Σ την Ελλάδα, την τριαντακονταετία 2071-2100, η αύξηση της μέσης ημερήσιας θερμοκρασίας κατ΄ έτος προβλέπεται ότι θα είναι μεγαλύτερη από 4 βαθμούς Κελσίου, κυρίως σε περιοχές της Πελοποννήσου και της Δυτικής Μακεδονίας. Ωστόσο, η μέση θερμοκρασία του καλοκαιριού θα είναι αυξημένη κατά 5 βαθμούς Κελσίου. Ειδικότερα, το θερμόμετρο τον Ιούνιο θα είναι ανεβασμένο κατά 4,2 βαθμούς Κελσίου, τον Ιούλιο κατά 4,9 βαθμούς Κελσίου και τον Αύγουστο κατά 5,9 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα μετακομίσει μόνιμα στην περιοχή
Οι κάτοικοι θα πρέπει να συνηθίσουν στη μόνιμη αίσθηση δυσφορίας την οποία προκαλεί η άνοδος της θερμοκρασίας με την αύξηση της υγρασίας. Οι μεταβολές, επί τα χείρω, που προβλέπονται στα ποσοστά υγρασίας είναι εντυπωσιακές. Σύμφωνα με το σενάριο των επιστημόνων, τα τελευταία χρόνια του 21ου αιώνα η σχετική υγρασία δείχνει να αυξάνεται στις βόρειες περιοχές της Ευρώπης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και να μειώνεται στη Νότια Ευρώπη. Για παράδειγμα, στο Παρίσι οι ημέρες με υγρασία πάνω από 25% αυξάνονται από 4,8 ημέρες τον Ιούνιο, 10 ημέρες τον Ιούλιο και 8 ημέρες τον Αύγουστο κατά την περίοδο ελέγχου σε 13,4 ημέρες τον Ιούνιο, 20 ημέρες τον Ιούλιο και 24 ημέρες τον Αύγουστο κατά την περίοδο σεναρίου. Αύξηση των ημερών με υγρασία πάνω από 35% προβλέπεται για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, στη Βόρεια Ιταλία, στις βαλκανικές περιοχές της κοιλάδας του Δούναβη και σε περιοχές βόρεια της Μαύρης Θάλασσας.
Θα «καίγεται» ο τόπος
Το μέλλον επιφυλάσσει πολλές καυτές… εκπλήξεις. Οι καύσωνες θα είναι ρουτίνα τα τελευταία χρόνια του αιώνα σε πολλές περιοχές της Ευρώπης. Ο δείκτης διάρκειας καυσώνων (Ηeat Wave Duration Ιndex – ΗWDΙ), τον οποίο χρησιμοποιούν οι ειδικοί, ορίζεται ως ο αριθμός τουλάχιστον 6 διαδοχικών ημερών στη διάρκεια των οποίων η καθημερινή μέγιστη θερμοκρασία υπερβαίνει τη μέση θερμοκρασία κατά 5 βαθμούς Κελσίου.
Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο από τους καύσωνες βρίσκονται κατά μήκος μιας ζώνης η οποία εκτείνεται από τη Νοτιοδυτική Γαλλία στην Ανατολική Γερμανία, μετά «στρίβει» προς τον Νότο και περνάει στα Βαλκάνια. Αύξηση του δείκτη ΗWD, όμως, προβλέπεται ακόμη και για «ψυχρές» περιοχές όπως είναι η Ιρλανδία, η Σκοτία και οι παράκτιες περιοχές της Νορβηγίας! Εν τούτοις, υπάρχουν και τόποι όπου προβλέπεται μια μείωση της διάρκειας των καυσώνων όπως σε περιοχές της Πορτογαλίας και της Τσεχίας.
Ανησυχητική είναι η πρόβλεψη για αύξηση των καυσώνων διάρκειας 6-7 ημερών. Την τριαντακονταετία 1961-1990 ένα τέτοιο περιστατικό καύσωνα εμφανιζόταν μία φορά στα 30 χρόνια. Τα τελευταία 30 έτη του 21ου αιώνα υπολογίζεται ότι «καύσωνας εβδομάδας» θα παρατηρείται μία φορά στα 15 έτη. Αγονες εκτάσεις, όπως… Σαχάρα
Οι μακρύτερες περίοδοι ξηρασίας προβλέπονται στις περιοχές της Μεσογείου, κυρίως στην Ισπανία και στην Πορτογαλία. Στην υπόλοιπη Ευρώπη, παρ΄ ότι οι αλλαγές όσον αφορά τη διάρκεια των περιόδων ξηρασίας δεν είναι σημαντικές, προβλέπεται σημαντική μείωση των βροχοπτώσεων το καλοκαίρι σε όλη τη Γηραιά Ηπειρο. Αυτό, σε συνδυασμό με τις προβλεπόμενες υψηλές θερμοκρασίες και κατά συνέπεια την υψηλότερη εξάτμιση, θα αυξήσει τον κίνδυνο να παρουσιαστούν κάποια στιγμή και σε αυτές τις περιοχές σοβαρά προβλήματα ξηρασίας κατά τη διάρκεια του θέρους.
Τα συμπεράσματα των ευρωπαίων επιστημόνων επιβεβαιώνουν εκείνα των πρώτων μελετών για τις επιπτώσεις από το φαινόμενο του θερμοκηπίου και συμπίπτουν με τις απόψεις των ειδικών κλιματολόγων της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (Ιntergovernmental Ρanel on Climate Change- ΙΡCC) ότι ένα θερμότερο κλίμα θα οδηγήσει στην αύξηση της συχνότητας εμφάνισης καυσώνων, σε λιγότερες αλλά ραγδαίες βροχοπτώσεις και στην ερημοποίηση περιοχών εξαιτίας της ξηρασίας.
Οι βροχές δεν θα μας… σώσουν
Δεν θα βρέχει για μήνες και όταν θα βρέχει το νερό θα μας πνίγει. Τα αποτελέσματα των κλιματικών επιστημονικών μοντέλων δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό. Οι βροχοπτώσεις, αναφέρουν, θα είναι ισχυρότερες απ΄ ό,τι τα τελευταία χρόνια, ακόμη και σε περιοχές που γενικά παρουσιάζουν μια τάση ερημοποίησης. Οπως προβλέπουν, οι βροχοπτώσεις θα συμπυκνωθούν σε λιγότερα αλλά εντονότερα γεγονότα μεταξύ των οποίων θα μεσολαβούν μακροχρόνιες ξηρές περίοδοι. Ειδικά για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία προβλέπεται μεν μείωση των βροχοπτώσεων κατά περισσότερο από 20%, ωστόσο αναμένεται αύξηση της έντασης των βροχών, καθώς και των ξηρών περιόδων. Οι αυξήσεις στα ακραία ποσά βροχόπτωσης για πολλές ημέρες φαίνεται ότι θα είναι πολύ τοπικές, αλλά τέτοιου είδους φαινόμενα θα εμφανίζονται σχεδόν παντού σε ολόκληρη την Ευρώπη, κάθε εποχή του χρόνου, εκτός από το καλοκαίρι στη Νότια και Δυτική Ευρώπη.
Οι αλλαγές στις βροχοπτώσεις θα είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ Νότιας και Βόρειας Ευρώπης. Στον Νότο οι ετήσιες βροχές γενικά μειώνονται την τελευταία τριαντακονταετία του 21ου αιώνα. Στον Βορά τα ποσά υετού γενικά αυξάνονται, ιδιαίτερα τον χειμώνα. Μεταξύ, όμως, Βορά και Νότου βρίσκεται μια τεράστια περιοχή όπου, σύμφωνα με το επιστημονικό σενάριο της Επιτροπής, σε ετήσια βάση οι αλλαγές δεν δείχνουν μεγάλες. Αλλά οι διαφορές μεταξύ των εποχών φαίνονται περισσότερο έντονες: ο χειμώνας και η άνοιξη γίνονται πιο υγροί, ενώ το καλοκαίρι και, σε μικρότερη έκταση, το φθινόπωρο ξηρότερα.