Η κρίση της αγοράς άγγιξε και τους κολοσσούς της κινητής τηλεφωνίας

Χθες, οι ανακοινώσεις δύο εταιρειών της κινητής τηλεφωνίας έδειξαν ένα κλίμα. Πρώτον, η Vodafone Group, η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, μείωσε τις προβλεπόμενες πωλήσεις της «γύρω στο κατώτατο επίπεδο» του προγραμματισμού της, ενώ ταυτόχρονα η Εricsson, που είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ασύρματων δικτύων, κατέγραφε 70% μείωση των κερδών της, ως επίπτωση μιας μειούμενης δαπάνης από επιχειρηματίες και καταναλωτές. Είχε προηγηθεί άλλωστε μόλις λίγες ημέρες πριν η ανακοίνωση της σουηδικής εταιρείας για μείωση του προσωπικού της κατά 4.

Οι μετοχές τεχνολογίας πλήττονται από την οικονομική επιβράδυνση

Χθες, οι ανακοινώσεις δύο εταιρειών της κινητής τηλεφωνίας έδειξαν ένα κλίμα. Πρώτον, η Vodafone Group, η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, μείωσε τις προβλεπόμενες πωλήσεις της «γύρω στο κατώτατο επίπεδο» του προγραμματισμού της, ενώ ταυτόχρονα η Εricsson, που είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ασύρματων δικτύων, κατέγραφε 70% μείωση των κερδών της, ως επίπτωση μιας μειούμενης δαπάνης από επιχειρηματίες και καταναλωτές. Είχε προηγηθεί άλλωστε μόλις λίγες ημέρες πριν η ανακοίνωση της σουηδικής εταιρείας για μείωση του προσωπικού της κατά 4.000, ενώ και για τη θυγατρική της Sony Εricsson προβλέπεται μείωση των 12.000 θέσεων εργασίας της κατά 2.000 μέσα σε ένα χρόνο. Και άλλες εταιρείες συνδεόμενες με την κινητή τηλεφωνία έχουν συμβάλει σε ένα κλίμα επιφυλακτικότητας. Χθες, η Τexas Ιnstruments, που κατασκευάζει μικροεπεξεργαστές για κινητά τηλέφωνα, δημοσίευσε «απογοητευτικά» κέρδη τριμήνου ύψους 588 εκατ. δολαρίων αντί 614 εκατ. δολαρίων την ίδια περίοδο πέρυσι. Ακόμα και μια εταιρεία με μεγάλες πρόσφατες επιτυχίες- και στα κινητά τηλέφωνα- όπως η Αpple, παρά τα πολύ βελτιωμένα της αποτελέσματα στο τελευταίο τρίμηνο, είδε χθες τη μετοχή της να πέφτει, καθώς οι προβλέψεις της για το επόμενο τρίμηνο δεν προεξοφλούν συνέχεια με τους ίδιους ρυθμούς.

Αυτό που «βλέπουμε τώρα είναι τις μετοχές της τεχνολογίας να αρχίζουν να πλήττονται από την οικονομική επιβράδυνση» είπε ο Ζιλιέν Κιστρεμπέρ , επικεφαλής έρευνας για τις μετοχές στη Richelieu Finance στο Παρίσι, που διαχειρίζεται κάπου 6,2 δισ. δολάρια. «Σήμερα, δεν μένουν πλέον στον καταναλωτή αρκετά εισοδήματα για να αγοράσει. Βλέπουμε μια ζήτηση που επιβραδύνεται». Η οικονομική επιβράδυνση της Ευρώπης τρώει από το διαθέσιμο εισόδημα, κάνοντας τους καταναλωτές να αποσύρονται από υπηρεσίες όπως η ασύρματη τηλεφωνία και ταυτόχρονα περιορίζει και τις δαπάνες σε υποδομή. Οι πωλήσεις της Vodafone βρίσκονται «γύρω στο κατώτατο σημείο» της πρόβλεψης της εταιρείας για 50 δισ. ευρώ, έστω και αν είναι πολύ αυξημένες σε σχέση με αυτές που κατέγραψε η εταιρεία το ίδιο διάστημα πέρυσι. Οι πωλήσεις της εταιρείας στο πρώτο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 1,7%, ποσοστό που ήταν το χαμηλότερο έπειτα από ένα χρόνο. Και αν η εταιρεία καταφέρει να εκπληρώσει τον στόχο της σε κερδοφορία, κατά τον Αρούν Σαρίν, στέλεχος της εταιρείας, αυτό θα γίνει χάρη σε μικρότερες επενδύσεις και με τη βοήθεια της μείωσης της τιμής του δολαρίου.

Αλλά οι επενδύσεις της Vodafone πλήττουν υποχρεωτικά και την Εricsson, από την οποία αγοράζει τόσο δίκτυα όσο και κινητά τηλέφωνα, τα τελευταία από την κοινή θυγατρική της με τη Sony, τη λεγόμενη Sony Εricsson. Ο επικεφαλής της σουηδικής εταιρείας ΚαρλΧένρικ Σβάνμπεργκ είπε χθες ότι η εταιρεία του σκοπεύει να περιορίσει και άλλο το κόστος, καθώς η ζήτηση για δίκτυα προβλέπεται να παραμείνει πολύ «επίπεδη» εφέτος, έστω κι αν τα έσοδά της το προηγούμενο τρίμηνο κατέγραψαν αύξηση 2% από τα 5,08 δισ. ευρώ στα 5,12 δισ. ευρώ. «Η τηλεπικοινωνιακή αγορά θα παραμείνει δύσκολη» εκτίμησε ο Τόμας Λάνγκερ, αναλυτής της WestLΒ στο Ντούσελντορφ.

Οι εταιρείες αναδιπλώνονται σε μικρότερες επενδύσεις

O πως και η Vodafone, η Εricsson βάσισε και βασίζει τώρα την ανάπτυξή της κυρίως στις αναδυόμενες αγορές. Η Ινδία και η Τουρκία είναι που έδωσαν στη Vodafone κερδοφορία τριμήνου Απριλίου- Ιουνίου πολύ σημαντική, 12,3 δισ. ευρώ αυξημένη κατά 19,1%, ενώ αντίθετα σε χώρες όπως η Ισπανία καταγράφηκε μείωση κατά 2,5% του κύκλου εργασιών της. Για τη σουηδική Εricsson ήταν η Κίνα η μεγαλύτερη εξωτερική πηγή εσόδων του τριμήνου και ακολουθούν οι Ινδία και ΗΠΑ. Στις τελευταίες μάλιστα, σύμφωνα με τον Σβάνμπεργκ, οι πωλήσεις αυξήθηκαν στο τρίμηνο, σε αντίθεση με τη Δυτική Ευρώπη όπου παρέμειναν «χαμηλές».

«Αν δεν γίνουν μεγάλες αλλαγές στο περιβάλλον της αγοράς, εμείς θα συνεχίσουμε να σχεδιάζουμε με βάση μια επίπεδη αγορά υποδομών για κινητή τηλεφωνία το 2008 και θα συνεχίσουμε να επικεντρωνόμαστε στη μείωση του κόστους» εξήγησε ο Σβάνμπεργκ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.