«Εμφύλιος» με θύματα τους σκύλους

ΠΑΡΙΣΙ. « Πρέπει να ήταν δουλειά κανενός τρελού » λέει εξοργισμένος ο Ρενέ Γκρόνζ, βοσκός στην κωμόπολη Λεβιλιάρ στις γαλλικές Αλπεις, αντικρίζοντας άλλο ένα τσοπανόσκυλο νεκρό από φόλα. Είναι το 16ο σκυλί που χάνεται με τον ίδιον τρόπο από τις αρχές του χρόνου. Ποιος είναι υπεύθυνος για τις κτηνώδεις επιθέσεις; Το μόνο σίγουρο είναι ότι σχετίζονται με την ενοχλητική για πολλούς βοσκούς επιστροφή των λύκων στην οροσειρά Μοριέν πριν από 16 χρόνια. Τα άγρια ζώα...

ΠΑΡΙΣΙ. « Πρέπει να ήταν δουλειά κανενός τρελού » λέει εξοργισμένος ο Ρενέ Γκρόνζ, βοσκός στην κωμόπολη Λεβιλιάρ στις γαλλικές Αλπεις, αντικρίζοντας άλλο ένα τσοπανόσκυλο νεκρό από φόλα. Είναι το 16ο σκυλί που χάνεται με τον ίδιον τρόπο από τις αρχές του χρόνου.

Ποιος είναι υπεύθυνος για τις κτηνώδεις επιθέσεις; Το μόνο σίγουρο είναι ότι σχετίζονται με την ενοχλητική για πολλούς βοσκούς επιστροφή των λύκων στην οροσειρά Μοριέν πριν από 16 χρόνια. Τα άγρια ζώα πέρασαν στη Γαλλία από την Ιταλία και έκτοτε αναπαράχθηκαν, προκαλώντας την ενόχληση των κτηνοτρόφων.

Σύμφωνα με μια εκδοχή, την οποία απορρίπτει η γαλλική αστυνομία, τα σκυλιά έπεσαν κατά λάθος θύματα βοσκών οι οποίοι ρίχνουν τις φόλες παράνομα για να δηλητηριάζουν τους λύκους.

Μια δεύτερη θεωρία θέλει τις επιθέσεις μέρος ενός σχεδίου εκδίκησης φιλόζωων ακτιβιστών που διαμαρτύρονται για τη δίωξη των αγριμιών από τους βοσκούς.

Αλλά και αυτή η άποψη δεν έχει γερές βάσεις, καθώς οι περισσότεροι βοσκοί έχουν προσαρμοστεί αρμονικά με τους περίπου 100 λύκους της περιοχής, αποδεχόμενοι το κυβερνητικό σχέδιο «Λύκος» το οποίο προσβλέπει στην παράλληλη προστασία προβάτων και λύκων.

Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχει καταγραφεί ούτε μία επίθεση λύκου σε πρόβατα.

Τι συμβαίνει, λοιπόν; Την εξήγηση ίσως να δίνει ο Ντανιέλ Βεζού, μέλος της γαλλικής Οργάνωσης για την Προστασία Αγριων Ζώων.

« Πρόκειται για έναν “εμφύλιο πόλεμο” μεταξύ των βοσκών που έχουν συμμορφωθεί με τις κυβερνητικές συμβουλές και όσων εξακολουθούν να θέλουν να διώξουν τους λύκους.Οι επιθέσεις στα τσοπανόσκυλα έχουν στόχο να αποσταθεροποιήσουν το σχέδιο “Λύκος” και να εκφοβίσουν τους βοσκούς που το αποδέχονται». Αν αυτό είναι αληθές, τα τσοπανόσκυλα είναι τα αθώα θύματα ενός ακήρυκτου εμφυλίου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.