Η «πόλη του μεταξιού» θα κοστίσει 84 δισ. ευρώ στο Κουβέιτ

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ. Το ιλιγγιώδες ποσό των 84 δισ. ευρώ ετοιμάζεται να ξοδέψει η κυβέρνηση του Κουβέιτ για να χτίσει τη Silk City, τη νέα «πόλη του μεταξιού». Θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, έναν τεράστιο ουρανοξύστη ύψους 1.001 μέτρων, μεγάλες εμπορικές περιοχές, βιομηχανική ζώνη και υπερσύγχρονες κατοικίες για περίπου 700.000 ανθρώπους. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο το οποίο υπολογίζεται ότι θα προσελκύσει επενδύσεις της τάξης των 60 δισ. ευρώ και θα δημιουργήσει 430.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ. Το ιλιγγιώδες ποσό των 84 δισ. ευρώ ετοιμάζεται να ξοδέψει η κυβέρνηση του Κουβέιτ για να χτίσει τη Silk City, τη νέα «πόλη του μεταξιού». Θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, έναν τεράστιο ουρανοξύστη ύψους 1.001 μέτρων, μεγάλες εμπορικές περιοχές, βιομηχανική ζώνη και υπερσύγχρονες κατοικίες για περίπου 700.000 ανθρώπους.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο το οποίο υπολογίζεται ότι θα προσελκύσει επενδύσεις της τάξης των 60 δισ. ευρώ και θα δημιουργήσει 430.000 νέες θέσεις εργασίας. Το «όραμα» είναι να αναβιώσει ο ιστορικός «δρόμου του μεταξιού», καθώς η νέα πόλη θα αποτελεί κέντρο διεθνούς σιδηροδρομικού δικτύου το οποίο θα συνδέει την περιοχή με τη Δαμασκό, τη Βαγδάτη, το Ιράν και την Κίνα.

Η εντυπωσιακή άνοδος της τιμής του πετρελαίου φαίνεται έχει «φουσκώσει» τα θησαυροφυλάκια του Κουβέιτ, κάτι που ανακλάται από τις βλέψεις για την κατασκευή της Μαντινάτ αλ Χαρίρ («πόλη του μεταξιού») στις όχθες του Περσικού Κόλπου, με απώτερο σκοπό να εξελιχθεί σε ένα σταυροδρόμι για τον (εμπορικό) αραβικό κόσμο. «Εχουμε στον νου κάτι το οποίο άλλοι θεωρούν πέρα από κάθε φαντασία. Ενα καινούργιο σταυροδρόμι στον αραβικό κόσμοανάμεσα στη Δύση και στην Κίνα » εξήγησε ο Σάμι Αλφαράζ, πρόεδρος του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών του Κουβέιτ από το Λονδίνο, στο οποίο λαμβάνουν χώρα οι διαβουλεύσεις για το σχέδιο.

Αλλος ένας στόχος φέρεται να είναι η βελτίωση των σχέσεων των Αράβων με το Ισραήλ.

Σημειωτέον ότι μέχρι πρότινος ο προϋπολογισμός για την κατασκευή της πόλης υπολογιζόταν στα 55 δισ. ευρώ πριν αναθεωρηθεί προς τα πάνω. Η βρετανική αρχιτεκτονική εταιρεία στην οποία έχει ανατεθεί το σχέδιο βρίσκεται εν αναμονή της έγκρισης από την κυβέρνηση.

Η κατασκευαστική φάση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως το 2023. Το όνομα «πόλη του μεταξιού» εκθειάζει την ευημερία που επέφερε η πανάρχαια εμπορική δίοδος που ένωνε την Ευρώπη με την Κίνα από τη Μέση Ανατολή.

«Θέλουμε να φτιάξουμε σύγχρονους σιδηρόδρομους ως την Κίνα » είπε ο κ. Αλφαράζ. Και κατέληξε: «Α ν δεν χρησιμοποιήσουμε τα χρήματά μας για να αυξήσουμε την επιρροή μας με ειρηνικό τρόπο τότε δεν έχουμε υπόσταση διεθνώς ».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.