Νέα μηχανή αναζήτησης στο Διαδίκτυο

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ Νέα μηχανή αναζήτησης στο Διαδίκτυο απειλεί τη... μονοκρατορία της γνωστής Google. Ο ανταγωνισμός είναι μάλλον αθέμιτος, αφού το νέο προϊόν κατασκευάστηκε από ομάδα μηχανικών λογισμικού οι οποίοι εργάζονταν έως πρόσφατα στην Google. Το Cuil (σ.σ.: προφέρεται «κουλ») εγκαινιάστηκε χθες. Πρόκειται για νέα μηχανή αναζήτησης η οποία, όπως αναφέρεται, καλύπτει περισσότερες ιστοσελίδες και παρουσιάζει τα αποτελέσματα σε πιο μίνιμαλ και «έξυπνη» μορφή...

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ Νέα μηχανή αναζήτησης στο Διαδίκτυο απειλεί τη… μονοκρατορία της γνωστής Google. Ο ανταγωνισμός είναι μάλλον αθέμιτος, αφού το νέο προϊόν κατασκευάστηκε από ομάδα μηχανικών λογισμικού οι οποίοι εργάζονταν έως πρόσφατα στην Google.

Το Cuil (σ.σ.: προφέρεται «κουλ») εγκαινιάστηκε χθες. Πρόκειται για νέα μηχανή αναζήτησης η οποία, όπως αναφέρεται, καλύπτει περισσότερες ιστοσελίδες και παρουσιάζει τα αποτελέσματα σε πιο μίνιμαλ και «έξυπνη» μορφή που θυμίζει ιστοσελίδες περιοδικών.

«Τα σημαντικά επιτεύγματά μας στην τεχνολογία αναζήτησης μάς επέτρεψαν να περιλάβουμε στους καταλόγους μας μεγαλύτερο μέρος του Διαδικτύου,θέτοντας σχεδόν ολόκληρο τον Παγκόσμιο Ιστό στη διάθεση κάθε χρήστη» είπε ο Τομ Κοστέλο, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Cuil. Οι αλγόριθμοι στους οποίους βασίζεται η νέα μηχανή αναζήτησης αποτελεί φυσικά επτασφράγιστο εταιρικό μυστικό.

Ωστόσο οι ιδρυτές της εταιρείας αποκάλυψαν τη γενική προσέγγιση που ακολούθησαν. Σε αντίθεση με τη μηχανή της Google, η οποία βαθμολογεί κάθε ιστοσελίδα ανάλογα με τις επισκέψεις που δέχεται και με το πόσοι σύνδεσμοι (links) οδηγούν σε αυτήν, η μηχανή του Cuil αναλύει το περιεχόμενο κάθε ιστοσελίδας και προσδιορίζει ποια σχέση έχουν οι λέξεις-κλειδιά με τα συμφραζόμενα.

Αυτό σημαίνει ότι οι διακομιστές της Cuil δεν αποθηκεύουν τα ιστορικά αναζήτησης και τις διαδικτυακές συνήθειες των χρηστών, τακτική η οποία έχει προκαλέσει αντιδράσεις κατά της Google.

Επιπλέον τα αποτελέσματα δεν παρουσιάζονται σε κάθετες λίστες συνδέσμων αλλά σε οριζόντια διάταξη η οποία περιλαμβάνει εικόνες και αποσπάσματα από το κείμενο κάθε ιστοσελίδας.

Οι δημιουργοί του Cuil υποστηρίζουν ότι η μηχανή τους καλύπτει 120 δισεκατομμύρια ιστοσελίδες.

Υπερηφανεύονται μάλιστα ότι ο αριθμός αυτός είναι τριπλάσιος σε σχέση με τις σελίδες που καλύπτει ο κατάλογος της Google.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.