ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. «Επιστολή ελήφθη, για την απάντηση αναμείνατε» ήταν η πρώτη αντίδραση της ΕΕ, η οποία βεβαίωσε επισήμως χθες στις Βρυξέλλες ότι οι αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες έλαβαν την Παρασκευή επιστολή με αποδέκτη τον πρόεδρο κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και αποστολέα τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ κ. Νίκολα Γκρούεφσκι. «Η επιστολή λόγω της τριήμερης αργίας που ακολούθησε δεν έχει ακόμη μελετηθεί» συνέχισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, ο οποίος, ερωτηθείς αν θα υπάρξει απάντηση, αρκέστηκε στη διευκρίνιση ότι σε πρώτη φάση θα αξιολογηθεί το αν όσα αναφέρει ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της και στη συνέχεια θα υπάρξει η επίσημη τοποθέτηση. Ως προς τον χρόνο της απάντησης, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής υπήρξε εξαιρετικά σιβυλλικός και αρκέστηκε στη δήλωση ότι «παγίως η Επιτροπή αποφεύγει τις εν θερμώ αντιδράσεις». Το πρώτο συμπέρασμα που ασφαλώς μπορεί να εξαχθεί είναι ότι η επιστολή Γκρούεφσκι ελάχιστη εγρήγορση προκάλεσε χθες στις Βρυξέλλες, οι οποίες μάλλον επέλεξαν το «σπεύδε βραδέως». Και αυτό για δύο λόγους: Ο πρώτος λόγος είναι αντικειμενικός. Το θέμα που κυριάρχησε χθες στις Βρυξέλλες και ειδικότερα στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υφυπουργός κ. Ι. Βαληνάκης, ήταν η σύλληψη του Ράντοβαν Κάρατζιτς.
Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με την ουσία της επιστολής. Πολλοί ευρωπαίοι ιθύνοντες άφησαν να εννοηθεί ότι δεν τη θεωρούν θετική. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν εξάλλου ότι την εντύπωση αυτή απεκόμισε και ο κ. Βαληνάκης, ο οποίος στο περιθώριο του χθεσινού συμβουλίου είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις επί του θέματος με τον προεδρεύοντα γάλλο υπουργό Εξωτερικών κ. Μπερνάρ Κουσνέρ και τον αρμόδιο για τη Διεύρυνση επίτροπο κ. Ολι Ρεν.
Ετσι η ελληνική διπλωματία μάλλον δεν έχει ιδιαίτερους λόγους ανησυχίας αναφορικά με το τι θα λέει ο πρόεδρος της Επιτροπής στην απάντησή του προς τον κ. Γκρούεφσκι.
Ως προς την ουσία της απάντησης Μπαρόζο προς Γκρούεφσκι, διπλωματικοί κύκλοι σημείωναν χθες ότι κατ΄ αρχήν θα κινείται στο πνεύμα και στο γράμμα των αποφάσεων της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που έγινε στις Βρυξέλλες. Θα υπενθυμίζει δηλαδή στον πρωθυπουργό της πΓΔΜ ότι η επίδειξη διαλλακτικότητας στο ζήτημα της ονομασίας και η επίτευξη κοινώς αποδεκτής με την Ελλάδα λύσης αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας του. Ως προς τα άλλα που αναφέρονται στην επιστολή και ειδικότερα ως προς το ζήτημα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της Επιτροπής εκτιμάται ότι θα υπενθυμίσει στον πρωθυπουργό της πΓΔΜ πως τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις άλλες χώρες που είναι μέλη της ΕΕ δεν υπάρχουν αμφιβολίες ως προς τη δημοκρατικότητα του πολιτικού τους συστήματος και ότι, αν υπήρχαν, δεν θα ήταν μέλη της ΕΕ.
Εν κατακλείδι η επιστολή Γκρούεφσκι προς Μπαρόζο μάλλον δεν φαίνεται να εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο την επιδίωξη της ηγεσίας της πΓΔ της Μακεδονίας για ένταξη στους ευρωαταλαντικούς θεσμούς. Εν τω μεταξύ, όλα δείχνουν ότι ακόμη και τα πλέον προβληματικά τμήματα της άλλοτε ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, όπως η Σερβία, η Κροατία και το Κοσσυφοπέδιο, κινούνται προς την κατεύθυνση αυτών των θεσμών. Η μεν Σερβία είναι βέβαιο ότι μετά τη σύλληψη του Κάρατζιτς θα απαιτήσει (και θα λάβει) σαφή ευρωπαϊκή προοπτική. Οι δε Κοσοβάροι ελπίζουν ότι σύντομα θα έχουν στα χέρια τους διαβατήρια τα οποία θα τους επιτρέπουν να ταξιδεύουν και να αναγνωρίζονται διεθνώς. Παράλληλα, η Κροατία βρίσκεται ήδη με το ένα πόδι στην ΕΕ.
Η μόνη από τις χώρες τής άλλοτε Γιουγκοσλαβίας που «έχει κολλήσει» είναι η πΓΔΜ.
Οπως σημείωνε έμπειρος διπλωμάτης, κάποια στιγμή οι πολίτες της χώρας θα αρχίσουν να αντιλαμβάνονται ότι, ενώ ζουν στη μόνη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία η οποία κατάφερε να μην εμπλακεί σε πολεμική σύρραξη, τελικά όχι μόνο δεν κατάφεραν να επωφεληθούν, αλλά σήμερα βλέπουν και τους άλλους να τους ξεπερνούν. Από τη στιγμή που θα αρχίσουν να συνειδητοποιούν το έδαφος που έχουν χάσει, θα αρχίσουν να αναζητούν και τις πολιτικές ευθύνες γι΄ αυτή την εξέλιξη, συνέχισε ο ίδιος διπλωμάτης, ο οποίος δεν δίστασε να εκτιμήσει ότι κάπου εκεί θα έλθει και η ώρα του συμβιβασμού με την Ελλάδα.
Ψυχρή η υποδοχή της επιστολής Γκρούεφσκι από την ΕΕ
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. «Επιστολή ελήφθη, για την απάντηση αναμείνατε» ήταν η πρώτη αντίδραση της ΕΕ, η οποία βεβαίωσε επισήμως χθες στις Βρυξέλλες ότι οι αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες έλαβαν την Παρασκευή επιστολή με αποδέκτη τον πρόεδρο κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και αποστολέα τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ κ. Νίκολα Γκρούεφσκι. «Η επιστολή λόγω της τριήμερης αργίας που ακολούθησε δεν έχει ακόμη μελετηθεί» συνέχισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, ο οποίος, ερωτηθείς αν θα υπάρξει απάντηση, αρκέστηκε στη διευκρίνιση ότι σε πρώτη φάση θα αξιολογηθεί το αν όσα αναφέρει ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της και στη συνέχεια θα υπάρξει η επίσημη τοποθέτηση.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.