Η ετυμηγορία και τα σενάρια της επόμενης ημέρας

Αγνωστο παραμένει το πότε ακριβώς θα εκδοθεί η πολυαναμενόμενη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας, το οποίο καλείται να απαντήσει σε δύο ερωτήματα: Πρώτον, θα απαγορευθεί ή όχι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) επειδή απειλεί τον «κοσμικό» χαρακτήρα του κράτους; Δεύτερον, θα εξοστρακιστούν από την πολιτική ζωή ο εκλεγμένος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ και άλλα 70 κομματικά στελέχη που έχουν τις ...

Αγνωστο παραμένει το πότε ακριβώς θα εκδοθεί η πολυαναμενόμενη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας, το οποίο καλείται να απαντήσει σε δύο ερωτήματα: Πρώτον, θα απαγορευθεί ή όχι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) επειδή απειλεί τον «κοσμικό» χαρακτήρα του κράτους; Δεύτερον, θα εξοστρακιστούν από την πολιτική ζωή ο εκλεγμένος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ και άλλα 70 κομματικά στελέχη που έχουν τις ρίζες τους στο πολιτικό Ισλάμ, όπως επίσης ζητείται στο κατηγορητήριο; Οι περισσότεροι περιμένουν ότι η ετυμηγορία θα εκδοθεί προς τα μέσα του Αυγούστου, αν και θεωρητικώς αναμένεται ανά πάσα στιγμή.

Το σενάριο της επόμενης ημέρας μετά την απόφαση θα μπορούσε να είναι καλό, άσχημο ή ήπιο. Το καλό σενάριο, το οποίο συγκεντρώνει περιορισμένες πιθανότητες, θα ήταν οι δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου να δικαιώσουν το ΑΚΡ και τον κ. Ερντογάν. Το κακό, το οποίο όλοι απεύχονται, είναι κάποιας μορφής «ανωμαλία» στην πολιτική ζωή μετά την απαγόρευση της λειτουργίας του ΑΚΡ- αν και το ενδεχόμενο να βγουν ξανά τα τανκς στους δρόμους θεωρείται απίθανο. Το ήπιο σενάριο μοιράζει «το καρπούζι στη μέση»: λέει ότι οι δικαστές δεν θα διατάξουν το κλείσιμο του ΑΚΡ, από την άλλη όμως θα επιβάλουν κάποια κύρωση, όπως την άρνηση κρατικής χρηματοδότησης στο κόμμα. Το σκληρό σενάριο θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι ανυπολόγιστες. Η απαγόρευση λειτουργίας ενός κόμματος το οποίο στις τελευταίες εκλογές έλαβε το 47% της λαϊκής ψήφου θα προκαλέσει την αντίδραση όσων επέλεξαν το ΑΚΡ, οι οποίοι θα θεωρήσουν την απόφαση άδικη και υποκινούμενη από πολιτικά κριτήρια.

Ωστόσο, οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος δεν θα επιλέξει την οδό του «να κατεβάσει τον κόσμο στους δρόμους», όπως είχαν κάνει πέρυσι οι αντίπαλοί του πριν από τις εκλογές του Ιουλίου.

Πώς θα αντιδρούσε το ΑΚΡ σε πιθανή απαγόρευση του; Μία από τις εναλλακτικές λύσεις ίσως είναι η προσφυγή σε δημοψήφισμα με το ερώτημα αν πρέπει να απαγορευθεί ή όχι το κόμμα. Το ζήτημα είναι αν η προσφυγή θα έχει ανάλογη τύχη με εκείνη για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, η οποία δεν ευοδώθηκε ύστερα από απόφαση του… Συνταγματικού Δικαστηρίου. Συζητείται επίσης η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), από το οποίο θα ζητήσει να κρίνει αν υπάρχει παραβίαση του δικαιώματος δημιουργίας οργανώσεων και πολιτικών κομμάτων.

Η τρίτη εναλλακτική λύση είναι η «κλωνοποίηση» του ΑΚΡ. Το σενάριο αυτό αφορά τη δημιουργία ενός νέου κόμματος, η μόνη διαφορά του οποίου με το σημερινό κυβερνών κόμμα θα είναι στο όνομα. Ηδη, περίπου 70 βουλευτές βρίσκονται με το «όπλο παρά πόδα» να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, βεβαιώνουν τουρκικές πηγές. Και ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, στις οποίες αναμένεται ότι θα θριαμβεύσει και πάλι το ΑΚΡ.

Η απαγόρευση του ΑΚΡ θα επηρέαζε, καταλυτικά για ορισμένους, την οικονομία. Και αυτό διότι θα προκαλούσε μεγάλη αβεβαιότητα, θα αποθάρρυνε τις επενδύσεις, θα είχε επιπτώσεις στην ανάπτυξη και γενικότερα θα επανέφερε στον απλό λαό τις μνήμες της οικονομικής κρίσης του 2001, όταν η τουρκική λίρα είχε καταβαραθρωθεί, ανοίγοντας τον δρόμο προς την εξουσία στο ΑΚΡ του κ. Ερντογάν. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι μια οικονομική κρίση δεν θα αφήσει ανεπηρέαστο τον μεγαλύτερο οικονομικό παράγοντα στην Τουρκία, που δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον Στρατό.

Μια κρίσιμη ημερομηνία, η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως άτυπο χρονοδιάγραμμα για την απόφαση των 11 δικαστών, είναι η ερχόμενη Παρασκευή, 1η Αυγούστου. Τότε ξεκινάει η συνεδρίαση του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου, όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις για τις αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Η απόφαση του Συμβουλίου πρέπει να υπογραφεί από τον κ. Ερντογάν. Αν, όμως, ο τούρκος πρωθυπουργός περιμένει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, αυτό θα μπορούσε να τον φέρει σε διένεξη με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Το «εύφλεκτο» σκηνικό στη σημερινή Τουρκία σημαδεύεται από τις καταιγιστικές εξελίξεις στην υπόθεση Εργκενεκόν. Την περασμένη Παρασκευή το κατηγορητήριο για την παρακρατική οργάνωση έγινε δεκτό από τουρκικό δικαστήριο. Οι πρώτοι ύποπτοι θα προσέλθουν σε δίκη τον Οκτώβριο, ενώ δεν πρέπει να αποκλείονται νέες συλλήψεις.

Οι αποκαλύψεις που ήλθαν στο φως της δημοσιότητας είναι συγκλονιστικές. Στο κατηγορητήριο, το οποίο αριθμεί περίπου 2.500 σελίδες, η Εργκενεκόν εμφανίζεται να βρίσκεται πίσω από πολλές σκοτεινές υποθέσεις ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Παράλληλα, είναι αυτή που διοργάνωσε, πέρα πάσης αμφιβολίας πλέον, την επίθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας το 2006, ενώ υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι κρύβεται πίσω και από τη δολοφονία του γνωστού δημοσιογράφου αρμενικής καταγωγής Χραντ Ντινκ το 2007. Φέρεται δε να είχε πολυετείς «ανίερες» σχέσεις με οργανώσεις όπως το κουρδικό ΡΚΚ, ενώ επικεφαλής της πολιτικής της πτέρυγας ήταν ο Ιλχάν Σελτσούκ , ιδιοκτήτης της εφημερίδας «Τζουμχουριέτ».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.