Ε κτός ελέγχου ο προϋπολογισμός καθώς το πρώτο πεντάμηνο του έτους τα καθαρά έσοδα εμφανίζουν «μαύρη τρύπα» 1,73 δισ. ευρώ, ενώ το έλλειμμα εμφανίζεται αυξημένο κατά 54,3% έναντι ετήσιου στόχου-11,8%. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το πεντάμηνο Ιανουαρίου- Μαΐου 2008 τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 18,8 δισ. ευρώ έναντι 18,2 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και «τρέχουν» με ρυθμό μόλις 3,5% έναντι στόχου 13%. Στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν την απόδοση των μέτρων για τη διακίνηση των καυσίμων και την εφαρμογή του ενιαίου τέλους ακινήτων προκειμένου να καθορίσουν το πλέγμα των αποφάσεων που θα ληφθούν για να μην κινδυνεύσει ο εφετινός προϋπολογισμός. Ωστόσο και οι πιο αισιόδοξοι στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι τα πρόσθετα μέτρα είναι αναπόφευκτα, και προσπαθούν να βρουν τρόπους να μην επιβαρυνθούν μαζικά οι πολίτες και οι όποιες πρόσθετες επιβαρύνσεις να κινηθούν στοχευμένα σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών (στελέχη επιχειρήσεων, υψηλόμισθους κ.λπ.) και επιχειρήσεων.
Από τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού του πενταμήνου Ιανουαρίου- Μαΐου 2008, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007, προκύπτει ότι τα έσοδα προ επιστροφών φόρων του προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 5,3% έναντι ετήσιου στόχου 12,2%, ενώ οι επιστροφές εσόδων εμφανίζονται αυξημένες (33,8%) λόγω της εφαρμογής του νέου συστήματος διακίνησης του πετρελαίου θέρμανσης. Ο ρυθμός αύξησης των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού το ίδιο διάστημα ανήλθε σε 8,4% έναντι ετήσιου στόχου 8,1%.
Οι πρωτογενείς δαπάνες σημείωσαν αύξηση 12,1% και σε σχέση με τις συνολικές ετήσιες προβλέψεις δεν ξεπερνούν το ποσοστό που αναλογεί στο διάστημα αυτό (διαμορφώνονται στο 40%). Οι δαπάνες για
Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων παρουσιάζουν μείωση 13%
τόκους είναι μειωμένες κατά 3,9%. Τα έσοδα του ΠΔΕ παρουσιάζουν μείωση 13%, ενώ οι δαπάνες αυξάνονται κατά 31,4%, λόγω της επιτάχυνσης της εκτέλεσης των προγραμμάτων του Γ΄ ΚΠΣ. Με βάση τα παραπάνω, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε 6,7 δισ. ευρώ, από 4,3 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2007. Σύμφωνα με το ΓΛΚ, η αύξηση των πρωτογενών δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007, οφείλεται κυρίως στη διάθεση αυξημένων κονδυλίων για την αντιμετώπιση των δαπανών μισθοδοσίας λόγω της εφαρμογής του νέου μισθολογίου στους στρατιωτικούς, αστυνομικούς κ.λπ., καθώς και στην καταβολή της πρώτης και της δεύτερης δόσης της έκτακτης παροχής στους δικαστικούς, στις δαπάνες περίθαλψης (74 εκατ. ευρώ), στις επιχορηγήσεις κυρίως στον ΟΑΕΕ (107 εκατ. ευρώ), στο ΙΚΑ (222 εκατ. ευρώ), στον ΕΛΓΑ (32 εκατ. ευρώ), στο ΝΑΤ (132 εκατ. ευρώ), στον ΟΓΑ (244 εκατ. ευρώ), στην αύξηση της τριμερούς χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης (32 εκατ. ευρώ) και, τέλος, στην αύξηση των αποδόσεων στην ΕΕ (322 εκατ. ευρώ).