Καθαρά τεχνικής φύσεως αντίδραση χαρακτήρισαν οι αναλυτές την ισχυρή ανάκαμψη των δεικτών στις διεθνείς και στην εγχώρια αγορά, περιμένοντας να διαπιστώσουν αν θα υπάρξει συνέχεια η οποία θα δώσει διάρκεια στη θετική τάση που θα υποστήριζε μια πραγματική αναστροφή του κλίματος. Επί του παρόντος η υπεραντίδραση της αγοράς χαρακτηρίστηκε «bear market rally» και τροφοδοτήθηκε από ένα σημείο και ύστερα από την εσπευσμένη ανάγκη να κλείσουν οι short θέσεις, πράγμα που οδήγησε σε επιθετικές αγορές μετοχών, σε οποιοδήποτε ύψος τιμών μπορούσαν να αποκτηθούν.

Δεδομένου ότι το επενδυτικό κλίμα ήταν ιδιαίτερα θετικό σε όλη την Ευρώπη όπου οι επενδυτές «επιβράβευσαν» τα αποτελέσματα τριμήνου σημαντικών διεθνών ομίλων, την τάση στο εξής αναμένεται να προσδιορίσει και πάλι η πορεία των δεικτών της Νέας Υόρκης.

Στο μεταξύ, η εγχώρια αγορά απέκτησε την ευκαιρία να ξεκινήσει από υψηλότερη βάση, αφού ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 3.332,10 μονάδες με εντυπωσιακή άνοδο 5,61%, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη από την αρχή του έτους, μετά την εκτόξευση του δείκτη κατά 8% υψηλότερα στη συνεδρίαση της 24ης Ιανουαρίου.

Ανεξάρτητα από τις διεθνείς συνθήκες, η εγχώρια αγορά θα υποχρεωθεί σε εξομάλυνση της υπερβολής που παρατηρήθηκε κυρίως στους τραπεζικούς τίτλους και σε μεμονωμένα blue chips όπως η ΔΕΗ, η Coca-Cola και εν μέρει ο Τιτάνας. Είναι ενδεικτικό ότι κλαδικός δείκτης των τραπεζών ενισχύθηκε σε ποσοστό 8,88% με τον αμέσως επόμενο σε απόδοση δείκτη

«Βear market rally» χαρακτήρισαν οι αναλυτές την ακραία αντίδραση

(κλάδος τροφίμων) να ενισχύεται κατά 5,30%.

Σπάνιο φαινόμενο και πρωτοφανές αποτέλεσε η εικόνα της Εθνικής Τράπεζας, όπου το κορυφαίο blue chip της αγοράς εμφάνισε κορυφαία απόδοση και κατέλαβε την πρώτη θέση στον πίνακα των κερδισμένων της ημέρας, καθώς εκτοξεύθηκε κατά 12,41% υψηλότερα, τερματίζοντας στο υψηλό των 28,44 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη επίδοση αποτελεί ιστορικό ρεκόρ για τη μετοχή σε ημερήσια άνοδο, με το αμέσως προηγούμενο να έχει σημειωθεί στις 8.9.2000 με κέρδη 11,67%, όπου ο τίτλος κορύφωσε επτά στη σειρά ανοδικές συνεδριάσεις.

Η ακραία απόδοση της Εθνικής Τράπεζας αποδόθηκε στην ανάγκη να κλειστούν ανοικτές θέσεις, ενώ επιθετική κάλυψη short θέσεων έγινε επίσης και στις ΕFG Εurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Αlpha Βank, Μarfin ΡΒ, καθώς και στη ΔΕΗ, oι αποδόσεις των οποίων ξεπέρασαν το 7% με αποτέλεσμα να συμπεριληφθούν όλες μεταξύ των 16 μετοχών που εμφάνισαν την υψηλότερη ημερήσια απόδοση.

Πιο συγκεκριμένα, η ΕFG Εurobank ενισχύθηκε σε ποσοστό 8,57% και την ακολούθησε η Τράπεζα Πειραιώς με άνοδο 8,49%, ενώ σημαντικά κέρδη 7,98%, 7,70% και 7% κατέγραψαν αντίστοιχα οι μετοχές των Αlpha Βank, ΔΕΗ και Μarfin ΡΒ.

Ο ιδιαίτερα αυξημένος συναλλακτικός φόρτος τόσο στα συγκεκριμένα όσο και στην πλειονότητα των blue chips που απαρτίζουν το δείκτη FΤSΕ20 καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι κάλυψαν το 90,97% του συνολικού τζίρου της αγοράς, καθώς διακινήθηκαν 326,7 εκατ. ευρώ στη συγκεκριμένη κατηγορία από το σύνολο των 359,1 εκατ. ευρώ του συνόλου των συναλλαγών. Ουσιαστικά στην εκτός FΤSΕ20 αγορά ο συνολικός τζίρος ανήλθε μόλις σε 32,4 εκατ. ευρώ, που όμως ήταν αρκετά για να ωθήσουν σε υψηλότερα επίπεδα τιμών την πλειονότητα των μετοχών, καθώς 210 μετοχές τερμάτισαν με κέρδη έναντι 39 καθοδικών.