Α ντίθετος με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών για την επιβολή φόρου στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, αλλά και με τη σύσταση Συνεγγυητικού Ταμείου από τις τράπεζες δήλωσε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ κ. Αλ.Μωραϊτάκης . Αντιθέτως, ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ υπερθεμάτισε για την επικείμενη φορολόγηση των stock options και έθιξε τα κακώς κείμενα των τελευταίων συνεδριάσεων του ΧΑ με τις στρεβλώσεις που δημιουργούνται στις τιμές κλεισίματος κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών. Ο κ. Μωραϊτάκης επεσήμανε πως η επιβολή φόρου υπεραξίας δεν θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς και προέβλεψε πως επί της ουσίας θα αποδειχθεί ότι είναι ανεφάρμοστη, ιδιαίτερα για τους ξένους επενδυτές που έχουν τη δυνατότητα πραγματοποίησης εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών ή συναλλαγών σε πλατφόρμες μετά την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας ΜiFΙD.

Χαρακτήρισε το μέτρο δίκαιο, γι΄ αυτό άλλωστε έχει υιοθετηθεί από τα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια, αλλά ο κ. Μωραϊτάκης θεωρεί ότι η χρονική περίοδος δεν είναι κατάλληλη για να συμβεί κάτι τέτοιο και στην Ελλάδα. Γενικότερα, ο σύνδεσμος των χρηματιστών εκτιμά ότι ενδεχόμενη επιβολή φόρου υπεραξίας θα δημιουργήσει προβλήματα στην αγορά και τα κρατικά έσοδα θα είναι λιγότερα από τα αναμενόμενα.

«Θα πρέπει το υπουργείο Οικονομίας να πάρει συγκεκριμένα μέτραώστε η Ελλάδα να γίνει διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο για να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα και να αναπτυχθεί πολλαπλάσια το ΑΕΠ » τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μωραϊτάκης και προσέθεσε πως η απόκτηση σαφούς αναπτυξιακού χαρακτήρα από την ελληνική κεφαλαιαγορά δεν συνάδει με την επιβολή φορολογίας στο Χρηματιστήριο. Σε ό,τι αφορά τα stock options ο ΣΜΕΧΑ τάχθηκε υπέρ της φορολόγησής τους «ώστε να εξορθολογιστεί η διανομή τους και να μην βγαίνουν σε τιμές κάτω από την αγορά».

Να αλλάξει ο τρόπος κλεισίματος των μετοχών θέλει ο ΣΜΕΧΑ

Επίσης ο ΣΜΕΧΑ τάχθηκε κατά της δημιουργίας δεύτερου Συνεγγυητικού Ταμείου αποκλειστικά για τις τράπεζες. Ο ΣΜΕΧΑ διαφωνεί και με τη νέα πρόταση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να παραμείνουν στο υφιστάμενο Συνεγγυητικό οι τραπεζικές ΑΧΕ και να καταβάλλουν εισφορά για όλες τις αξίες σε μετοχές και παράγωγα του ΧΑ αλλά να εξαιρεθούν για κεφάλαια περίπου 15 δισ. ευρώ που βρίσκονται στα τμήματα του private banking.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο ζήτημα της αναποτελεσματικότητας του υπάρχοντος συστήματος της διαμόρφωσης τιμής κλεισίματος μέσω δημοπρασιών στο ΧΑ.

Η διοίκηση του ΣΜΕΧΑ ανέφερε ότι πρόθεσή της είναι να συνεργαστεί με το ΔΣ του ΧΑ και με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να επαναπροσδιοριστεί η μέθοδος κλεισίματος, υποστηρίζοντας ότι η τιμή κλεισίματος θα πρέπει να διαμορφώνεται με βάση τον μεσοσταθμικό όρο των τελευταίων 15 λεπτών.

Στη χθεσινή συνέντευξη ο κ. Μωραϊτάκης έθεσε και θέμα συμμετοχής του ΣΜΕΧΑ ως μέλους του ΣΕΒ αν ο Σύνδεσμος που εκπροσωπεί τις ελληνικές επιχειρήσεις συνεχίσει να μη λαμβάνει υπόψη τη γνώμη του ΣΜΕΧΑ σε θέματα αρμοδιότητας και γνωστικού αντικειμένου των χρηματιστηριακών εταιρειών, αλλά και αν συνεχιστούν οι αντίθετες με τα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας θέσεις του προέδρου του ΣΕΒ στο θέμα του φόρου υπεραξίας. Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ ανέφερε ότι η τελευταία γενική συνέλευση του συνδέσμου αποφάσισε να επανεξετάσει αν ο Σύνδεσμος θα συνεχίσει να είναι μέλος του ΣΕΒ. Η απάντηση του ΣΕΒ

Με αφορμή τη συζήτηση σχετικά με τον φόρο υπεραξίας, ο ΣΕΒ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η πρόταση έχει ως στόχο την ενίσχυση του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την ανακούφιση των οικονομικά ασθενεστέρων και είναι κοινωνικά δίκαιη, αφού άλλωστε έχει υιοθετηθεί από πολλές προηγμένες χώρες.

Απαντώντας στον κ. Μωραϊτάκη, η ανακοίνωση λέει ότι «τα συμφέροντα της εθνικής οικονομίας και του κοινωνικού συνόλου δεν ταυτίζονται με τα ειδικότερα συμφέροντα της όποιας οικονομικής συντεχνίας,ομάδας ή μεμονωμένης επιχείρησης». Ο ΣΕΒ προσθέτει τέλος ότι ο επιχειρηματικός κόσμος δεν μπορεί να κωφεύει στα κελεύσματα των καιρών που σήμερα απαιτούν αίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης.