«Παράθυρο» για αγωγές κατά της Deutsche Τelekom

Αγωγή κατά παντός υπευθύνου για απώλειες άνω των 2 εκατ. ευρώ αναμένεται να καταθέσει το Ταμείο Αυτασφάλειας των εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας, λόγω της πτώσης της μετοχής του ΟΤΕ στα 14 ευρώ, καθώς στην περιουσία του Ταμείου υπάρχουν σήμερα 145.000 μετοχές. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου θα καταθέσει αγωγή κατά της Deutsche Τelekom υποστηρίζοντας ότι ζημιώθηκε, καθώς δεν μπορεί από τη στιγμή που το ελληνικό Δημόσιο πούλησε 29 ευρώ τη μετοχή οι υπόλοιποι μικρομέτοχοι να μην έχουν την ίδια αντιμετώπιση.

Αγωγή κατά παντός υπευθύνου για απώλειες άνω των 2 εκατ. ευρώ αναμένεται να καταθέσει το Ταμείο Αυτασφάλειας των εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας, λόγω της πτώσης της μετοχής του ΟΤΕ στα 14 ευρώ, καθώς στην περιουσία του Ταμείου υπάρχουν σήμερα 145.000 μετοχές. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου θα καταθέσει αγωγή κατά της Deutsche Τelekom υποστηρίζοντας ότι ζημιώθηκε, καθώς δεν μπορεί από τη στιγμή που το ελληνικό Δημόσιο πούλησε 29 ευρώ τη μετοχή οι υπόλοιποι μικρομέτοχοι να μην έχουν την ίδια αντιμετώπιση. Θεωρεί ότι η γερμανική εταιρεία παρέλειψε να καταθέσει δημόσια πρόταση εξαγοράς μετοχών, όπως είναι υποχρεωμένη από την κοινοτική νομοθεσία.

«Δεν θα επιτρέψουμε να ζημιωθεί το Ταμείο» τονίζει ο αντιπρόεδρος του οργανισμού κ. Γ.Γιαννακόπουλος και καλεί όλα τα Διοικητικά Συμβούλια των ασφαλιστικών οργανισμών που κατέχουν μετοχές του ΟΤΕ να προβούν σε νομικές ενέργειες για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα που εκπροσωπούν, διαφορετικά, όπως επισημαίνει, κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για απιστία. Σε αντίστοιχες αγωγές αναμένεται να προχωρήσουν και άλλα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία χάνουν πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια ώρα η Επιτροπή, απαντώντας στις 19 Ιουνίου σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ κ. Δ.Παπαδημούλη , αφού τονίζει ότι η Οδηγία 2004/25 για την προστασία των δικαιωμάτων των μειοψηφούντων μετόχων προβλέπει ότι «πρόσωπα που ενεργούν σε συνεννόηση…με σκοπό την απόκτηση του ελέγχου τής υπό εξαγορά εταιρείας (σ.σ. όπως εδώ με το ελληνικό Δημόσιο και την DΤ για την εξαγορά του ΟΤΕ) » είναι υποχρεωμένα να υποβάλουν δημόσια προσφορά εξαγοράς. Η ΕΕ παραπέμπει το θέμα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για «αξιολόγηση», προειδοποιώντας όμως ότι «η Επιτροπή είναι αρμόδια να κινήσει κατάλληλες διαδικασίες κατά της Ελλάδας σε περίπτωση εσφαλμένης εφαρμογής ή μη τήρησης των διατάξεων της οδηγίας».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.