ΠΑΡΙΣΙ Εχοντας χτίσει την εικόνα ενός ηγέτη διεθνούς βεληνεκούς, κυρίως για τα μάτια των τηλεθεατών στις ΗΠΑ, φεύγει απόψε από την Ευρώπη ο Μπαράκ Ομπάμα. Ο μαύρος υποψήφιος πρόεδρος των Δημοκρατικών ολοκληρώνει έτσι μια περιοδεία επτά ημερών στη Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη, η οποία είχε τον επικοινωνιακό στόχο να γκρεμίσει το επιχείρημα του ρεπουμπλικανού αντιπάλου του Τζον Μακ Κέιν ότι είναι «πολύ άπειρος» για να κυβερνήσει την υπερδύναμη.

Πρώτα επισκέφθηκε τα δύο μέτωπα του πολέμου των ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας, το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Μετά το «διπλωματικό ναρκοπέδιο» της Μέσης Ανατολής, το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη.

Προνομιακή σχέση
Από την Ιερουσαλήμ κατέστησε σαφές ότι αν εκλεγεί πρόεδρος θα διατηρήσει ανέπαφη την προνομιακή σχέση που έχει το εβραϊκό κράτος με τις ΗΠΑ.

Κορυφαία στιγμή της περιοδείας του ήταν βέβαια η επίσκεψη στη Γερμανία και η βαρυσήμαντη ομιλία που εκφώνησε για τις ευρωατλαντικές σχέσεις. Μίλησε μπροστά σε 200.000 Βερολινέζους που τον αποθέωσαν σαν τον «μαύρο JFΚ».

Πολλοί είναι οι Ευρωπαίοι που ελπίζουν ότι μετά την αποχώρηση του προέδρου Μπους οι ΗΠΑ μπορεί να γυρίσουν σελίδα με έναν υποψήφιο που υπόσχεται την «αλλαγή» .

Χθες το βράδυ ο κ. Ομπάμα έγινε δεκτός στο Παρίσι από τον Νικολά Σαρκοζί, ενώ σήμερα επρόκειτο να κλείσει την περιοδεία του με μια σύντομη επίσκεψη στον πρωθυπουργό της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν και τον πρώην πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, προτού διασχίσει τον Ατλαντικό για να επιστρέψει στις ΗΠΑ.

Εκεί, οι Ρεπουμπλικανοί τον κατηγορούν ότι χρησιμοποιεί την περιοδεία του αυτή στην Ευρώπη για να «χειραγωγήσει» τα ΜΜΕ. Η κάλυψη στις τηλεοράσεις είναι πράγματι άνευ προηγουμένου. Στη Γερμανία μάλιστα υπήρξαν και τίτλοι όπως «Μας μίλησε ο υπ΄ αριθμόν 44», οι οποίοι «προβλέπουν» ότι ο κ. Ομπάμα θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Το στίγμα της περιοδείας και την ικανοποίηση για τα επικοινωνιακά της αποτελέσματα έδωσε ο ίδιος ο 46χρονος γερουσιαστής με μια συνέντευξη που παραχώρησε στο κανάλι ΝΒC.

« Σαράντα πέντε λεπτά στη Ραμάλα, κανένας εκλέκτορας στο Βερολίνο,άξιζε τον κόπο αυτή η περιοδεία στο εξωτερικό;» ερωτήθη ο γερουσιαστής. «Ναι,επειδή πιστεύω σταθερά,από την αρχή της εκστρατείας μου αλλά και όλα τα τελευταία χρόνια, ότι δεν μπορούμε να λύσουμε μόνοι μας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ» απάντησε ο κ. Ομπάμα.

«Δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα της τρομοκρατίας χωρίς την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας.Μπορούμε να κυνηγήσουμε την Αλ Κάιντα όπως το κάναμε και όπως πρέπει να κάνουμε. Μπορούμε να τους χτυπήσουμε. Θα ήμασταν όμως πιο αποτελεσματικοί στο πλαίσιο ενός διεθνούς συνασπισμού» πρόσθεσε. «Αν θέλουμε να πιέσουμε το Ιράν, κάτι που πρέπει να είναι υψηλής προτεραιότητας ώστε (σ.σ. η Τεχεράνη) να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα, θα πρέπει να μπορούμε να επιβάλουμε πολύ αυστηρές κυρώσεις» επέμεινε.

«Πέρασε το τεστ»
Τα περισσότερα αμερικανικά ΜΜΕ συμφωνούν ότι ο γερουσιαστής Ομπάμα «πέρασε το τεστ» και απέφυγε να κάνει ένα «μεγάλο λάθος» ή μια γκάφα η οποία θα επέτρεπε στον κ. Μακ Κέιν να κατακεραυνώσει την απειρία του σε θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής.

Επίσης το ταξίδι προσέφερε στον κ. Ομπάμα εξαιρετικές «φωτογραφικές ευκαιρίες» για την τηλεόραση: όπως η υπαίθρια συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην κορυφή ενός λόφου, έχοντας πίσω του μια υπέροχη θέα στο Αμμάν της Ιορδανίας.

Σε πολλούς άρεσε και η φωτογραφία που τον δείχνει να αστειεύεται ενώ συνομιλεί μέσα σε ελικόπτερο με τον επικεφαλής των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, στρατηγό Ντέιβιντ Πετρέους .

Μάλιστα κατά την επίσκεψή του στο Ιράκ βρήκε τον χρόνο να βάλει και μερικά τρίποντα καλάθια για τις κάμερες σε γήπεδο μπάσκετ των πεζοναυτών, στη μέση της ερήμου.