Σ την Εύβοια ο Συνήγορος του Πολίτη εντόπισε μεγάλες αποκλίσεις στην καταγραφή των καμένων εκτάσεων, προϋπόθεση απαραίτητη για τη μελλοντική προστασία τους από οικοπεδοφάγους και άλλες πληγές. Αλλού έγινε το ανάποδο. Αποζημιώσεις εξασφάλισαν και κάποιοι που δεν κάηκαν, ελέω… γειτονίας.

Μετά την επίσκεψή του στα Στύρα ο Συνήγορος του Πολίτη διερωτάται αν η καμένη έκταση του δήμου ήταν 90.000 στρέμματα, όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τους φορείς της περιοχής, ή 58.000, όπως αναφέρει η απόφαση αναδάσωσης, η οποία είχε εκδοθεί τον Δεκέμβριο, δηλαδή εγκαίρως, αλλά καθυστέρησε να δημοσιευθεί (ΦΕΚ Δ239/28-5-2008). Κατά τη συνάντηση επισημάνθηκαν η ανεπάρκεια συντήρησης και καθαρισμού του δικτύου της ΔΕΗ, η ανεπάρκεια εποχικού προσωπικού πυρασφάλειας, που θα έπρεπε να είναι σε τετράμηνη τουλάχιστον βάση, και αγροφυλάκων των δήμων, καθώς και η ανάγκη διαρκούς ενημέρωσης του αγροτικού πληθυσμού από γεωπόνους. Θετικό μέτρο που έχει ληφθεί στον συγκεκριμένο δήμο είναι η εγκατάσταση γεννητριών για την άντληση νερού, έτσι ώστε σε πιθανή κατάρρευση του δικτύου ηλεκτροδότησης να μην επηρεάζεται η δυνατότητα τροφοδοσίας των πυροσβεστικών οχημάτων.

Την ίδια στιγμή τοπικοί παράγοντες από περιοχές που επλήγησαν μεν από τις φωτιές, δεν κηρύχθηκαν όμως πυρόπληκτες και εξαιρέθηκαν από την ευνοϊκή νομοθεσία, καταγγέλλουν ότι σε αντίθεση με αυτούς «πήραν επιδοτήσειςξενοδοχεία που ούτε καν είδαν τον καπνό, ενώ εμείς δεν πήραμε τίποτε». Επίσης από την πρώτη στιγμή στους πυρόπληκτους νομούς παραγωγοί ομολογούσαν ότι για λόγους προεκλογικής σκοπιμότητας παντελώς άσχετοι καλλιεργητές έλαβαν αποζημιώσεις «με το στανιό», με αποτέλεσμα να κοπεί ποσοστό 30% του ποσού που αναλογούσε στους πραγματικά πληγέντες.