Οι σχέσεις οργής Ζορμπά – Αλογοσκούφη

Α πό καιρό ο κ. Γ. Ζορμπάς γνώριζε πως η απόφαση της κυβέρνησης να τον απομακρύνει από την προεδρία της Ανεξάρτητης Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Παράνομων Εσόδων ήταν ειλημμένη. Πίστευε όμως ότι θα μπορούσαν να τηρηθούν οι τύποι και τα προσχήματα, έτσι ώστε να του δοθεί η δυνατότητα να ολοκληρώσει τουλάχιστον την προγραμματισμένη θητεία του, η οποία έληγε τον Μάιο του 2009. Πέραν τούτου ο κ. Ζορμπάς λέγεται ότι είχε την προσωπική διαβεβαίωση του υπουργού Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης κ.

Α πό καιρό ο κ. Γ. Ζορμπάς γνώριζε πως η απόφαση της κυβέρνησης να τον απομακρύνει από την προεδρία της Ανεξάρτητης Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Παράνομων Εσόδων ήταν ειλημμένη. Πίστευε όμως ότι θα μπορούσαν να τηρηθούν οι τύποι και τα προσχήματα, έτσι ώστε να του δοθεί η δυνατότητα να ολοκληρώσει τουλάχιστον την προγραμματισμένη θητεία του, η οποία έληγε τον Μάιο του 2009.

Πέραν τούτου ο κ. Ζορμπάς λέγεται ότι είχε την προσωπική διαβεβαίωση του υπουργού Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης κ. Πρ. Παυλόπουλου, ο οποίος κατά το παρελθόν είχε βάλει βέτο στις εισηγήσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη να απομακρυνθεί ο πρόεδρος της Αρχής καταπολέμησης βρώμικου χρήματος.

Μάλιστα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το περασμένο Σαββατοκύριακο ο κ. Ζορμπάς συνέφαγε με τον υπουργό Εσωτερικών, δίχως να αποκομίσει την αίσθηση ότι η αντικατάστασή του ήταν θέμα λίγων ημερών. Παρ΄ ότι γνώριζε την ύπαρξη του σχεδίου νόμου (το έφερε στη δημοσιότητα «Το Βήμα» στις 26 Ιουνίου), το οποίο έθιγε ευθέως την ανεξαρτησία της Ανεξάρτητης Αρχής, ήλπιζε ότι στο τέλος θα επικρατούσε η κοινή λογική και ότι το νομοσχέδιο θα παρέμενε στο συρτάρι του κ. Αλογοσκούφη.

Η επιβράδυνση των γεγονότων, ωστόσο, αποδείχθηκε αδύνατη. Από το περασμένο καλοκαίρι ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης ζητούσε επιμόνως από τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή την κεφαλή επί πίνακι του κ. Ζορμπά, αλλά δεν εισακουγόταν.

Οι αντίρροπες δυνάμεις και οι λεπτές ισορροπίες μεταξύ των κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης για μακρό χρονικό διάστημα εκμηδένιζαν τους κινδύνους και ελαχιστοποιούσαν τις πιθανότητες αποπομπής του προέδρου της Αρχής. Ηταν ο προστατευτικός σάκος, το κράνος ασφαλείας, αν προτιμάτε, που απορροφούσε τους κραδασμούς από τα απανωτά χτυπήματα που δεχόταν ο κ. Ζορμπάς από το οικονομικό επιτελείο της πλατείας Συντάγματος.

Ολα αυτά ως χθες το μεσημέρι που ο μεν κ. Ζορμπάς πληροφορήθηκε από τους δημοσιογράφους του οικονομικού ρεπορτάζ την αποπομπή του, ο δε υπουργός Εσωτερικών ενημερώθηκε από τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες για την αιφνιδιαστική προώθηση στη Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου, το οποίο πέραν της υπογραφής του κ. Αλογοσκούφη φέρει και τη δική του!

Υστερα από αμέτρητες αρνήσεις, το Μέγαρο Μαξίμου έδωσε το πράσινο φως για την πρόωρη συνταξιοδότηση του κ. Ζορμπά. Η σύγκρουση με τον καθ΄ ύλην αρμόδιο υπουργό, κατά την άποψη των στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού, προ πολλού είχε τεθεί εκτός κάθε ελέγχου. Το σίριαλ «Αλογοσκούφης vs Ζορμπά» έπρεπε να κοπεί πάση θυσία. Ευλόγως λοιπόν αυτό συνέβη εν μέσω του θέρους που οι τηλεθεατές βρίσκονται στις παραλίες.

Το γυαλί στις σχέσεις των δύο ανδρών είχε ραγίσει από την υπόθεση των δομημένων ομολόγων και κανείς από τους δύο δεν είχε την πρόθεση να το κολλήσει. Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης δεν έχανε την ευκαιρία να στρέφει τα βέλη εναντίον του προέδρου της Αρχής, καταλογίζοντάς του εμμονές και χάραξη προσωπικής στρατηγικής στην άσκηση των καθηκόντων του. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Αρχής δεν κάθησε φρόνιμος ούτε μία στιγμή. Αντιθέτως μάλιστα.

Συνέχισε να ασκεί τα καθήκοντά του, με αποκλειστικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την προάσπιση του ρόλου της Ανεξάρτητης Αρχής που εκπροσωπούσε. Φύσει και θέσει απειθάρχητος, αποδείχθηκε ακατάλληλος για τις επιταγές της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και της εκάστοτε εκτελεστικής εξουσίας.

Αφού προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της κυβέρνησης για τις επίμονες έρευνες που διεξήγαγε στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων, επιρρίπτοντας χωρίς κανέναν δισταγμό ευθύνες στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την καθοδηγούμενη έκδοση των κρυφών τίτλων του Δημοσίου, η οποία οδήγησε στην καταλήστευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, συνέχισε απτόητος το έργο του.

Ακόμη και όταν το περασμένο καλοκαίρι η Εισαγγελία Εφετών επέστρεψε ως ανεπίδοτα τα αποκαλυπτικά πορίσματα για την υπόθεση των «γαλάζιων» ομολόγων, το ηθικό του δεν κάμφθηκε.

Οσο οι εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης του ζητούσαν τις υπογραφές και των άλλων μελών της Αρχής για να κάνουν δεκτές τις πορισματικές εκθέσεις του, ο κ. Ζορμπάς συνέχιζε με αιφνιδιαστικές επιθέσεις να πετάει «μολότοφ» στην πλατεία Συντάγματος, συντάσσοντας πορίσματα για τα 21 ασφαλιστικά ταμεία που έπεσαν θύματα του ληστρικού σχεδίου. Στο πλαίσιο αυτού του ιδιότυπου αντάρτικου ο πρόεδρος της Αρχής άναψε φωτιές στο κυβερνητικό στρατόπεδο όταν στο πόρισμα που συνέταξε για το ασφαλιστικό ταμείο των δημοσιογράφων (ΤΣΠΕΑΘ) διατύπωσε την εκτίμηση ότι η έκδοση των ομολόγων ήταν αποτέλεσμα μυστικών διαβουλεύσεων μεταξύ κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών και ημετέρων χρηματοπιστωτικών οίκων. Μάλιστα δεν απέφυγε τον πειρασμό να δοκιμάσει τα όρια αντοχής του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, υπογραμμίζοντας στην έκθεση που συνέταξε για το ΤΣΠΕΑΘ ότι η τοποθέτηση του δημοσιογράφου κ. Δ. Καπράνου στη διοίκηση του Ταμείου- κατά τη θητεία του οποίου έλαβε χώρα η «επίμεμπτη συναλλαγή»- οφειλόταν στη φιλική σχέση που είχε από τα φοιτητικά του χρόνια με τον κ. Αλογοσκούφη!

Λίγες ημέρες αργότερα ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης θα χτυπήσει εκ νέου την πόρτα του Μαξίμου, ζητώντας για μία ακόμη φορά ανθρωποθυσίες: την καρατόμηση του κ. Ζορμπά, καθώς και του ειδικού γραμματέα της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) κ. Σπ. Κλαδά.

Το ένα αίτημα του κ. Αλογοσκούφη ικανοποιήθηκε. Την ίδια ημέρα ο κ. Κλαδάς υπέβαλε την παραίτησή του στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του για τη συνεργασία που είχαν.

Θα συμβεί άραγε το ίδιο τώρα και με τον κ. Ζορμπά; Θα ακολουθήσει το ίδιο πρωτόκολλο και ο πρόεδρος της Αρχής; Οι πληροφορίες που προέρχονται από το στενό περιβάλλον του περί άλλα ομιλούν, τα οποία μικρή σχέση μπορεί να έχουν με τις εκδηλώσεις πηγαίας αβρότητας και αμοιβαίας εκτίμησης που συνοδεύουν τις δηλώσεις του αποπέμποντος και του αποπεμφθέντος.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.