Μακροπρόθεσμες… ζημιές

Αυτοί που αγόρασαν μετοχές πέρυσι δεν είναι περίεργο ότι βλέπουν να έχουν χάσει λεφτά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Αλλά τώρα, στη Βρετανία, ακόμη και αυτοί που επένδυσαν σε μετοχές πριν από μία δεκαετία καταγράφουν και αυτοί ζημιές. Οι αισιόδοξοι επενδυτές επιμένουν ότι πάντα οι μετοχές μακροχρόνια είναι επωφελείς. Αλλά τι γίνεται όταν βρίσκονται κάτω από το νερό 10 χρόνια μετά; Πόσο μακροπρόθεσμη πρέπει να είναι η αναμονή; Οι περισσότεροι απ΄ όσους αγόρασαν ένα αποταμιευτικό αμοιβαίο ή εισέφεραν σε ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα ή και αυτοί που αγόρασαν άμεσα μετοχές το 1998, τώρα δεν έχουν καθόλου λεφτά ως απόδοση της επένδυσής τους.

Η προηγούμενη φορά που οι μετοχές δεν κατέγραψαν κέρδος σε ολόκληρη δεκαετία ήταν το 1974

Αυτοί που αγόρασαν μετοχές πέρυσι δεν είναι περίεργο ότι βλέπουν να έχουν χάσει λεφτά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Αλλά τώρα, στη Βρετανία, ακόμη και αυτοί που επένδυσαν σε μετοχές πριν από μία δεκαετία καταγράφουν και αυτοί ζημιές. Οι αισιόδοξοι επενδυτές επιμένουν ότι πάντα οι μετοχές μακροχρόνια είναι επωφελείς. Αλλά τι γίνεται όταν βρίσκονται κάτω από το νερό 10 χρόνια μετά; Πόσο μακροπρόθεσμη πρέπει να είναι η αναμονή;

Οι περισσότεροι απ΄ όσους αγόρασαν ένα αποταμιευτικό αμοιβαίο ή εισέφεραν σε ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα ή και αυτοί που αγόρασαν άμεσα μετοχές το 1998, τώρα δεν έχουν καθόλου λεφτά ως απόδοση της επένδυσής τους. Και ο πόνος τους μπορεί να συνεχιστεί και την επόμενη δεκαετία, εκτός αν η καθοδική αγορά ξαφνικά αντιστραφεί και γίνει ένα νέο «ράλι»- που κανείς δεν το προβλέπει. Και ακόμη και αν οι τιμές των μετοχών δεν έπεφταν άλλο, θα εξακολουθούσαν να μην έχουν καταγράψει κανένα κέρδος από τότε που άνοιξαν οι Ολυμπιακοί του Λονδίνου, το 2012.

Τελευταία φορά που οι αγορές μετοχών δεν μπόρεσαν να καταγράψουν κανένα κέρδος σε ολόκληρη δεκαετία ήταν το 1974, όταν η κρίση έριξε τις τιμές κάτω από τα επίπεδα του 1960 και έκανε τους μικροεπενδυτές να εγκαταλείψουν τις άμεσες επενδύσεις σε μετοχές. Οι ιδιωτικοποιήσεις των δεκαετιών 1980 και 1990 έφεραν τους ιδιώτες πίσω στην αγορά, αλλά ακόμη και τώρα πολλές από τις τιμές βρίσκονται κάτω και από τα επίπεδα της έκδοσής τους, ακόμη και η Βritish Εnergy ή η ΗΒΟS.

«Αντίθετα από τα ομόλογα, οι μετοχές προφυλάσσουν από τον πληθωρισμό. Ετσι η τιμή τους είναι σχεδόν το αντίστροφο του πληθωρισμού» λέει ο κ. Γέρμπερι τις Ιnvesco. Ετσι όμως, καθώς ο πληθωρισμός αυξήθηκε από τα επίπεδα του 1998, οι τιμές των μετοχών μειώθηκαν. Παρ΄ όλο που τα κέρδη των εταιρειών είναι υψηλότερα απ΄ ό,τι πριν από μία δεκαετία, οι μετοχές τώρα αποτιμώνται στο 10πλάσιο των κερδών, στο μισό δηλαδή απ΄ ό,τι τη δεκαετία του 1990.

Ετσι, οι βρετανοί επενδυτές, που κάθονται πάνω σε ζημιές έχοντας κρατήσει μετοχές για περισσότερο από μία δεκαετία, μπορεί να αποσυρθούν για τα καλά πλέον, ακόμη και αν η αγορά βγει από τα βάθη της. «Μακροχρόνια, δηλαδή σε 20 με 30 χρόνια, πρέπει να πιστέψουμε ότι τελικά οι μετοχές θα αποδώσουν» λέει ο κ. Γέρμπερι, επεκτείνοντας τον ορίζοντα του μακροπρόθεσμου. «Αλλά όλα αυτά που συνέβησαν την τελευταία δεκαετία θα κάνουν τους ανθρώπους να αμφιβάλλουν».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.