Η εκπαίδευση της μουσουλμανικής μειονότητας αναδεικνύεται ως το νέο μείζον πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας στη Θράκη. Η προσπάθεια της Αθήνας να αναβαθμίσει ποιοτικά και ποσοτικά το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης, ώστε να αποτρέψει την προσπάθεια της Τουρκίας να εμποδίσει την κοινωνική και οικονομική ενσωμάτωση της μειονότητας και να την προσδέσει στο δικό της άρμα, προκαλεί έντονη ανησυχία στην Αγκυρα. Για τον σκοπό αυτόν η τουρκική πλευρά πυκνώνει τις επισκέψεις στελεχών της κυβέρνησης καθώς και βουλευτών όλων των κομμάτων στη Θράκη, ενώ μουσουλμάνοι βουλευτές (κυρίως του ΠαΣοΚ) ανεβάζουν τους τόνους με προκλητικές δηλώσεις με τις οποίες καλούν τη «μητέρα πατρίδα» να διεκδικήσει τη μειονότητα.
Ηδη η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε «εκπαιδευτική επίθεση φιλίας» προς τη μειονότητα. Η προσπάθεια αυτή έχει ξεκινήσει σταδιακά από το 1997. Από τότε ως και σήμερα έχουν δαπανηθεί μόνο για την εκπαίδευση των μουσουλμανοπαίδων περίπου 17 εκατ. ευρώ. Οπως επισημαίνουν έγκυρες πηγές, «το πρώτο βήμα έγινε με την ίδρυση δημοσίων νηπιαγωγείων, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες να αυξηθεί ο αριθμός των δημοσίων δημοτικών σχολείων».
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις μειονοτικές περιοχές λειτουργούν σήμερα 59 δημόσια νηπιαγωγεία, 24 εκ των οποίων άρχισαν τη λειτουργία τους την περίοδο 2007-08. Παράλληλα, καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες να κατασκευαστούν δημόσια δημοτικά σχολεία, ώστε τα παιδιά της μειονότητας να έχουν και δεύτερη επιλογή πέραν των μειονοτικών σχολείων, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι διθέσια και έχουν το ελάχιστο όριο μαθητών. Σημειώνεται άλλωστε ότι τα σχολεία αυτά εξακολουθούν να εφαρμόζουν παιδαγωγικές μεθόδους των δεκαετιών του 1950 και του 1960 και ήδη το ελληνικό υπουργείο Παιδείας εξετάζει την εισαγωγή νέων μεθόδων από δυτικές χώρες.
Η ανησυχία της Αγκυρας για το φαινόμενο αυτό είναι ξεκάθαρη. Πέρα από τις αιτιάσεις ότι η Συνθήκη της Λωζάννης μιλάει για μειονοτικά σχολεία και οι κινήσεις της Αθήνας την παραβαίνουν (παντελώς αστήρικτο, όπως διαβεβαιώνουν έλληνες διπλωμάτες), η ενόχληση εκδηλώνεται κατ΄ αρχήν με τις ανακοινώσεις της Ανώτατης Συμβουλευτικής Επιτροπής, ενός από τα βασικότερα όργανα έκφρασης της τουρκικής πολιτικής στη Θράκη, η οποία παρατηρεί ότι πολλοί μουσουλμανόπαιδες γυρίζουν την πλάτη στη μειονοτική εκπαίδευση. Για τον λόγο αυτόν επιχειρείται η ίδρυση άτυπων νηπιαγωγείων και βρεφονηπιακών σταθμών, καθώς και η ενίσχυση των κορανικών σχολείων.
Ωστόσο η Αγκυρα κινείται και σε άλλα επίπεδα. Μία από τις βασικές της προτεραιότητες είναι να προσφέρει κίνητρα σε μουσουλμάνους για σπουδές στην Τουρκία. Πολύ πρόσφατα ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αδριανουπόλεως ανακοίνωσε σε επίσκεψή του στη Θράκη ότι παιδιά που κατάγονται από την περιοχή θα εισέρχονται με ειδικές εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο, ανακοινώνοντας παράλληλα και υποτροφίες.
Ενδεικτική της ανησυχίας των… ταγών της μειονότητας είναι οι προκλητικότατες δηλώσεις στις οποίες προβαίνουν εσχάτως δύο βουλευτές του ΠαΣοΚ, ο Αχμέτ Χατζηοσμάν του Νομού Ροδόπης και ο Τσετίν Μάντατζη του Νομού Ξάνθης. Σε πρόσφατη ομιλία του ο κ. Χατζηοσμάν είχε δηλώσει ξεκάθαρα ότι «πρέπει να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας ως “τουρκική” μειονότητα,καθώς και το δικαίωμά μας να μαθαίνουμε τη μητρική μας γλώσσα», ενώ ο κ. Μάντατζη ζήτησε από την Αγκυρα «να διεκδικήσει τη μειονότητα», δηλώσεις τις οποίες διέψευσε όταν εκλήθη για εξηγήσεις από τα αρμόδια όργανα του κόμματος, χωρίς όμως να πείσει.
Και βέβαια, η σπουδαιότερη ένδειξη για το ενδιαφέρον της Τουρκίας να μη χαθεί η μειονότητα, στην οποία αποδίδει στρατηγική σημασία, είναι οι αλλεπάλληλες επισκέψεις βουλευτών όλων των τουρκικών κομμάτων στη Θράκη, με αποκορύφωμα την «απόβαση» περίπου 50 βουλευτών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στις 5 Αυγούστου, οι οποίοι θα μεταβούν στο χωριό Μεγάλο Δέρειο του Νομού Εβρου για να συμμετάσχουν στις εορτές του καλοκαιριού, παλαιό έθιμο των μπεχτασήδων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η πύκνωση των επισκέψεων βουλευτών του μετριοπαθούς ισλαμικού κόμματος γίνεται προκειμένου να εξισορροπηθεί η σημερινή κατάσταση, με τους «Γκρίζους Λύκους» και το «βαθύ κράτος» της Τουρκίας να ελέγχουν πλήρως την κατάσταση στη Θράκη.
Ηδη την περασμένη Πέμπτη περίπου 30 βουλευτές απ΄ όλα τα τουρκικά κοινοβουλευτικά κόμματα, με επικεφαλής τον υπουργό Προεδρίας της Τουρκίας Σαΐτ Γιατζιτζίογλου, παρέστησαν στο μνημόσυνο του Αχμέτ Σαδίκ στα περίχωρα της Κομοτηνής. Παρέστησαν επίσης κομματικά στελέχη του Ερντογάν και θρησκευτικοί λειτουργοί του Ισλάμ. Στις ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν το ζήτημα της εκπαίδευσης ήταν από αυτά που κυριάρχησαν. Ως θετική χαρακτηρίζεται η μικρή προσέλευση πολιτών στην εκδήλωση.
Τι γυρεύουν τούρκοι βουλευτές στη Θράκη
Η εκπαίδευση της μουσουλμανικής μειονότητας αναδεικνύεται ως το νέο μείζον πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας στη Θράκη. Η προσπάθεια της Αθήνας να αναβαθμίσει ποιοτικά και ποσοτικά το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης, ώστε να αποτρέψει την προσπάθεια της Τουρκίας να εμποδίσει την κοινωνική και οικονομική ενσωμάτωση της μειονότητας και να την προσδέσει στο δικό της άρμα, προκαλεί έντονη ανησυχία στην Αγκυρα. Για τον σκοπό αυτόν η τουρκική πλευρά πυκνώνει τις ...
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.