Αναστάτωση με τις εφημερίες των δημόσιων νοσοκομείων

Εκτός εφημεριών κινδυνεύει να μείνει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν» μεσούσης της θερινής περιόδου προκαλώντας σοβαρή αναστάτωση και στα υπόλοιπα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, τα οποία σε αυτή την περίπτωση θα επιβαρυνθούν σημαντικά. Οι γιατροί του νοσοκομείου καταγγέλλουν ότι από τον περασμένο Μάρτιο εφημερεύουν χωρίς να αμείβονται, καθώς και ότι «το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ενέχει επικινδυνότητα για την αντιμετώπιση των ασθενών» εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Σε έγγραφο που απέστειλε στον διοικητή του νοσοκομείου κ.

Εκτός εφημεριών κινδυνεύει να μείνει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν» μεσούσης της θερινής περιόδου προκαλώντας σοβαρή αναστάτωση και στα υπόλοιπα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, τα οποία σε αυτή την περίπτωση θα επιβαρυνθούν σημαντικά. Οι γιατροί του νοσοκομείου καταγγέλλουν ότι από τον περασμένο Μάρτιο εφημερεύουν χωρίς να αμείβονται, καθώς και ότι «το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ενέχει επικινδυνότητα για την αντιμετώπιση των ασθενών» εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.

Σε έγγραφο που απέστειλε στον διοικητή του νοσοκομείου κ. Σπ.Αποστολόπουλο ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου, αναπληρωτής καθηγητής κ. Ι. Α.Βέργαδος τονίζει ότι «έχει προγραμματισθεί,αν δεν πληρωθούν οι εφημερίες,αδυναμία λειτουργίας της γενικής εφημερίας μετά τις 15 Ιουλίου».

Οι γιατροί του νοσοκομείου κάλεσαν χθες τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, τον πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου και τους διευθυντές των κλινικών και των εργαστηρίων «να μην εισηγηθούν προγράμματα εφημεριών,ως δικαιούνται εκ του νόμου, και να αφήσουν την ευθύνη στον υπεύθυνο αναπληρωτή διοικητή να εκδώσει πρόγραμμα εφημεριών ή τουλάχιστον να εμμείνουν στην προηγούμενη απόφασή τους για απόσυρση του νοσοκομείου από το σύστημα γενικής εφημερίας».

Αντισυνταγματικές προσλήψεις στο ΙΚΑ
Την ίδια στιγμή αναστάτωση προκαλεί και στο ΙΚΑ η απόφαση των δικαστών του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας οι οποίοι έκριναν αντισυνταγματικό τον νέο τρόπο πρόσληψης μονίμων γιατρών και οδοντιάτρων στο Ιδρυμα.

Η μείζονα σύνθεση του αποκαλούμενου Οικολογικού Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου επεξεργάστηκε σχέδιο προεδρικού διατάγματος του υπουργείου Απασχόλησης με το οποίο καθορίζονται τα νέα κριτήρια για την επιλογή μόνιμων γιατρών και οδοντιάτρων στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Σύμφωνα με αυτό, οι προσλήψεις γιατρών και οδοντιάτρων δεν θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ αλλά από το Συμβούλιο Επιλογής Ιατρικού και Οδοντιατρικού Προσωπικού του Ιδρύματος. Επίσης οι ενστάσεις κατά του διαγωνισμού θα εξετάζονται από το ίδιο συμβούλιο.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο κ. Κ. Μενουδάκο, επεσήμαναν ότι οι προσλήψεις των μονίμων γιατρών του ΙΚΑ γίνονται- μετά την ισχύ του «νόμου Πεπονή» (Ν. 2190/1994)- μέσω ΑΣΕΠ και αυτό διότι το Ιδρυμα είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ). Οι δικαστές ακολούθησαν την απόφαση της Ολομέλειας που είχε εκδοθεί για τις προσλήψεις των υπαλλήλων του υπουργείου Εξωτερικών. Ετσι έκριναν ότι μπορούν να γίνουν προσλήψεις γιατρών από ειδικό συμβούλιο του ΙΚΑ αντί του ΑΣΕΠ. Εφόσον όμως το σχέδιο προεδρικού διατάγματος δεν προβλέπει έλεγχο νομιμότητας της προκήρυξης του διαγωνισμού και του πίνακα επιτυχόντων, όπως και έλεγχο των ενδιαμέσων σταδίων επιλογής από το ΑΣΕΠ, έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με το άρθρο 103 του Συντάγματος. Το ζήτημα παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, όπου θα συζητηθεί στο τέλος του μήνα. Σημειώνεται ότι η διοίκηση του ΙΚΑ έστειλε έγγραφο στον κ. Μενουδάκο με το οποίο ζητούσε σύντομη αναβολή της επεξεργασίας εν όψει «ενδεχόμενης προσεχούς νομοθετικής ρυθμίσεως για την εξαίρεση του ιατρικού προσωπικού του ΙΚΑ από το σύστημα προσλήψεων του Ν.2190/1994». Το αίτημα απορρίφθηκε από τους συμβούλους Επικρατείας, οι οποίοι προχώρησαν στην επεξεργασία του προεδρικού διατάγματος.

* Σε απάντηση δημοσιευμάτων που αφορούν καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών σε εργαζομένους των μονάδων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και ψυχικής υγείας, από το υπουργείο Υγείας εξεδόθη χθες ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι «το υπουργείο Υγείας ανταποκρίθηκε πλήρως στις οικονομικές απαιτήσεις των μονάδων αυτών έχοντας καλύψει το συνολικό λειτουργικό τους κόστος για το έτος 2007 (55.000.000 ευρώ)». Παράλληλα, συνεχίζεται στην ανακοίνωση, το υπουργείο έχει σχεδόν αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του για τα παρελθόντα έτη 2005 και 2006 (6.500.000 ευρώ) με υπολειπόμενο ποσό της τάξεως των 900.000 ευρώ που θα καλυφθούν από τις πιστώσεις του 2008.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.