Μικρά και επί Παντός

ΛΟΝΔΙΝΟ Φ άρμακο το οποίο χρησιμοποιούνταν για την αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας φαίνεται ότι μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη βελτίωση των συμπτωμάτων της νόσου Αλτσχάιμερ. Ερευνητές από το Κολέγιο Ιατρικής Μπέιλορ στο Χιούστον του Τέξας, αναφέρουν με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Τhe Lancet» ότι το φάρμακο Dimebon το οποίο κυκλοφορούσε κάποτε στη Ρωσία ως αντιισταμινικό αλλά στη συνέχεια αποσύρθηκε όταν εμφανίστηκαν νέες θεραπείες, μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη, τη συμπεριφορά και την ικανότητα διεξαγωγής απλών δραστηριοτήτων σε ασθενείς με άνοια.

▅ Η ορμόνη ευτυχίας του θηλασμού

Οταν το μωρό θηλάζει δημιουργείται έκκριση, και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες, της ορμόνης οξυτοκίνης η οποία προκαλεί στη μητέρα ευχάριστα συναισθήματα και ειδικά αυτά της αγάπης και της εμπιστοσύνης. Οι ειδικοί γνωρίζουν το φαινόμενο και εκτιμούν ότι η έκκριση της ορμόνης γίνεται ώστε η μητέρα να αντιλαμβάνεται ότι οι ανάγκες του μωρού έχουν εκπληρωθεί. Αυτό που δεν γνώριζαν, όμως, ήταν ο μηχανισμός της όλης διαδικασίας. Διεθνής ομάδα επιστημόνων από τη Γαλλία, την Κίνα, την Ιταλία και τη Βρετανία ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε τον μηχανισμό, χρησιμοποιώντας προσομειώσεις σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο θηλασμός επιστρατεύει τους δενδρίτες, διακλαδισμένες αποφύσεις νευρώνων που η κανονική τους εργασία είναι να δημιουργούν γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στα εγκεφαλικά κύτταρα, και τους υποχρεώνει να εργαστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να αυξηθεί πολύ η παραγωγή της ορμόνης.

▅ Τα μυστικά της ομιλίας

Το βατραχόψαρο Οpsanus beta (φωτ.) ίσως αποδειχθεί ιδιαίτερα πολύτιμο στην έρευνα για την εξέλιξη των ειδών. Το βατραχόψαρο παράγει ορισμένους περίεργους ήχους κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος. Αμερικανοί επιστήμονες εντόπισαν την περιοχή που ενεργοποιεί τους μηχανισμούς παραγωγής των ήχων. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η μελέτη του μπορεί να μας δώσει πολύτιμες πληροφορίες για τη «γέννηση» της φωνητικής επικοινωνίας, η οποία εκτιμάται ότι έκανε την εμφάνισή της πριν από 400 εκατ. χρόνια.

▅ Ο ύπνος και τα εγκεφαλικά

Αμερικανοί ερευνητές αναφέρουν ότι τόσο ο πολύς όσο και ο λίγος ύπνος πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες πρόκλησης εγκεφαλικών επεισοδίων σε μεσήλικες και ηλικιωμένες γυναίκες. Ερευνητές του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ μελέτησαν 93.676 γυναίκες και διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση και κοιμούνται εννέα ή και περισσότερες ώρες έχουν 70% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με εκείνες που κοιμούνται επτά ώρες. Αλλά και ο λίγος ύπνος (πέντε ή λιγότερες ώρες) αυξάνει τις πιθανότητες πρόκλησης εγκεφαλικών επεισοδίων, όμως ο κίνδυνος είναι σαφώς μικρότερος από εκείνον της πολύωρης ανάπαυσης. Οι γυναίκες που κοιμούνται πέντε ή λιγότερες ώρες έχουν 14% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό από εκείνες που κοιμούνται επτά- οκτώ ώρες. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η σύνδεση εγκεφαλικών και ύπνου αφορά μόνο γυναίκες ηλικίας 50-79 ετών και όχι γυναίκες (και άνδρες) μικρότερης ηλικίας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.