Νέα διαρροή ραδιενέργειας σημειώθηκε στη Γαλλία

ΠΑΡΙΣΙ Ραδιενεργός πονοκέφαλος για την κυβέρνηση της Γαλλίας, η οποία υπερηφανεύεται ότι η γαλλική πυρηνική τεχνολογία είναι «η ασφαλέστερη στον κόσμο». Προχθές, η κρατική εταιρεία Αreva υπεύθυνη για ολόκληρο το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας διαπίστωσε νέα διαρροή ραδιενέργειας, αυτή τη φορά σε υπόγειο αγωγό μεταφοράς υδάτων κοντά σε αντιδραστήρα στο Ρομάν-σιρ-Ισέρ, στη Νότια Γαλλία. Λίγα 24ωρα νωρίτερα είχε αποκαλυφθεί πως περίπου 30 κυβικά μέτρα ραδιενεργού ύδατος, που περιείχαν τουλάχιστον 74 κιλά διαλύματος ουρανίου, υπερχείλισαν από δεξαμενή στο εργοστάσιο καθαρισμού του Τρικαστέν, μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα και δύο κοντινά ποτάμια.

ΠΑΡΙΣΙ Ραδιενεργός πονοκέφαλος για την κυβέρνηση της Γαλλίας, η οποία υπερηφανεύεται ότι η γαλλική πυρηνική τεχνολογία είναι «η ασφαλέστερη στον κόσμο». Προχθές, η κρατική εταιρεία Αreva υπεύθυνη για ολόκληρο το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας διαπίστωσε νέα διαρροή ραδιενέργειας, αυτή τη φορά σε υπόγειο αγωγό μεταφοράς υδάτων κοντά σε αντιδραστήρα στο Ρομάν-σιρ-Ισέρ, στη Νότια Γαλλία.

Λίγα 24ωρα νωρίτερα είχε αποκαλυφθεί πως περίπου 30 κυβικά μέτρα ραδιενεργού ύδατος, που περιείχαν τουλάχιστον 74 κιλά διαλύματος ουρανίου, υπερχείλισαν από δεξαμενή στο εργοστάσιο καθαρισμού του Τρικαστέν, μολύνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα και δύο κοντινά ποτάμια. Οπως μάλιστα ανακοίνωσε η αρμόδια ελεγκτική αρχή ΑSΝ, που απέστειλε μέσα στην νύχτα ομάδα ειδικών στην περιοχή, η ρωγμή στον υπόγειο σωλήνα (ο οποίος μετέφερε ραδιενεργό ύδωρ από αντιδραστήρες στο εργοστάσιο όπου γίνεται ανάκτηση του απεμπλουτισμένου ουρανίου) δεν είναι πρόσφατη. Εχει, κατά τις πρώτες εκτιμήσεις, «ηλικία» αρκετών ετών! Ανακοίνωσε επίσης πως ο αγωγός «δεν δείχνει να ανταποκρίνεται στις υπάρχουσες προδιαγραφές ασφαλείας».

Περιβαλλοντικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι αυτό σημαίνει πως και η ποσότητα του ραδιενεργού ύδατος που έχει απελευθερωθεί στο περιβάλλον δεν είναι αμελητέα.

Η Αreva βέβαια έσπευσε να ανακοινώσει πως η διαρροή είναι «περιορισμένης έκτασης» και «δεν συνιστά απειλή για το περιβάλλον» ενώ η επιχείρηση καθαρισμού θα αρχίσει αμέσως. Το «τάιμινγκ» όμως της νέας αποκάλυψης εγείρει πολλές υποψίες, αφού ουσιαστικά πραγματοποιήθηκε λίγες μόνο ώρες μετά την απόφαση της κυβέρνησης του προέδρου Νικολά Σαρκοζί να διατάξει έρευνα των υπόγειων υδάτων και του εδάφους και στις 58 πυρηνικές εγκαταστάσεις που λειτουργούν σήμερα στη Γαλλία. Ο κ. Σαρκοζί βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθώς οι διαδοχικές αποκαλύψεις σκιάζουν τον μύθο ότι δήθεν η γαλλική πυρηνική τεχνολογία, την οποία ο Σαρκό έχει βαλθεί να εξάγει σε αρκετές αναπτυσσόμενες χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι η ασφαλέστερη που υπάρχει. Σε περίπτωση διαρροής του Τρικαστέν, μάλιστα, οι προκαταρκτικές ανακρίσεις της ΑSΝ κατέδειξαν ότι η Αreva όχι μόνο δεν τηρούσε τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας στις δεξαμενές αποθήκευσης του μολυσμένου ύδατος, που χρησιμοποιείται στην ψύξη των αντιδραστήρων, αλλά καθυστέρησε και σκόπιμα τη δημοσιοποίηση του περιστατικού.

Τα πρώτα τεστ κατέδειξαν ότι η μόλυνση της περιοχής ήταν μεγαλύτερη του αναμενομένου, και δεν δικαιολογείται από την πρόσφατη διαρροή- αναγκάζοντας την κυβέρνηση να διατάξει την αναστολή μέχρι νεωτέρας της λειτουργίας του εργοστασίου ανάκτησης ουρανίου αλλά και τη διακοπή της υδροδότησης σε αρκετά σπίτια και αγροκτήματα της γύρω περιοχής.

Υπενθυμίζεται πως στον πρώτο χρόνο της θητείας του ο γάλλος πρόεδρος έχει συνάψει σειρά συμφωνιών για την πώληση αντιδραστήρων σε τρίτες χώρες όπως η Κίνα και η Λιβύη, ενώ διαπραγματεύεται την πώληση πυρηνικής τεχνολογίας στην Τυνησία, στην Τουρκία κ.α. Τον Απρίλιο μάλιστα δήλωσε, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Τύνιδα, πως η γαλλική πυρηνική τεχνολογία είναι «μακράν η ασφαλέστερη στον κόσμο».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.