Στελέχη του ΠαΣοΚ πιστεύουν ότι το κόμμα τους κατόρθωσε για μία ακόμη φορά να πάρει ένα πρόβλημα της κυβέρνησης και να το εγκαταστήσει στο εσωτερικό του. Πρόκειται για την αναγνώριση των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών, η οποία, μετά τη Siemens, έγινε η αφορμή για νέα βροχή από συντροφικά στιλέτα.

Συνεργάτης μου άκουσε την κυρία Αννα Διαμαντοπούλου να λέει ότι ο υπεύθυνος πολιτικός δεν επικαλείται την Ευρωπαϊκή Ενωση όποτε τον συμφέρει. Εικάζω ότι το καρφί της Αννας ήταν για τον κ. Ευ.Βενιζέλο ο οποίος συνάρπασε τους θαυμαστές του με την πρότασή του να απαγορευτεί στα ελληνικά πανεπιστήμια να ιδρύουν παραρτήματα στο εξωτερικό, έτσι ώστε να μπορεί να απαγορευτεί και η ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων επί ελληνικού εδάφους.

Η ανεξάντλητη πολιτική εφευρετικότητα του κ. Βενιζέλου δεν αμφισβητείται. Ωστόσο, με αφορμή την παραπάνω πρόταση, μαθαίνω ότι κακεντρεχείς φίλοι της κυρίας Διαμαντοπούλου θυμήθηκαν τη μνημειώδη φράση του Δημήτρη Μαρούδα (του πρώτου κυβερνητικού εκπρόσωπου του Ανδρέα ) για τη δορυφορική τηλεόραση: «Ακόμα και αν εκπέμψουν ξένοι δορυφόροι,η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ θα τους καταρρίψει».

Εν τω μεταξύ βουλευτής του ΠαΣοΚ είπε σε συνεργάτη μου ότι ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης δεν είχε κανένα λόγο να γίνει τώρα «ευεργέτης των ΚΕΣ». Προχώρησε στις σχετικές αποφάσεις, όχι μόνο λόγω των θερινών διακοπών των φοιτητικών καταλήψεων, αλλά και γιατί ο κ. Κ.Καραμανλής και ο κ. Θ.Ρουσόπουλος θεώρησαν ότι μπορούν να δημιουργήσουν ένα ακόμα πρόβλημα στο ΠαΣοΚ.

Αλλωστε, ο κ. Γ.Παπανδρέου δεν δέχθηκε να διαταράξει τις διακοπές του στη Χαλκιδική για να επιβάλει συγκεκριμένη θέση. Ετσι αφέθηκαν οι δύο δελφίνοι να ερίζουν.

Χθές όλοι οι βουλευτές του ΠαΣοΚ ταξίδευαν στη Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσουν την πολύκροτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου. Οπως αποκάλυψε τις προάλλες η ημετέρα Πανδώρα, η «μετακόμιση» χαρακτηρίστηκε σε κομματικά κείμενα ως… η καλύτερη απάντηση στην προκλητικότητα των Σκοπίων(!). Πιστεύω ότι το ΠαΣοΚ μπορεί να δώσει μια ακόμα καλύτερη απάντηση στην προκλητικότητα των Σκοπίων, αντικαθιστώντας τον πράσινο Ηλιο («il sol del avenir» για τους μύστες του Σοσιαλισμού) με τον Ηλιο της Βεργίνας.

Συνεργάτης μου άκουσε βουλευτή να διατυπώνει μια άλλη άποψη. «Θυμήθηκα την εποχή του Μπρέζνιεφ,όταν η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΣΕ συνεδρίαζεσε θέρετρα της Μαύρης Θάλασσας,όπου έκανε διακοπές ο Γενικός Γραμματέας και τα μέλη του Πολιτμπιρό».

Μίζεροι αυτοί οι πασόκοι. Απορεί κανείς πώς τους αντέχει ο Γιώργος. Αντί να αρπάξουν την ευκαιρία που τους προσφέρει για να δυναμώσουν τους δεσμούς συντροφικότητας κάτω από τον ήλιο, μέσα στις ταβέρνες και δίπλα στις πισίνες της πατρίδας μας, αυτοί γκρινιάζουν ακατάπαυστα.

Από τη Β. Ελλάδα στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής, καθώς, όπως με ενημερώνει συνεργάτης μου, παρατηρείται φέτος κωλυσιεργία στην ανάλυση των στατιστικών στοιχείων σχετικά με την καμένη δασική έκταση. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, έπειτα από κάθε μεγάλη φωτιά, δίνονταν στη δημοσιότητα τα στοιχεία του 2007 σε σχέση με το 2006. Φέτος δεν δίνονται τα στοιχεία του 2008 σε σχέση με το 2007.

Η επίσημη απάντηση είναι ότι «τα στοιχεία βρίσκονται υπό επεξεργασία». Κάποιοι όμως επιμένουν ότι «τα στοιχεία βρίσκονται υπό μαγείρεμα». Η Πυροσβεστική θέλει να δείξει ότι έγινε καλύτερη αλλά αυτή η βελτίωση δεν είναι τόσο ευδιάκριτη. Προειδοποιώ τους κκ. Πρ.Παυλόπουλο και Π.Χηνοφώτη ότι το καλοκαίρι βρίσκεται ακόμη στη μέση και ότι καλύτερα να μην αναγκάσουν τον Πρωθυπουργό να φορέσει και φέτος εν μέσω καύσωνος μπουφάν τύπου Μπους (όπως είχε επισημάνει ο κ. Κ.Λαλιώτης ) δήθεν για να δείξει ότι αντιμετωπίζει την… «ασύμμετρη απειλή».

Νέα θεομηνία χτύπησε την Ολυμπία: το φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ. Ετσι, πήγε στην ιερή περιοχή και ο Πρωθυπουργός (χωρίς το μπουφάν του). Μαζί του, μεταξύ άλλων, ο εικονιζόμενος στο σκίτσο κ. Ελ.Ζαγορίτης, ο οποίος μαθαίνω ότι αποζημίωσε την περιοχή για το «τριπλό χτύπημα» προσφέροντας δεξαμενές πυρόσβεσης και συστήματα ποτίσματος για τα άγρια πτηνά του (καμένου) δάσους.

Εκείνο όμως που προκάλεσε συγκίνηση είναι ότι ο Πρωθυπουργός τίμησε τη χαμένη παράδοση του ΠαΣοΚ αφού μία ακόμα ομιλία του ήταν γεμάτη με τα ανεπανάληπτα «προωθούμε» και «δρομολογούμε»,«επενδύουμε» και «διαμορφώνουμε». Προειδοποιώ τους λογογράφους του Πρωθυπουργού ότι οι ομιλίες του Σημίτη μπορεί να αντιγράφονται, ο Σημίτης όμως όχι.