▅ Επεισόδια έξω από το υπουργείο Ναυτιλίας καθώς οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία του Περάματος διαδήλωναν για τον θάνατο των οκτώ συναδέλφων τους
▅ Οπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, οι Επιτροπές Ελέγχου Υγιεινής και Ασφαλείας «υπονομεύονται από το κράτος»
▅ Συνελήφθησαν ο τεχνικός ασφαλείας, ο χημικός ναυτιλίας και ο πλοίαρχος του πλοίου, αναζητούνται ο ιδιοκτήτης του συνεργείου και ο εργοδηγός
Μ ια διαδήλωση οργής με εκατοντάδες μεταλλεργάτες χθες στον Πειραιά. Δεν θρήνησαν μόνο τους οκτώ συναδέλφους που έβγαλαν από το δεξαμενόπλοιο-υγραεριοφόρο «Friendship Gaz», σημαίας Παναμά, τυλιγμένους σε σακούλα. Ο ήχος της διαμαρτυρίας τους έξω από το υπουργείο Ναυτιλίας δύο πράγματα έλεγε: «Ή άνεργος έξω από την πύλη της Ζώνης ή δουλειά υπό πίεση με τον κίνδυνο αύριο να είσαι νεκρός». Ηθελαν να ακούσει τα αιτήματά τους ο υπουργός για τις συνθήκες εργασίας, για το ωράριο-«λάστιχο» που επιβάλλουν οι εργολάβοι υπό την απειλή της ανεργίας, για την ανυπαρξία μέτρων ασφαλείας. Αλλά εκείνος έλειπε στου Μαξίμου για πιο σοβαρές υποθέσεις. Και τους μεταλλεργάτες, που έριξαν κάποια κάγκελα για να είναι προστατευμένο και μακριά από τα προβλήματα το «στρατηγείο» της ναυτιλίας μας στην Ακτή Βασιλειάδη, τους άκουσαν τα ΜΑΤ. Οκτώ νεκροί στο γκαζάδικο, χημικός πόλεμος στους διαδηλωτές.
Το απόγευμα της Πέμπτης στο «Friendship Gaz», το οποίο βρισκόταν στον Β΄ προβλήτα Περάματος, σημειώθηκε έκρηξη στα διπύθμενά του, όπου εργάζονταν μέλη συνεργείου επισκευών. Εκτελούσαν ελασματουργικές εργασίες με χρήση φλόγας. Το αν το πλοίο είχε καθαρισθεί επαρκώς για να μπει για επισκευή και διέθετε τα αναγκαία πιστοποιητικά «gas free» αμφισβητείται έντονα στη Ζώνη και απομένει να το εξακριβώσει η δικαστική έρευνα για το πιο πολύνεκρο εργατικό δυστύχημα στο Πέραμα την τελευταία εικοσαετία.
Η νέα τραγωδία ήταν επόμενο να βγάλει στους δρόμους τους συναδέλφους των θυμάτων που πότε παλεύουν με την ανεργία και πότε με την πίεση να βγει η δουλειά. Λίγο μετά τις 11 χθες το πρωί έφθασαν στην είσοδο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας εργάτες που έκαναν πορεία διαμαρτυρίας από τον σταθμό του ΗΣΑΠ στον Πειραιά για το δυστύχημα στο Πέραμα. Αντιπροσωπεία τους ζήτησε να συναντηθεί με τον υπουργό κ. Γ. Βουλγαράκη. Εκείνος όμως απουσίαζε αφού είχε συνεργασία με τον πρωθυπουργό κ. Κ.Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου και παραπέμφθηκαν στον γενικό γραμματέα του υπουργείου κ. Γ.Βλάχο. Οι διαδηλωτές χαρακτήρισαν πρόκληση και την απουσία του υπουργού- «πήγε για να κρυφθεί» έλεγαν- και την παρουσία των ΜΑΤ. Αλλοι μιλούσαν για κυνισμό, άλλοι για «ασέβεια» και οι περισσότεροι για «καθρέπτη της αντεργατικής πολιτικής». Ζήτησαν να αποχωρήσουν τα ΜΑΤ έστω, για να έχουν την… υποβαθμισμένη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα. Το αίτημά τους απορρίφθηκε. Καθώς περνούσε η ώρα και οι αστυνομικές δυνάμεις δεν μετακινούνταν, διαδηλωτές άρχισαν να σπρώχνουν την περίφραξη του υπουργείου. Τότε τα ΜΑΤ άρχισαν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να τους διαλύσουν. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, οι διαδηλωτές παραβίασαν μέρος των κιγκλιδωμάτων, προκάλεσαν «εκτεταμένες ζημιές σε υπηρεσιακά οχήματα» και τραυματίστηκαν ελαφρά από πέτρες και διάφορα αντικείμενα πέντε άντρες του Λιμενικού Σώματος και οκτώ της ΕΛ.ΑΣ.
Την ίδια ώρα ο κ. Βουλγαράκης έβγαινε από το Μαξίμου και εξέφραζε τη λύπη του και την οδύνη της κυβέρνησης για τον χαμό των εργαζομένων στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος. Αφού μίλησε για την προανάκριση, τα αποτελέσματα της οποίας «θα οδηγήσουν στον καταλογισμό ευθυνών», συνέχισε με τη «σπουδαία μεταρρύθμιση», όπως είπε, της παραχώρησης των λιμανιών Θεσσαλονίκης και Πειραιά σε ιδιώτες. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ.Αντώναρος, απευθυνόμενος στους συναδέλφους των νεκρών που πορεύτηκαν στους δρόμους του Πειραιά, είπε: «Εχουν γίνει πολλά πράγματα όλα αυτά τα χρόνια. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι άνθρωποι που εργάζονται στις ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες δουλεύουν με δύσκολες συνθήκες». Δεν απάντησε όμως γιατί δεν υπήρχε τεχνικός ασφαλείας ούτε αν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας παραπέμποντας στην έρευνα που θα γίνει από ειδικούς.
Από τη Λιμενική Αρχή Περάματος που διενεργεί την προανάκριση συνελήφθησαν, όπως ανακοινώθηκε, «ο τεχνικός ασφαλείας, ο χημικός ναυτιλίας και ο πλοίαρχος του πλοίου», ενώ αναζητούνταν ο ιδιοκτήτης του συνεργείου επισκευών και ο υπεύθυνος εργοδηγός.
Ο νομάρχης Πειραιά κ. Ι. Μίχας υπενθυμίζει ότι το 2006 η κυβέρνηση προχώρησε στην ουσιαστική κατάργηση του μητρώου που εξασφάλιζε ότι όσες επιχειρήσεις εκτελούσαν εργασίες στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη πληρούσαν ένα ελάχιστο όριο μέτρων ασφαλείας και συνθηκών απασχόλησης. «Παρ΄ όλες όμως τις επισημάνσεις της Νομαρχίας Πειραιά και του συνδικαλιστικού κινήματος» συνεχίζει «η κυβέρνηση προχώρησε στην ψήφιση του απαράδεκτου νόμου 3551/07,ενός νόμου που επιτρέπει στον κάθε εργολάβο να εγγράφεται στο μητρώοχωρίς αυτοψία και έλεγχο του μηχανολογικού εξοπλισμού,αφού ομηχανολογικός εξοπλισμός δεν αποτελεί πια κριτήριο εγγραφής».
Η επιδείνωση των συνθηκών εργασίας συνδέεται, όπως σημειώνουν μεταλλεργάτες, και με τη μη τήρηση μέτρων υγείας και ασφαλείας αλλά και την κυβερνητική πολιτική των τελευταίων ετών για επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, για απελευθέρωση των απολύσεων, εντατικοποίηση της εργασίας και αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης.
Εργατικά ατυχήματα δεν συμβαίνουν μόνο στη Ζώνη. Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία παρέθεσε σε ερώτηση στη Βουλή πέρυσι το ΚΚΕ, στη χώρα μας «μόνο το διάστημα 2000-2005 από τα δελτία εργατικών ατυχημάτων του ΙΚΑ προκύπτει ότι συνέβησαν 78.894 εργατικά ατυχήματα,από τα οποία τα 574 ήταν θανατηφόρα.Επιπλέον το 2007 καταγράφηκαν άλλα 113 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα». Χθες η ΓΓ του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα, με αφορμή την τραγωδία στο Πέραμα, τόνισε ότι «δεν πρέπει να μείνει αυτό το έγκλημα ατιμώρητο, πρέπει να καθήσουν στο σκαμνί οι ηθικοί αυτουργοί πριν απ΄ όλα και οι φυσικοί, βεβαίως,οι εφοπλιστές».
Για το «χρονικό των προαναγγελθέντων θανάτων» στο Πέραμα, που συνεχίζεται ατελείωτο εις βάρος της εργατικής τάξης, μίλησε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π.Λαφαζάνης, ο οποίος καταδίκασε τη στάση της κυβέρνησης και την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στη διαδήλωση.
Εγκλημα διαρκείας η τραγωδία στο Πέραμα
▅ Επεισόδια έξω από το υπουργείο Ναυτιλίας καθώς οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία του Περάματος διαδήλωναν για τον θάνατο των οκτώ συναδέλφων τους ▅ Οπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, οι Επιτροπές Ελέγχου Υγιεινής και Ασφαλείας «υπονομεύονται από το κράτος» ▅ Συνελήφθησαν ο τεχνικός ασφαλείας, ο χημικός ναυτιλίας και ο πλοίαρχος του πλοίου, αναζητούνται ο ιδιοκτήτης του συνεργείου και ο εργοδηγός
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.