Σεμνά & ΤΑΠΕΙΝΑ

Ολοκλήρωσε τις συναντήσεις η διοίκηση του ΣΕΒ με κορυφαίους κυβερνητικούς και πολιτικούς παράγοντες και τώρα μπορεί να ξεκινήσει τις θερινές διακοπές της έχοντας άφθονη τροφή για σκέψη... Χθες η Εκτελεστική Επιτροπή του ΣΕΒ παρέθεσε γεύμα εργασίας στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, τον εικονιζόμενο στο σκίτσο υπουργό κ. Χρ.Φώλια και τον υφυπουργό κ. Γ.Βλάχο, στη διάρκεια του οποίου «αντηλλάγησαν απόψεις για τη διεθνή κρίση και την απρόσκοπτη προώθηση της ανάπτυξης στην Ελλάδα»! ...

Θερινή ραστώνη
Ολοκλήρωσε τις συναντήσεις η διοίκηση του ΣΕΒ με κορυφαίους κυβερνητικούς και πολιτικούς παράγοντες και τώρα μπορεί να ξεκινήσει τις θερινές διακοπές της έχοντας άφθονη τροφή για σκέψη…

* * *
Χθες η Εκτελεστική Επιτροπή του ΣΕΒ παρέθεσε γεύμα εργασίας στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, τον εικονιζόμενο στο σκίτσο υπουργό κ. Χρ.Φώλια και τον υφυπουργό κ. Γ.Βλάχο, στη διάρκεια του οποίου «αντηλλάγησαν απόψεις για τη διεθνή κρίση και την απρόσκοπτη προώθηση της ανάπτυξης στην Ελλάδα»!

* * *
Είχαν προηγηθεί ανάλογες συναντήσεις με παρόμοιο αντικείμενο με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη και αρμοδίους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, όπως την κυρία Λούκα Κατσέλη από το ΠαΣοΚ.

…και φθινοπωρινή ατζέντα
Οπως πληροφορείται η στήλη, ο κ. Φώλιας δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει στους βιομηχάνους και στους επιχειρηματίες τη «βούληση» της κυβέρνησης για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την αποφασιστικότητά της να συγκρουσθεί με τη διαφθορά!

* * *
Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Βλάχος αναφέρθηκε στα 41 μέτρα κατά της ακρίβειας, τα οποία είπε ότι βρίσκονται ψηλά στη λίστα των οικονομικών κατευθύνσεων της κυβερνητικής πολιτικής, πίσω από την ανάπτυξη και την απελευθέρωση των αγορών, και πως οι μηχανισμοί ελέγχου δεν πρόκειται να χαλαρώσουν το καλοκαίρι, ενώ η μάχη κατά της ακρίβειας θα δοθεί δριμύτερη το φθινόπωρο!

Η επιστροφή…
Σε μια κακή συνεδρίαση χθες, η μετοχή της Βιοσώλ (και ο κοινός και ο προνομιούχος τίτλος) κινήθηκαν έντονα ανοδικά. Ηταν η πρώτη ημέρα επανόδου της μετοχής σε καθεστώς συνεχούς διαπραγμάτευσης ύστερα από περίπου εννέα (!) χρόνια σε επιτήρηση (είχε ενταχθεί στη συγκεκριμένη κατηγορία στις 23 Σεπτεμβρίου του 1999).

* * *
Το παράδειγμα της Βιοσώλ καθιστά σαφές ότι δεν υπάρχουν καλές και κακές εταιρείες αλλά καλοί και κακοί managers.

* * *
Ολα αυτά τα χρόνια της «ταλαιπωρίας» το όνομα της Βιοσώλ είχε συνδεθεί με την άκρα περιφέρεια, με έντονες διακυμάνσεις της μετοχής, με ζημιογόνα αποτέλεσμα, αλλά και με μια ανακόλουθη διοίκηση. Πόσες φορές είχαμε γράψει ότι «εισέρχεται στρατηγικός επενδυτής στην εταιρεία» αλλά αυτός ποτέ δεν ερχόταν…

…και το μάνατζμεντ
Ολα αυτά τα χρόνια επιχειρήθηκαν αυξήσεις κεφαλαίου που ποτέ δεν καλύφθηκαν, αφού οι βασικοί μέτοχοι (η οικογένεια Σβορώνου) κάλυπταν μόνο το ποσοστό τους που δεν ξεπερνούσε το 20%, ενώ οι ανακοινώσεις μεγαλόπνοων σχεδίων που όμως ποτέ δεν εφαρμόστηκαν ήταν στην ημερησία διάταξη.

* * *
Μόνο τα τελευταία δύο χρόνια φάνηκε κάτι να αλλάζει στην εταιρεία. Η διοίκηση τοποθέτησε ικανούς managers για να βγάλουν την εταιρεία από τη δύσκολη θέση. Σε αυτό το διάστημα βρέθηκαν στρατηγικοί επενδυτές, έγιναν αυξήσεις κεφαλαίου που καλύφθηκαν πλήρως και η εταιρεία στράφηκε σε τομείς δραστηριότητας όπως η ενέργεια και η διαχείριση υδάτινων πόρων.

* * *
Το πρώτο εξάμηνο του 2008 η Βιοσώλ κατάφερε να εμφανίσει θετικά ΕΒΙΤDΑ, γι΄ αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο του ΧΑ αποφάσισε να τη βγάλει από την επιτήρηση. Η νέα εποχή για τη Βιοσώλ και τους μετόχους της θα επισφραγιστεί και με την αλλαγή της ονομασίας σε Unibios Συμμετοχών. Ιδωμεν…

Κεφάλι
Μπορεί στις ελληνικές μετοχές οι ξένοι οίκοι να έχουν τα πρωτεία, αφού διενεργούν το 60% της ημερήσιας αξίας συναλλαγών στο ΧΑ και ελέγχουν πάνω από το 51% της συνολικής κεφαλαιοποίησης, ωστόσο στα ομόλογα ακόμη δεν έχουν «πάρει κεφάλι».

* * *
Οπως προκύπτει από την κατάταξη των 22 Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Ρrimary Dealers), με βάση τη δραστηριότητά τους στην αγορά ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου την περίοδο Ιανουαρίου- Ιουνίου 2008, στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες Εθνική, Πειραιώς και Εurobank, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν οι Μorgan Stanley και Lehman Βrothers.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.