνεργασία του με τον πρωθυπουργό κ. Κ.Καραμανλή . Ο κ. Αλογοσκούφης, σύμφωνα με πληροφορίες, πήρε από τον Πρωθυπουργό το «πράσινο φως» για αλλαγές στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ.
Τις αλλαγές αυτές τις προανήγγειλε, εμμέσως πλην σαφώς, ο υπουργός Οικονομίας από την περασμένη εβδομάδα, με την τροπολογία-προσθήκη που κατέθεσε στη Βουλή με την οποία ουσιαστικά αφαιρούνται αρμοδιότητες από τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ και παρακάμπτονται δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ παράλληλα επιφορτίζονται με περισσότερες αρμοδιότητες οι υπουργοί που συμμετέχουν στη Διυπουργική Επιτροπή για τις ΔΕΚΟ.
Με άλλα λόγια, ο κ. Αλογοσκούφης (συνεπικουρούμενος και από τους υπουργούς Ανάπτυξης, Μεταφορών και Επικοινωνιών και την υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, οι οποίοι συνυπέγραψαν την τροπολογία) εγκαλεί τις περισσότερες διοικήσεις των ΔΕΚΟ διότι δεν πέτυχαν τα δέοντα αποτελέσματα. Αλλωστε, τα περισσότερα Επιχειρησιακά Προγράμματα που υποβάλλουν οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ στο υπουργείο Οικονομίας τούς επιστρέφονται ως ακατάλληλα ή για διορθώσεις.
Οι φορολογούμενοι, οι οποίοι καλούνται να πληρώνουν τα ελλείμματα των ΔΕΚΟ και την αύξηση του κόστους παροχής υπηρεσιών, δεν γνωρίζουν όλη την αλήθεια για την κατάσταση που επικρατεί σε πολλές ΔΕΚΟ, για την οποία βεβαίως δεν ευθύνονται μόνο οι διοικήσεις τους. Πρόκειται για κυβερνητική αποτυχία. Οι αριθμοί δείχνουν ότι από το 2005, όταν τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος για τις ΔΕΚΟ, ελάχιστα διορθώθηκαν και πολλά χειροτέρεψαν. Το έλλειμμα των 48 ΔΕΚΟ ενώ το 2006 ήταν περίπου 1.141 εκατ. ευρώ το 2007 έφθασε στα 1.306 εκατ. ευρώ και το 2008 οι αρχικές προβλέψεις ανέφεραν ότι θα διαμορφωθεί στα 1.410 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ο δανεισμός των ΔΕΚΟ από τα 1.580 εκατ. ευρώ το 2006 αυξήθηκε σε 1.948 εκατ. ευρώ και θα «κλείσει» το 2008 στα 2.413 εκατ. ευρώ.
Η κατάσταση, λοιπόν, χειροτέρεψε για τις περισσότερες ΔΕΚΟ (χωρίς να θέλουμε να γενικεύσουμε). Αλλά αναμένεται και συνέχεια. Ορισμένες από τις δημόσιες επιχειρήσεις περιμένουν την ψήφιση της τροπολογίαςπροσθήκης για να προχωρήσουν σε προσλήψεις νέων και αρκετών ατόμων που επωφελήθηκαν ήδη από εθελουσίες εξόδους… Παράλληλα, η λήψη στρατηγικών αποφάσεων (για όσες διοικήσεις το σκέπτονταν) αναβάλλονται, αφού πολλοί διοικητές των ΔΕΚΟ γνωρίζουν ότι θα αντικατασταθούν. Οσο γα τις επενδύσεις, ξεχάστε το. Το 2006 οι επενδύσεις των επιχειρήσεων αυτών ήταν 1.003 εκατ. ευρώ, το 2007 αυξήθηκαν (μόνο) κατά 239 εκατ. ευρώ και εφέτος αναμένεται μείωσή τους κατά 115 εκατ. ευρώ.
Η ανάγκη ευρύτατων μεταρρυθμίσεων είναι οφθαλμοφανής.