Από τα «εύκολα» ξεκινούν στην Κύπρο οι συνομιλίες

Η οικονομία και τα θέματα που άπτονται της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) θα είναι οι δύο πρώτες ενότητες που θα τεθούν στο τραπέζι των συνομιλιών όταν ξεκινήσουν οι απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στις 3 Σεπτεμβρίου. Οι συγκεκριμένες ενότητες θεωρούνται οι πιο «ανώδυνες» και εκείνες στις οποίες φέρονται να έχουν επιτευχθεί οι περισσότερες συγκλίσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων κατά τις συνεδριάσεις των ομάδων εργασίας. Ωστόσο η πρώτη συνάντηση θα είναι περισσότερο διαδικαστική, καθώς σε αυτή θα αποφασιστεί μεταξύ άλλων η μεθοδολογία των συνομιλιών.

Η οικονομία και τα θέματα που άπτονται της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) θα είναι οι δύο πρώτες ενότητες που θα τεθούν στο τραπέζι των συνομιλιών όταν ξεκινήσουν οι απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στις 3 Σεπτεμβρίου. Οι συγκεκριμένες ενότητες θεωρούνται οι πιο «ανώδυνες» και εκείνες στις οποίες φέρονται να έχουν επιτευχθεί οι περισσότερες συγκλίσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων κατά τις συνεδριάσεις των ομάδων εργασίας. Ωστόσο η πρώτη συνάντηση θα είναι περισσότερο διαδικαστική, καθώς σε αυτή θα αποφασιστεί μεταξύ άλλων η μεθοδολογία των συνομιλιών. Ουσιαστικότερη αναμένεται η δεύτερη συνάντηση των δύο ηγετών, η οποία προγραμματίζεται για τις 10 Σεπτεμβρίου.

Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης κ. Στεφ.Στεφάνου περιέγραψε εν τω μεταξύ με δηλώσεις του τα τρία βασικά στοιχεία που θα χαρακτηρίσουν τη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες: αποφασιστικότητα, ευελιξία και συνέπεια στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού Δικαίου. Παράλληλα ο κ. Στεφάνου απέφυγε να δώσει διάσταση στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που αναφέρεται σε διακανονισμό του Κυπριακού με βάση δομή διζωνικού κράτους, πολιτικής ισότητας και ενός νέου συνεταιρισμού που θα σχηματιστεί από δύο ιδρυτικά κράτη.

Σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, αναμένεται να έχει συναντήσεις τόσο με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δ.Χριστόφια όσο και με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Ο κ. Ντάουνερ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία έναρξης απευθείας διαπραγματεύσεων.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.