Oι συχνές εναλλαγές τάσης χαρακτήρισαν την πρώτη ημέρα της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τον γενικό δείκτη να επιτυγχάνει θετικό αποτέλεσμα, παρά το ελαφρώς αρνητικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Θετικό στοιχείο αποτελεί το κλείσιμο της αγοράς επάνω από τη σημαντική, τεχνικά και ψυχολογικά, περιοχή των 3.400 μονάδων. Ωστόσο η συναλλακτική απραξία απεικονίζει το «πάγωμα» του επενδυτικού ενδιαφέροντος, όσο παραμένει εμφανές το στοιχείο της μεταβλητότητας στο διεθνές περιβάλλον που επηρεάζει άμεσα και την εγχώρια κεφαλαιαγορά.

Ο γενικός δείκτης άνοιξε χαμηλότερα των 3.400 μονάδων αλλά πολύ σύντομα επανέκτησε τη συγκεκριμένη περιοχή τιμών, για ελάχιστο όμως χρονικό διάστημα, αφού στη συνέχεια ακολούθησε πλαγιοκαθοδική κίνηση, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει δύο φορές προς το χαμηλό των 3.373

μονάδων μετά το μεσημέρι. Καθώς τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια περιόριζαν τις απώλειές τους μετά τη σταθεροποιητική εικόνα που έδινε η προσυνεδρίαση στη Νέα Υόρκη, ο γενικός δείκτης ανέκαμψε σταθερά και σε διάστημα περίπου δύο ωρών ωθήθηκε στο ενδοσυνεδριακό υψηλό των 3.423 μονάδων, για να κλείσει λίγο αργότερα στις 3.410,15 μονάδες, με άνοδο 0,23%.

Ανάλογη του γενικού δείκτη διαγραμματική πορεία ακολούθησε και ο δείκτης FΤSΕ 20, o oποίος ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,18%. Αυτή τη φορά και οι μικρότερες κατηγορίες συμβάδισαν με την τάση της αγοράς και οι δείκτες FΤSΕ 40 και FΤSΕ 80 τερμάτισαν ανοδικά, καθώς ενισχύθηκαν κατά 0,27% και 0,35% αντίστοιχα.

Οι πιέσεις στην Αlpha Βank (-2%), στη ΔΕΗ (2,37%) και στον Μυτιληναίο (-2,76%) στέρησαν την ανοδική δυναμική από την αγορά, την οποία αντλούσε από την ισχυρή αντίδραση των ΟΤΕ, Coca-Cola (+2,17%), Τιτάνα (+2,40%, ο συγκεκριμένος τίτλος συμπλήρωσε την τέταρτη στη σειρά ανοδική συνεδρίαση), Βιοχάλκο (+2,24%), Ελληνικά Πετρέλαια (+1,72%) και ΟΠΑΠ (ενισχύθηκε κατά 1,04%).

Σε ό,τι αφορά τον συνολικό τζίρο της αγοράς, υποχώρησε στα χαμηλά επίπεδα της 14ης Ιουλίου και διαμορφώθηκε σε 138,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 11 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν σε πακέτα. Αξίζει να αναφερθεί ότι από το σύνολο του τζίρου τα 120 εκατ. ευρώ απορροφήθηκαν στις συναλλαγές των blue chips του FΤSΕ 20, ενώ ο τζίρος στη μικρή κεφαλαιοποίηση ανήλθε σε μόλις 1,55 εκατ. ευρώ.

Η βελτίωση της εικόνας της αγοράς προς το τέλος επέτρεψε στις ανοδικές μετοχές να πάρουν το προβάδισμα, μολονότι η τελική εικόνα της αγοράς είναι μοιρασμένη μεταξύ των ανοδικών (116), των καθοδικών (101) και των αμετάβλητων (111) μετοχών.