Η Σίφνος του Παναγιώτη Τέτση

Oι καρέκλες άρχισαν να παρατάσσονται η μία δίπλα στην άλλη περιμένοντας το πολυάριθμο κοινό που σιγά σιγά έκανε την εμφάνισή του στο Παλιό Σχολείο του Κάστρου της Σίφνου το περασμένο Σάββατο. «Τι ευλογία για κάποιον να έρχεται εδώ για μάθημα...» έλεγαν οι αθηναίοι επισκέπτες βλέποντας εκστασιασμένοι τη θέα στο απέραντο γαλάζιο που προσφέρει ο προαύλιος χώρος του κτιρίου, το οποίο δημιουργήθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα από εισφορές Σιφνίων της διασποράς. Και αφού χόρταιναν τη μαγεία του τοπίου, προχωρούσαν στο εσωτερικό του κτιρίου προκειμένου να δουν όλες τις εικόνες που υπήρχαν σε αφθονία έξω, αποτυπωμένες πλέον στους πίνακες του ζωγράφου Παναγιώτη Τέτση.

Oι καρέκλες άρχισαν να παρατάσσονται η μία δίπλα στην άλλη περιμένοντας το πολυάριθμο κοινό που σιγά σιγά έκανε την εμφάνισή του στο Παλιό Σχολείο του Κάστρου της Σίφνου το περασμένο Σάββατο. «Τι ευλογία για κάποιον να έρχεται εδώ για μάθημα…» έλεγαν οι αθηναίοι επισκέπτες βλέποντας εκστασιασμένοι τη θέα στο απέραντο γαλάζιο που προσφέρει ο προαύλιος χώρος του κτιρίου, το οποίο δημιουργήθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα από εισφορές Σιφνίων της διασποράς. Και αφού χόρταιναν τη μαγεία του τοπίου, προχωρούσαν στο εσωτερικό του κτιρίου προκειμένου να δουν όλες τις εικόνες που υπήρχαν σε αφθονία έξω, αποτυπωμένες πλέον στους πίνακες του ζωγράφου Παναγιώτη Τέτση. Χρώματα που μόνο ένα ελληνικό ηλιοβασίλεμα μπορεί να εμπνεύσει σε μια παλέτα, καμπαναριά, ξωκλήσια, αλλά και τοπία που παραπέμπουν σε μυστικούς βυθούς με παλλόμενα κοράλλια και φυσικά τα περίφημα ασπρόμαυρα έργα του.

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Η Σίφνος του Παναγιώτη Τέτση» επεφύλασσαν και μια έκπληξη για τον ζωγράφο, ήτοι την αναγόρευσή του σε επίτιμο δημότη του νησιού. Ενας «τίτλος τιμής», όπως τον χαρακτήρισε ο ίδιος συγκινημένος, καθώς από το 1964 που το ανακάλυψε δεν έχει περάσει ούτε ένα καλοκαίρι χωρίς να το επισκεφθεί. Υδραίος ο ίδιος, γνώρισε τη Σίφνο κατά τύχη, όταν έμαθε ότι για την πρώτη επιλογή του, την Πάτμο, υπήρχε καράβι μόνο μία φορά την εβδομάδακαι εκείνος δεν είχε καιρό για χάσιμο. «Κάθε εμπόδιο για καλό» όπως λέει. «Πώς βλέπετε τη Σίφνο του σήμερα;» τον ρώτησε δημοσιογράφος τοπικής εφημερίδας. «Εχω δει και χειρότερα» υπήρξε η αποστομωτική απάντηση ενός ανθρώπου που διαθέτει αρκετό χιούμορ και ειλικρίνεια ώστε να λέει τα πράγματα με τ΄ όνομά τους. «Ο τουρίστας είναι ο εχθρός του ταξιδιώτη» πιστεύει ο καλλιτέχνης, ο οποίος μάλιστα αποκάλυψε έναν Σιφναίο τον οποίο εκτιμά απεριόριστα καθώς, ανάμεσα σε όλα όσα προσέφερε, έχει σώσει και τόσους… γάμους: «Οι ντόπιοι δεν έχουν τιμήσει τον Τσελεμεντέ όπως του άξιζε.Πρέπει να γίνουν περισσότερα πράγματα για να προβληθεί το έργο του».

Στα εγκαίνια της έκθεσης, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη του Δήμου Σίφνου και της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και τη βοήθεια του πολιτιστικού συλλόγου του νησιού, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι ζωγράφοι Γιώργος Ρόρρης και Γιώργος Χατζημιχάλης , ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Σταμάτης Φασουλής, ο καθηγητής και συγγραφέας Γιάγκος Ανδρεάδης, ο γελοιογράφος ΚΥΡ και η σύζυγός του δημοσιογράφος Εύη Κυριακοπούλου κ.ά.

Πληροφορίες στο τηλ. 22840 31345. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τα τέλη Αυγούστου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.