Με τον υπουργό Παιδείας κ. Ευρ. Στυλιανίδη να επιμένει στην επωδό ότι «δεν πρόκειται για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων» άρχισε χθες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτησημε διαδικασίες-εξπρέςτου νομοσχεδίου για την ίδρυση και λειτουργία των κολεγίων και τη νομιμοποίηση των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών.

Οι διαβεβαιώσεις ωστόσο του υπουργού δεν έπεισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία με εξαίρεση τον ΛΑΟΣ δήλωσαν ότι καταψηφίζουν το νομοσχέδιο που εντάσσεται, όπως τόνισαν, «στη λογική της εμπορευματοποίησης της Παιδείας» και εισήχθη για ψήφιση στο Κοινοβούλιο χωρίς να προηγηθεί καμία διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς της εκπαίδευσης και του επιστημονικού κόσμου της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και η πρώην πρόεδρος της Βουλής κυρία Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα σε παρέμβασή της επέστησε την προσοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου «να μη δοθεί η δυνατότητα στα κολέγια να μετατραπούν στο μέλλον σε πανεπιστήμια», κάτι που, όπως είχε επισημάνει λίγο νωρίτερα ο εισηγητής του ΠαΣοΚ κ. Μ. Μπόλαρης , «υποκρύπτεται πίσω από το άρθρο 10 του σχεδίου νόμου με το οποίο καθορίζονται οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες θεωρείται νόμιμη η σύμπραξη των κολεγίων με ιδρύματα της αλλοδαπής (το περίφημο franchising)» .

Απαντώντας ο κ. Στυλιανίδης αντέτεινε ότι με το νομοσχέδιο απαγορεύεται ρητά η χρήση του όρου «πανεπιστήμιο» από τα κολέγια, τα οποία, όπως είπε, κατατάσσονται στη «μη τυπική εκπαίδευση» μεταλυκειακού επιπέδου. Την αντίθεσή τους προς το νομοσχέδιο εξέφρασαν πολλοί βουλευτές του ΠαΣοΚ, όπως ο πρώην υπουργός κ. Π.Ευθυμίου, η κυρία Συλβάνα Ράπτη, καθώς και η αρμόδια για θέματα Παιδείας πολιτική εκπρόσωπος κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία μίλησε για «εμπαιγμό», δήλωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αντίθετη με τις βασικές επιλογές του νομοσχεδίου και πρότεινε δημόσια αρχή αξιολόγησης.

Κατηγορηματικά αντίθετοι, τέλος, δήλωσαν και οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ κ. Κ. Αλυσανδράκης, ο οποίος υποστήριξε ότι «θα θησαυρίσουν τα μονοπώλια» , και του ΣΥΡΙΖΑ κ. Α. Κουράκης, ο οποίος πρότεινε το άμεσο κλείσιμο όλων των κολεγίων.