Ισόβια για βασανιστήρια σε χουντικούς της Αργεντινής

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ. Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε ο ηλικίας 80 ετών Λουσιάνο Μενέντες , αρχηγός του στρατού ξηράς της Αργεντινής κατά τη διάρκεια της δικτατορίας (1976-1983). Η καταδίκη του πρώην ισχυρού άνδρα της χούντας αφορά τη συμμετοχή του στον θάνατο από βασανιστήρια τεσσάρων φοιτητών, μελών του Επαναστατικού Εργατικού Κόμματος, οι οποίοι είχαν απαχθεί από το καθεστώς το 1977. Αλλοι τέσσερις πρώην χουντικοί καταδικάστηκαν επίσης ισόβια, ενώ ακόμη τρεις οδηγήθηκαν στη φυλακή για τα ίδια εγκλήματα.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ. Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε ο ηλικίας 80 ετών Λουσιάνο Μενέντες , αρχηγός του στρατού ξηράς της Αργεντινής κατά τη διάρκεια της δικτατορίας (1976-1983). Η καταδίκη του πρώην ισχυρού άνδρα της χούντας αφορά τη συμμετοχή του στον θάνατο από βασανιστήρια τεσσάρων φοιτητών, μελών του Επαναστατικού Εργατικού Κόμματος, οι οποίοι είχαν απαχθεί από το καθεστώς το 1977.

Αλλοι τέσσερις πρώην χουντικοί καταδικάστηκαν επίσης ισόβια, ενώ ακόμη τρεις οδηγήθηκαν στη φυλακή για τα ίδια εγκλήματα. Παρόντες στην ακροαματική διαδικασία ήταν πολλοί βουλευτές, καθώς και εκπρόσωποι οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο Μενέντες εμφανίστηκε αμετανόητος. Ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος και οι υπόλοιποι στρατιωτικοί ήταν αναγκασμένοι να λάβουν «τα κατάλληλα μέτρα,προκειμένου να σωθεί η χώρα από τον κομμουνιστικό κίνδυνο». Μάλιστα υπερασπίστηκε την αθωότητά του, λέγοντας ότι είναι άδικο να κατηγορείται, αφού έδρασε «μέσα σε ένα κλίμα πολέμου» και με τη δράση του απομάκρυνε την απειλή που υπήρχε να περάσει η Αργεντινή υπό τον έλεγχο του κομμουνιστικού στρατοπέδου. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι, λίγες ώρες πριν από τη δίκη, εμφανίστηκε σε ζωντανή σύνδεση μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, εκφωνώντας, προφανώς, το τελευταίο του «διάγγελμα», στο οποίο δικαίωνε πανηγυρικά τον εαυτό του.

Ο «βρώμικος πόλεμος»
Το στρατιωτικό καθεστώς του στρατηγού Χόρχε Ραφαέλ Βιντέλα κατέλαβε την εξουσία το 1976 ανατρέποντας την Ιζαμπέλ Περόν, τρίτη σύζυγο και διάδοχο στην εξουσία του ιστορικού και λαοφιλούς ηγέτη της Αργεντινής Χουάν Περόν. Οι στρατιωτικοί ευθύνονται για τις δολοφονίες δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων (οι παρατηρητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους υπολογίζουν σε 30.000). Ο «βρώμικος πόλεμος», όπως αποκλήθηκε η οκταετής χούντα, λόγω των ακραίων μεθόδων που χρησιμοποίησε, είχε δημιουργήσει επίσης μυστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης στα οποία βασανίζονταν οι αντιφρονούντες, ενώ ακόμη και έγκυοι γεννούσαν αβοήθητες, υπό εντελώς απάνθρωπες συνθήκες.

Επίσης, 500.000 πολίτες υπολογίζεται ότι αναγκάστηκαν να καταφύγουν στην εξορία, προκειμένου να γλιτώσουν από το αυταρχικό καθεστώς, το οποίο, σημειωτέον, έχαιρε της υποστήριξης της Καθολικής Εκκλησίας αλλά και του προέδρου των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρίγκαν, παρά τις καταφανείς παραβιάσεις κάθε νομιμότητας. Ο ίδιος ο πρωτεργάτης του πραξικοπήματος, ο 83χρονος στρατηγός Βιντέλα, εξακολουθεί να βρίσκεται σήμερα σε κατ΄ οίκον περιορισμό.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.