Ενα εντυπωσιακό «Χιονισμένο Ποτάμι»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Τολμηροί αμερικανοί εξερευνητές ανακάλυψαν μια νέα και άκρως εντυπωσιακή σπηλιά στο Φορτ Στάντον Κέιβ στο Νέο Μεξικό των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρόκειται για το «Χιονισμένο Ποτάμι» (Snowy River) και οι σπηλαιολόγοι πιστεύουν ότι είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος συνεχόμενος σχηματισμός σπηλαίου στον κόσμο: από τη μία (εξερευνημένη) άκρη του ως την άλλη φθάνει τα 6.440 μέτρα. Το εντυπωσιακό της νέας ανακάλυψης όμως είναι το δάπεδο της εν λόγω σπηλιάς, το...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Τολμηροί αμερικανοί εξερευνητές ανακάλυψαν μια νέα και άκρως εντυπωσιακή σπηλιά στο Φορτ Στάντον Κέιβ στο Νέο Μεξικό των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρόκειται για το «Χιονισμένο Ποτάμι» (Snowy River) και οι σπηλαιολόγοι πιστεύουν ότι είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος συνεχόμενος σχηματισμός σπηλαίου στον κόσμο: από τη μία (εξερευνημένη) άκρη του ως την άλλη φθάνει τα 6.440 μέτρα.

Το εντυπωσιακό της νέας ανακάλυψης όμως είναι το δάπεδο της εν λόγω σπηλιάς, το οποίο θυμίζει ένα «άσπρο ποτάμι»! Και αυτό διότι αποτελείται από μια σπάνια κρούστα πολύ μικρών κρυστάλλων ασβεστίου.

«Πιστεύω ότι το “Χιονισμένο Ποτάμι” είναι ένα από τα σημαντικότερα υπόγεια αξιοθέατα στον κόσμο και υπάρχουν τόσα που δεν έχουμε ανακαλύψει γι΄ αυτό. Ακόμη δεν γνωρίζουμε πόσο μεγάλο είναι» είπε ο Τζιμ Γκούντμπαρ , σπηλαιολόγος, στέλεχος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για τη Διαχείριση Γης των ΗΠΑ.

Στη νεοανακαλυφθείσα σπηλιά έχουν βρεθεί πάνω από 35 είδη μικροβίων που ήταν προηγουμένως άγνωστα.

Οι δύο γερουσιαστές της Πολιτείας του Νέου Μεξικού πιέζουν τώρα το Κογκρέσο για τον χαρακτηρισμό του Φορτ Στάντον Κέιβ ως εθνικού πάρκου, γεγονός που θα επέφερε πολλά πλεονεκτήματα, μεταξύ αυτών την προστασία της περιοχής από μεταλλευτικές εργασίες οι οποίες θα μπορούσαν να απειλήσουν τα υδάτινα ρεύματα που δημιούργησαν το σπήλαιο.

«Είναι μια όμορφη ανωμαλία» δήλωσε η Πένι Μπόστον, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Νew Μexico Τech και συνδιευθύντρια του Ινστιτούτου Νational Cave and Κarst Research. «Τέτοια περιβάλλοντα δίνουν την ευκαιρία στους επιστήμονες να εξερευνήσουν τη ζωή στις ακραίες μορφές της» τόνισε. Σύγκρινε μάλιστα την ανακάλυψη της σπηλιάς με τις διαστημικές αποστολές.

Μυστήριο παραμένει για τους γεωλόγους η ξαφνική εμφάνιση κάποιων υδάτων το περασμένο καλοκαίρι, τα οποία εξαφανίστηκαν μέσα σε λίγους μήνες, στην κατά τα άλλα άνυδρη περιοχή.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.