Τάξη στο ως σήμερα άναρχο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο επιχειρεί να βάλει ο νέος Χάρτης για την ψηφιακή τηλεόραση και τις αναλογικές συχνότητες στο ραδιόφωνο, που παρουσιάστηκε από τους δύο συναρμόδιους υπουργούς, Επικρατείας κ. Θ.Ρουσόπουλο και Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Κ.Χατζηδάκη.
Με τον νέο Χάρτη καθορίζονται 12 ψηφιακές συχνότητες για όλες τις περιφέρειες της χώρας- πλην των περιοχών του Βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, όπου εκχωρούνται 10- οι οποίες αντιστοιχούν σε 48 κανάλια. Από αυτά τα κανάλια, τα 14 θα διατεθούν για τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, τα 12 για τους τηλεοπτικούς σταθμούς της ΕΡΤ, της Βουλής και των κομμάτων, τα 8 για τους σταθμούς δορυφορικής συνδρομητικής τηλεόρασης και το Μobile ΤV, άλλα 8 για τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς, 2 για επίγειους συνδρομητικούς σταθμούς και 2 για τις νέες υπηρεσίες ψηφιακής εκπομπής (όπως η τηλεϊατρική, η τηλεκπαίδευση, η διαδραστική τηλεόραση κτλ.).
Η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση (DΤΤV ή DΤΤ) είναι μια εφαρμογή ψηφιακής τεχνολογίας που παρέχει μεγαλύτερο αριθμό καναλιών και καλύτερη ποιότητα εικόνας και ήχου μέσω μιας συμβατικής κεραίας- αντί δορυφορικής σύνδεσης. Για παράδειγμα, στο ίδιο κανάλι UΗF είναι δυνατόν να εκπέμπουν ως και τέσσερα κανάλια με συμβατική ποιότητα εικόνας ή ένα κανάλι με εικόνα υψηλής ευκρίνειας.
Τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής τηλεόρασης είναι η χαμηλότερη ισχύς εκπομπής και η δυνατότητα να βγαίνει ένα τηλεοπτικό κανάλι σε όλη τη χώρα από μία συχνότητα και μάλιστα με καλύτερο σήμα στον δέκτη του τηλεθεατή. Αυτό αποτελεί, ίσως, και τη μεγαλύτερη τεχνικής φύσεως διαφορά της ψηφιακής από την αναλογική εκπομπή. Επίσης θα μειωθούν οι κεραίες, καθώς στην αναλογική τηλεόραση, για παράδειγμα, ως σήμερα κάθε κανάλι κάνει χρήση τριών συχνοτήτων από τρία διαφορετικά κέντρα εκπομπής (Υμηττός, Πάρνηθα και Αίγινα), προκειμένου να καλύψει ολόκληρο το Λεκανοπέδιο Αττικής. Στην ψηφιακή τηλεόραση, σε μια συχνότητα χωρούν πολλαπλά προγράμματα, ανάλογα με τη συμπίεση που εφαρμόζει σε κάθε ένα από αυτά ο πάροχος. Με τον τρόπο αυτό μπορεί ο κάθε τηλεοπτικός σταθμός να δημιουργήσει ένα μικρό πακέτο καναλιών από ένα δίκτυο που, ως τώρα, μετέδιδε ένα πρόγραμμα. Ακόμη, υπάρχει η δυνατότητα μετάδοσης ψηφιακών υπηρεσιών πέραν των τηλεοπτικών προγραμμάτων. Οι βασικότερες από αυτές είναι υπηρεσία υποτιτλισμού σε πολλές γλώσσες, ηλεκτρονικού οδηγού προγράμματος και νέας μορφής teletext με πληροφορίες και ειδήσεις. Επίσης μπορεί να γίνει μετάδοση ραδιοφωνικών σταθμών, καθώς και- σε ορισμένες περιπτώσεις- σύνδεση με το Διαδίκτυο.
Η βασικότερη αλλαγή στα μάτια του τηλεθεατή από τη μετάβαση στην ψηφιακή λήψη, ιδιαίτερα στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Ελλάδας, θα είναι η λήψη τέλειας εικόνας.
Υπενθυμίζεται ότι, ως καταληκτική ημερομηνία για τη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση για την ΙΤU, έχει προσδιοριστεί το 2015, ενώ για την Ευρωπαϊκή Ενωση, το 2012. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις αρχές του 2009, αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτες ψηφιακές εκπομπές από πλευράς ιδιωτών, ενώ στο ίδιο διάστημα εκτιμάται ότι θα εκκινηθούν και οι διαδικασίες για την ψηφιακή αδειοδότηση. – Παράλληλα με την παρουσίαση του χάρτη για την επίγεια ψηφιακή, παρουσιάστηκε και ο χάρτης συχνοτήτων για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς στο σύνολο της επικράτειας, ενώ ανακοινώθηκε η δημιουργία ενός ακόμη ραδιοσταθμού εθνικής εμβέλειαςεκτός από εκείνους της ΕΡΤ-, του ραδιοσταθμού της Βουλής. Σύμφωνα με τον νέο Χάρτη Συχνοτήτων, καταργείται πλήρως η έννοια του «νομού» για τις ραδιοφωνικές εκπομπές, ενώ, ειδικότερα όσον αφορά την περιοχή της Αθήνας, καθορίζονται 40 διαθέσιμες συχνότητες για ισάριθμες ραδιοφωνικές επιχειρήσεις.
Για την περιοχή της Θεσσαλονίκης οι διαθέσιμες συχνότητες ανέρχονται σε 28, ενώ αξίζει να επισημανθεί ότι αυτή την περίοδο στη συμπρωτεύουσα δραστηριοποιούνται περισσότερες από 60 ραδιοφωνικές επιχειρήσεις, οι οποίες θεωρούνται νομίμως λειτουργούσες.
Επειτα από την κύρωση του Χάρτη, το ΕΣΡ μπορεί να προχωρήσει στην έκδοση των προκηρύξεων για τις αδειοδοτήσεις, ωστόσο κάτι τέτοιο, δεδομένων των αντιδράσεων που θα υπάρξουν, δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύντομα.
Η Ελλάδα στον αστερισμό της ψηφιακής τεχνολογίας
Τάξη στο ως σήμερα άναρχο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο επιχειρεί να βάλει ο νέος Χάρτης για την ψηφιακή τηλεόραση και τις αναλογικές συχνότητες στο ραδιόφωνο, που παρουσιάστηκε από τους δύο συναρμόδιους υπουργούς, Επικρατείας κ. Θ.Ρουσόπουλο και Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Κ.Χατζηδάκη. Με τον νέο Χάρτη καθορίζονται 12 ψηφιακές συχνότητες για όλες τις περιφέρειες της χώρας- πλην των περιοχών του Βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, όπου εκχωρούνται 10- οι οποίες αντιστοιχούν σε 48 κανάλια.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.