Αποκλείεται στο εξής η διαιτησία στις ΔΕΚΟ

Ανατροπή στα εργασιακά των ΔΕΚΟ επιφέρει η τροπολογία-προσθήκη στο σχέδιο νόμου για την «πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας» που κατατέθηκε χθες αιφνιδίως στη Βουλή. Την τροπολογία-προσθήκη, που υπογράφεται από τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Μεταφορών και Επικοινωνιών, ουσιαστικά καταργεί τη διαιτησία, ενώ παράλληλα η Διυπουργική Επιτροπή ...

Η Διυπουργική Επιτροπή θα καθορίζει το ανώτατο ποσό αυξήσεων

Ανατροπή στα εργασιακά των ΔΕΚΟ επιφέρει η τροπολογία-προσθήκη στο σχέδιο νόμου για την «πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας» που κατατέθηκε χθες αιφνιδίως στη Βουλή. Την τροπολογία-προσθήκη, που υπογράφεται από τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Μεταφορών και Επικοινωνιών, ουσιαστικά καταργεί τη διαιτησία, ενώ παράλληλα η Διυπουργική Επιτροπή για τις ΔΕΚΟ θα μπορεί να καθορίζει με απόφασή της το ανώτατο ποσοστό του συνόλου των αυξήσεων των μισθών των εργαζομένων στις ζημιογόνες ή επιχορηγούμενες ΔΕΚΟ. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας ανέφεραν χθες ότι οι διοικήσεις των ζημιογόνων ή επιχορηγούμενων ΔΕΚΟ δεν συγκράτησαν τις δαπάνες προσωπικού ως ώφειλαν και μάλιστα σε μια κρίσιμη περίοδο για την ελληνική οικονομία και ως εκ τούτου κρίθηκε απαραίτητο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα περιορισμού των δαπανών αυτών.

Σύμφωνα με την τροπολογίαπροσθήκη, το εργασιακό καθεστώς των νεοπροσλαμβανόμενων εργαζόμενων στις ζημιογόνες ή επιχορηγούμενες από τον κρατικό προϋπολογισμό ΔΕΚΟ διέπεται από τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας και όχι από την επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας. Αυτό ισχύει ιδίως για θέματα όπως οι αποδοχές των νεοπροσλαμβανομένων, οι άδειες, τα ρεπό, οι κάθε είδους προσαυξήσεις των αποδοχών, τα επιδόματα και λοιπές παροχές. Οι ρυθμίσεις των θεμάτων αυτών δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι δυσμενέστερες από τις προβλέψεις της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ή από τυχόν ισχύουσες κλαδικές ή ομοιοεπαγγελματικές συλλογικές συμβάσεις.

Πολύ σημαντική όμως χαρακτηρίζεται και η αλλαγή που επέρχεται στα θέματα διαιτησίας. Η προσφυγή των ζημιογόνων ή επιχορηγούμενων ΔΕΚΟ στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας μπορεί να γίνει μόνο με κοινή απόφαση εργαζομένων και επιχείρησης και έπειτα από σύμφωνη γνώμη της Διυπουργικής Επιτροπής ΔΕΚΟ, αντί της δυνατότητας μονομερούς προσφυγής που ισχύει σήμερα, γεγονός που θα προκαλέσει την έντονη αντίθεση των εργαζόμενων στις επιχειρήσεις αυτές. Αναμένεται επίσης να αντιδράσουν και διοικητές των ΔΕΚΟ. Σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας σημειώνεται ότι και οι τρεις αυτές ρυθμίσεις εξυπηρετούν την ανάγκη να λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές δυνατότητες του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς και οι δυνατότητες κάθε επιχείρησης για την οικονομική της επιβίωση, ενώ ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι υλοποιείται με συνέπεια η μεταρρύθμιση που προωθήθηκε με τον Νόμο 3429/2005 για την εξυγίανση και τη βελτίωση της λειτουργίας των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.