ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τι κοινό έχουν μια καθολική μοναχή, ο τραγουδιστής Γιουσούφ Ισλάμ (πρώην Κατ Στίβενς), ο γερουσιαστής Τεντ Κένεντι και ο πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες; Τίποτε, εκτός από το ότι τα ονόματά τους περιλαμβάνονται ή περιλαμβάνονταν στη λίστα του ενός εκατομμυρίου «υπόπτων», σύμφωνα τουλάχιστον με τις αμερικανικές αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες. Η λίστα, η οποία περιλαμβάνει ονόματα υπόπτων για τρομοκρατική δραστηριότητα ή ατόμων που έχουν σχέση με την τρομοκρατία, διογκώθηκε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και εμποδίζει μεγάλο αριθμό ατόμων που δεν έχουν καμία σχέση με την τρομοκρατία να μετακινηθούν με αεροπλάνο, καταγγέλλει η Αμερικανική Ενωση Ατομικών Ελευθεριών (ΑCLU). «Οχι,αυτή η λίστα δεν περιλαμβάνει ένα εκατομμύριο ονόματα» απαντά ο Λέοναρντ Μπόιλ, διευθυντής του Κέντρου Παρακολούθησης της Τρομοκρατίας.

Πάντως η αδελφή Γκλεν Ανν Μακ Φι, πρώην υπεύθυνη Εκπαίδευσης στο Αμερικανικό Συμβούλιο Καθολικών Επισκόπων, βρέθηκε στη λίστα διότι ένας Αφγανός χρησιμοποίησε ως ψευδώνυμο το επώνυμό της. Επί εννέα μήνες η αδελφή Γκλεν Ανν Μακ Φι πέρασε από ενδελεχείς έρευνες και χρειάστηκε να ζητήσει τη μεσολάβηση του επισκόπου της στον Καρλ Ρόουβ, τότε σύμβουλο του Τζορτζ Μπους, για να αφαιρεθεί το όνομά της από τη λίστα.

Οι Μοράλες και Μαντέλα
Ο Νέλσον Μαντέλα χρειάστηκε για τον ίδιο λόγο ειδική εντολή του Κογκρέσου, ενώ στον ίδιο κατάλογο εμφανίζεται ο πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες.

Ο Κατ Στίβενς, ο τραγουδιστής που ασπάστηκε το Ισλάμ και πήρε το όνομα Γιουσούφ Ισλάμ και δεν έχει στο ενεργητικό του κανένα στοιχείο τρομοκρατικής δραστηριότητας, δεν μπορεί να εισέλθει στο αμερικανικό έδαφος.

Προβλήματα σε αεροδρόμιο αντιμετώπισε και μια γυναίκα συνονόματή του, η Κατ Στίβενς, σύζυγος αμερικανού γερουσιαστή. Το ίδιο συνέβη και με τον Τεντ Κένεντι.

Ο Ρόμπερτ Κάμπελ, πιλότος εδώ και 22 χρόνια, βρέθηκε επίσης στη λίστα των ατόμων που δεν μπορούν να ταξιδέψουν με αεροπλάνο. «Εχω άδεια να πιλοτάρω αεροπλάνο,αλλά αν θελήσω να ταξιδέψω ως επιβάτηςείναι απαγορευμένο» λέει. Συνταξιούχος πλέον και πρώην πιλότος του αμερικανικού Ναυτικού, δεν καταλαβαίνει πώς βρέθηκε στη λίστα.

Αντίθετα, πολλά ονόματα πραγματικών υπόπτων για τρομοκρατική δραστηριότητα δεν περιλαμβάνονται στη λίστα που έχει σταλεί στις αεροπορικές εταιρείες, στα ταξιδιωτικά πρακτορεία και στις τελωνειακές αρχές.

«Συχνά δεν κοινοποιούν τα ονόματα των πιο επίφοβων τρομοκρατών στους ανθρώπους που τα χρειάζονται,γιατί φοβούνται μήπως αυτά δοθούν στη δημοσιότητα» δηλώνει εκπρόσωπος της ΑCLU.