ΛΟΝΔΙΝΟ. Ερευνητές από τη Γερμανία και την Ελβετία υποστηρίζουν ότι η έλλειψη ύπνου, ειδικά του νυχτερινού, πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες δυσλειτουργίας του εγκεφάλου. Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές αναφέρουν ότι η έλλειψη ύπνου οδηγεί στην παραγωγή ψεύτικων αναμνήσεων. Τα πειράματα που πραγματοποίησαν έδειξαν ότι εκείνοι που παραμένουν ξύπνιοι «θυμούνται» πράγματα που δεν υπάρχουν. Σύμφωνα με τους ερευνητές, στην πραγματικότητα η αϋπνία δεν παράγει αυτόματα από μόνη της ψεύτικες αναμνήσεις. Οπως φαίνεται, οι ψευδείς αναμνήσεις είναι προϊόντα της προσπάθειας που κάνει κάποιος που έχει παραμείνει πολλές ώρες χωρίς ύπνο να θυμηθεί γεγονότα, εικόνες ή άλλα δεδομένα. Οι ερευνητές όμως δεν έμειναν απλά στον εντοπισμό του προβλήματος αλλά προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα αναζητώντας κάποιο αντίδοτο το οποίο βρήκαν στον καφέ.
Στη δεύτερη φάση του πειράματος δημιουργήθηκαν δύο ομάδες εθελοντών. Οι δύο ομάδες στερούνταν τον ύπνο αλλά η μία εξ αυτών κατανάλωνε καφέ ενώ η άλλη όχι. Οπως διαπιστώθηκε, οι εθελοντές που κατανάλωναν καφέ θυμούνταν καλύτερα από εκείνους που δεν έπιναν το ρόφημα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η καφεΐνη επιδρά στον προμετωπιαίο φλοιό, περιοχή του εγκεφάλου η οποία επηρεάζεται από την έλλειψη ύπνου.
Ελλειψη ύπνου, ψεύτικες αναμνήσεις
ΛΟΝΔΙΝΟ. Ερευνητές από τη Γερμανία και την Ελβετία υποστηρίζουν ότι η έλλειψη ύπνου, ειδικά του νυχτερινού, πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες δυσλειτουργίας του εγκεφάλου. Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές αναφέρουν ότι η έλλειψη ύπνου οδηγεί στην παραγωγή ψεύτικων αναμνήσεων. Τα πειράματα που πραγματοποίησαν έδειξαν ότι εκείνοι που παραμένουν ξύπνιοι «θυμούνται» πράγματα που δεν υπάρχουν. Σύμφωνα με τους ερευνητές, στην πραγματικότητα η αϋπνία δεν παράγει αυτόματα από μόνη της ψεύτικες αναμνήσεις.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.