Φονικό το πέρασμα του τυφώνα από την Ταϊβάν

ΤΑΪΠΕΪ. Τουλάχιστον επτά νεκρούς, έξι αγνοουμένους και μεγάλες υλικές ζημιές άφησε στο πέρασμά του ο τυφώνας Καλμαέτζι, που σάρωσε τη Βορειοανατολική Ταϊβάν προτού υποβιβασθεί σε τροπική καταιγίδα και κατευθυνθεί προς την Κίνα. Οι καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν πλημμύρες, κατολισθήσεις και δεκάδες ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων. Το Κέντρο Αντιμετώπισης Καταστροφών ανέφερε ότι μια γυναίκα ανασύρθηκε ζωντανή από κατοικία που καταπλακώθηκε από τόνους λάσπης έπειτα από κατολίσθηση, ωστόσο η μόλις ενός έτους κόρη της και ο αδελφός της βρήκαν τραγικό θάνατο.

ΤΑΪΠΕΪ. Τουλάχιστον επτά νεκρούς, έξι αγνοουμένους και μεγάλες υλικές ζημιές άφησε στο πέρασμά του ο τυφώνας Καλμαέτζι, που σάρωσε τη Βορειοανατολική Ταϊβάν προτού υποβιβασθεί σε τροπική καταιγίδα και κατευθυνθεί προς την Κίνα.

Οι καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν πλημμύρες, κατολισθήσεις και δεκάδες ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων. Το Κέντρο Αντιμετώπισης Καταστροφών ανέφερε ότι μια γυναίκα ανασύρθηκε ζωντανή από κατοικία που καταπλακώθηκε από τόνους λάσπης έπειτα από κατολίσθηση, ωστόσο η μόλις ενός έτους κόρη της και ο αδελφός της βρήκαν τραγικό θάνατο.

Ενας στρατιώτης σκοτώθηκε όταν έπεσε σε αποστραγγιστική τάφρο στην πόλη Ταϊτσούνγκ στην Κεντρική Ταϊβάν, ενώ τέσσερις πνίγηκαν από ορμητικά νερά στο νότιο τμήμα της χώρας. Σύμφωνα με αξιωματούχους η υδροδότηση προς 650.000 νοικοκυριά διακόπηκε εξαιτίας των πλημμυρών. Η τηλεόραση μετέδωσε εικόνες πυροσβεστών να χρησιμοποιούν σκάλες για τη διάσωση ανθρώπων από μια κατοικία που είχε πλημμυρίσει στην επαρχία Γουνλίν, καθώς και οδηγών που είχαν εγκλωβιστεί στα οχήματά τους σε αυτοκινητόδρομο στην Ταϊτσούνγκ.

Ο Καλμαέτζι ήταν ο πρώτος τυφώνας που χτύπησε τη Ταϊβάν εφέτος, προκαλώντας υλικές καταστροφές εκατομμυρίων δολαρίων. Οι τυφώνες συνήθως φθάνουν στην Κίνα, στην Ταϊβάν, στις Φιλιππίνες και στην Ιαπωνία από τον Ιούλιο ως το τέλος του έτους. Ωστόσο το 2008 οι τυφώνες που θα χτυπήσουν την περιοχή αναμένεται να είναι περισσότεροι εξαιτίας της υψηλότερης θερμοκρασίας των νερών των ωκεανών, που συμβάλλουν στον σχηματισμό τους.

Η καταιγίδα σάρωσε την Ταϊβάν αργά την Πέμπτη, ενώ νωρίς χθες κατευθύνθηκε προς την Κίνα με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 84 χλμ. την ώρα. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της αμερικανικής Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, το όνομα «Καλμαέτζι» δόθηκε στον τυφώνα από τη Βόρεια Κορέα και στα κορεατικά σημαίνει «γλάρος».

Ο Κρόσα, ο τελευταίος τυφώνας που έπληξε την Ταϊβάν, τον περασμένο Οκτώβριο, προκάλεσε τον θάνατο πέντε ανθρώπων και τον τραυματισμό 53, προτού κατευθυνθεί επίσης προς την Κίνα, όπου οι κινεζικές αρχές είχαν αναγκαστεί να απομακρύνουν 1,4 εκατ. ανθρώπους από τις εστίες τους.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.