▅ Τα κολέγια που λειτουργούν στη χώρα με την ψήφιση του νομοσχεδίου φεύγουν από το υπουργείο Εμπορίου και εντάσσονται στο υπουργείο Παιδείας
▅ Αυστηρά πρόστιμα θα επιβάλλονται σε ιδιοκτήτες κολεγίων εφόσον δεν εφαρμόζουν τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών
▅ Εν όψει των νέων δεδομένων στον χώρο των κολεγίων επικρατεί ήδη αναστάτωση, καθώς είναι πολλές οι «σχολές» που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις
Α υστηρά πρόστιμα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ, θα επιβάλλονται σε ιδιοκτήτες κολεγίων, εφόσον δεν εφαρμόζουν τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών. «Το Βήμα» αποκαλύπτει τις… κρυφές ως τώρα διατάξεις του νομοσχεδίου, το οποίο σήμερα ή το αργότερο αύριο κατατίθεται στη Βουλή: Οι προϋποθέσεις και τα παράβολα για τις διαδικασίες ίδρυσης και λειτουργίας υπό νέο καθεστώς των κολεγίων. Οι όροι για τις συνεργασίες τους και τη σύνδεσή τους με πανεπιστήμια της αλλοδαπής. Τα πρόστιμα που θα κληθούν να πληρώσουν οι επιχειρηματίες του κλάδου εφόσον δεν εφαρμόσουν τις νέες διατάξεις. Και τα «οφέλη» για τους σπουδαστές τους.
Κλείνουν, για να ξανανοίξουν
Τα κολέγια και τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών που λειτουργούν στη χώρα με την ψήφιση του νομοσχεδίου «σβήνουν» από τον χάρτη του υπουργείου Εμπορίου, στο οποίο και υπάγονταν ως σήμερα, και επανιδρύονται εντασσόμενα στο υπουργείο Παιδείας, όπου και συστήνεται αρμόδιο γραφείο. Πρόκειται για αυτόνομο γραφείο που δεν θα έχει σχέση με τις Διευθύνσεις του υπουργείου για τις βαθμίδες της τυπικής εκπαίδευσης και θα υπάγεται απευθείας στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας. Τα κολέγια θα κληθούν μάλιστα να πληρώσουν και «παράβολα» για την επανασύστασή τους, καθώς η άδεια ίδρυσης την οποία θα πρέπει να υποβάλουν στο υπουργείο Παιδείας θα κοστίζει 5.000 ευρώ και η άδεια λειτουργίας άλλα 2.000 ευρώ. Η ανανέωση της άδειας, που θα γίνεται με την αξιολόγησή τους κάθε τρία χρόνια, θα κοστίζει επίσης 2.000
ευρώ και η άδεια μετεγκατάστασης 1.000 ευρώ.
Στον χώρο των κολεγίων, εν όψει των νέων δεδομένων, επικρατεί ήδη αναστάτωση, καθώς είναι πολλοί εκείνοι οι ιδιοκτήτες διαφόρων «σχολών», όπως προγράμματα μανικιούρ και αισθητικής ή άλλες ανάλογες ειδικότητες, που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται και αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρά την προοπτική να αναγκαστούν να κλείσουν. Αντίστοιχα όμως φουντώνουν και οι συζητήσεις μεταξύ των επιχειρηματιών του κλάδου για συμπράξεις ή και συγχωνεύσεις κολεγίων ανά τη χώρα, προκειμένου να αντεπεξέλθουν οι ιδιοκτήτες τους στις απαιτήσεις των επενδύσεων.
Οι μοναδικοί για την ώρα που βγαίνουν αλώβητοι από τη θύελλα που θα ξεσπάσει από τον Σεπτέμβριο στον χώρο των ιδιωτικών κολεγίων είναι οι… ισχυροί: όσοι διοικούν κολέγια τα οποία αποτελούν πιστοποιημένα παραρτήματα ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, δηλαδή τα 11 μέλη του Συνδέσμου ιδιοκτητών κολεγίων και 23 ακόμη παραρτήματα γαλλικών και αγγλικών πανεπιστημίων. Ανάμεσά τους βρίσκονται και κολέγια που συνεργάζονται με αμερικανικά πανεπιστήμια, για τα οποία επισήμως έχει ειπωθεί ότι δεν θα αντιμετωπιστούν όπως τα ευρωπαϊκά, με την ενσωμάτωση της σχετικής κοινοτικής οδηγίας στο εθνικό δίκαιο, αλλά ανεπισήμως αναζητείται τρόπος ένταξής τους.
Πάντως ο Σύνδεσμος Κολεγίων υπογράμμισε χθες ότι αν και οι ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας είναι γενικά σε θετική κατεύθυνση, τα μέλη του είναι κάθετα αντίθετα με την προοπτική της αναγνώρισης των πτυχίων τους μόνον εφόσον ένα μέρος της φοίτησης έχει γίνει στο συνεργαζόμενο πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Τον διαχωρισμό αυτόν έκανε προχθές ο υπουργός Παιδείας κ. Ευρ. Στυλιανίδης , αλλά ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο προς την κοινοτική οδηγία για την αναγνώρισή τους.
Τα μεγαλύτερα κολέγια στη χώρα διεξάγουν ήδη μελέτες, ώστε να διερευνήσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα τους επιτρέψουν να λειτουργήσουν υπό το νέο καθεστώς. Ιδιοκτήτες κολεγίων μίλησαν στο «Βήμα» για επενδύσεις από 10 ως 20 εκατ. ευρώ ώστε να ικανοποιήσουν τους όρους που θέτει ο νέος νόμος. Οι επενδύσεις αυτές βεβαίως θα συνοδευθούν και με αυξήσεις στα δίδακτρα από 6.000 ευρώ τον χρόνο που είναι σήμερα σε 10.000 ως και σε 12.000 ευρώ σε πολλές περιπτώσεις.
Αλλά η αγορά αλλάζει και οι προοπτικές δείχνουν προσοδοφόρες. Με το νέο νομοσχέδιο, τα ιδιωτικά κολέγια εντάσσονται στον εκπαιδευτικό χάρτη της χώρας με τη μορφή μεταλυκειακής βαθμίδας εκτός της τυπικής εκπαίδευσης της χώρας, ενώ το υπουργείο Παιδείας δεν θα ελέγχει τα προγράμματα σπουδών ή τον τρόπο εισαγωγής των φοιτητών τους (ειδικά όταν αποτελούν παραρτήματα αλλοδαπών πανεπιστημίων).
Ιδρυση και λειτουργία
Σύμφωνα με τις διατάξεις του ίδιου νομοσχεδίου, για να ιδρύσει κάποιος ΚΕΣ στη χώρα μας θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, να έχει μόνιμη εγκατάσταση σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να μην έχει καταδικαστεί ή να μην έχει απολυθεί από θέση δημοσίου υπαλλήλου, να έχει φορολογική ενημερότητα και να μην έχει στο παρελθόν πτωχεύσει. Αντίστοιχα, για να μπορέσει να αποτελέσει παράρτημα πανεπιστημιακού ιδρύματος του εξωτερικού, θα πρέπει να προσκομίσει έγγραφα για τη νόμιμη αναγνώριση του ΑΕΙ με το οποίο συνεργάζεται από τις αρμόδιες αρχές της μητρικής του χώρας, οι διδάσκοντες σε αυτό, τα προσόντα τους και η αναλογία τους προς τους φοιτητές θα πρέπει να είναι αντίστοιχα με τα προσόντα των εργαζομένων στο μητρικό ίδρυμα και οι υπηρεσίες του πιστοποιημένες επίσημα από το συνεργαζόμενο ΑΕΙ. Ακόμη θα πρέπει να τηρεί όρους εισαγωγής και φοίτησης αντίστοιχους με το μητρικό ίδρυμα και να είναι αξιολογημένο από αυτό αλλά και από το υπουργείο Παιδείας.
Οπως είναι σαφές, οι διαδικασίες αυτές θα αργήσουν να ολοκληρωθούν. Θεωρείται βέβαιο ότι την πρώτη περίοδο στον χώρο των ΚΕΣ θα επικρατεί ασάφεια σχετικά με την εγκυρότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν και την αναγνώριση των πτυχίων τους και ότι θα απαιτηθεί τουλάχιστον μία διετία για την προσαρμογή της αγοράς.
Οι προϋποθέσεις για την ίδρυση κολεγίων
▅ Τα κολέγια που λειτουργούν στη χώρα με την ψήφιση του νομοσχεδίου φεύγουν από το υπουργείο Εμπορίου και εντάσσονται στο υπουργείο Παιδείας ▅ Αυστηρά πρόστιμα θα επιβάλλονται σε ιδιοκτήτες κολεγίων εφόσον δεν εφαρμόζουν τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών ▅ Εν όψει των νέων δεδομένων στον χώρο των κολεγίων επικρατεί ήδη αναστάτωση, καθώς είναι πολλές οι «σχολές» που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.