156 εστίες φωτιάς μέσα σε 24 ώρες!

▅ Κυκλοφοριακό χάος στα Τέμπη καθώς η Τροχαία έκλεισε την εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης όταν χθες το μεσημέρι ξέσπασε πυρκαϊά στο ύψος των διοδίων ▅ Πολλές καταγγελίες στην Πυροσβεστική για παρουσία υπόπτων ατόμων στα σημεία από όπου ξεπήδησαν οι πρώτες φλόγες στην Οινόη και στον Ασπρόπυργο ▅ Στην Αττική φωτιές ξέσπασαν στη Νέα Ζωή Ασπροπύργου, στις περιοχές Μεγάρων, Τατοΐου και Μενιδίου και στην περιοχή του Μαρκόπουλου Ωρωπού

▅ Κυκλοφοριακό χάος στα Τέμπη καθώς η Τροχαία έκλεισε την εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης όταν χθες το μεσημέρι ξέσπασε πυρκαϊά στο ύψος των διοδίων
▅ Πολλές καταγγελίες στην Πυροσβεστική για παρουσία υπόπτων ατόμων στα σημεία από όπου ξεπήδησαν οι πρώτες φλόγες στην Οινόη και στον Ασπρόπυργο
▅ Στην Αττική φωτιές ξέσπασαν στη Νέα Ζωή Ασπροπύργου, στις περιοχές Μεγάρων, Τατοΐου και Μενιδίου και στην περιοχή του Μαρκόπουλου Ωρωπού
Εμπρηστές καίνε πάλι εφέτος το καλοκαίρι ό,τι έμεινε όρθιο πέρυσι; Οι 156 φωτιές που εκδηλώθηκαν μέσα σε ένα 24ωρο αυτό δείχνουν. Οπως και ο πύρινος κλοιός που έζωσε χθες την πρωτεύουσα απειλώντας περιοχές από τη Νέα Ζωή Ασπροπύργου ως το Μαρκόπουλο και από τα Μέγαρα ως το Τατόι και το Μενίδι. Παντού οι κάτοικοι, οι οποίοι βλέπουν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους να απειλούνται, λένε το ίδιο πράγμα: Ηταν εμπρηστές! Λίγο προτού δούμε τις φλόγες, είδαμε δύο άτομα να φεύγουν με μηχανή. Μας πήραν τηλέφωνο και μας προειδοποίησαν. Εφέτος θα σας κάψουμε… Είναι μερικές από τις φράσεις που ακούν οι πυροσβέστες αφού σβήσουν μια φωτιά και αρχίσουν να αναζητούν τα αίτια εκδήλωσής της συλλέγοντας μαρτυρίες.

Το κακό δεν σταμάτησε στις 156 φωτιές της Τρίτης. Χθες, ως το βράδυ, εκδηλώθηκαν άλλες 74. Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία τα τηλέφωνα είχαν «ανάψει». Οι καταγγελίες για παρουσία υπόπτων ατόμων στα σημεία από όπου ξεπήδησαν οι πρώτες φλόγες «έπεφταν βροχή». Τη «σκυτάλη» έπαιρναν οι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) προκειμένου να διερευνήσουν τις καταγγελίες. Αναφορικά με την προχθεσινή φωτιά που εκδηλώθηκε στην Οινόη, κάτοικος της περιοχής κατήγγειλε ότι είδε δύο ανθρώπους να τρέπονται σε φυγή, με ΙΧ αυτοκίνητο, αμέσως μετά την εμφάνιση των πρώτων εστιών. Χθες πάλι αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν στους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής ότι είδαν δύο άτομα να πετούν στη δασική περιοχή αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς. Στον Ασπρόπυργο οι τοπικοί παράγοντες αποδίδουν σε εμπρησμό την πυρκαϊά που εκδηλώθηκε χθες τα ξημερώματα, καθώς ξεκίνησε τουλάχιστον από τρία διαφορετικά σημεία.

Πύρινος κλοιός
Στην πρωτεύουσα «στήθηκε» χθες ένας πραγματικός πύρινος κλοιός με φωτιές που πολιορκούσαν την πόλη από όλες τις κατευθύνσεις. Ανατολικά, δυτικά, βόρεια και νότια. Λίγο μετά τις 3.20 τα ξημερώματα εκδηλώθηκε στη Νέα Ζωή Ασπροπύργου, στη βιομηχανική περιοχή, πυρκαϊά η οποία πήρε διαστάσεις καθώς στην περιοχή υπήρχαν αποθήκες επιχειρήσεων με εύφλεκτα υγρά. Στην εξάπλωσή της συνέβαλαν επίσης τα ξερά χόρτα που βρίσκονταν γύρω από τις εγκαταστάσεις και δεν είχαν καθαριστεί. Σύμφωνα με τους αρμοδίους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, λόγω της καύσιμης ύλης και των δυνατών ανέμων η φωτιά αναπτύχθηκε σε δύο μέτωπα. Το ένα μέτωπο μάλιστα έφτασε σε απόσταση αναπνοής από την Αττική οδό, με αποτέλεσμα οι πυκνοί καπνοί που έφθαναν ως το οδόστρωμα να δυσχεραίνουν σημαντικά την κυκλοφορία, η οποία δεν είχε διακοπεί. Το δεύτερο μέτωπο επεκτεινόταν στην περιοχή της Νέας Ζωής, αλλά οι πυροσβέστες κατάφεραν να το περιορίσουν προτού αρχίσει να κατευθύνεται προς τους πρόποδες της Πάρνηθας, στο τμήμα που έμεινε ανέπαφο από την περυσινή φωτιά. Από την πυρκαϊά προκλήθηκαν ζημιές σε έξι αποθηκευτικούς χώρους εταιρειών και σε πρόχειρα καταλύματα Τσιγγάνων. Στάχτη έγιναν επίσης περί τα 20 στρέμματα με ξερά χόρτα.

Στις 9 το πρωί η φωτιά ετέθη υπό έλεγχο με τη συνδρομή δύο ελικοπτέρων. Την ίδια ώρα η πυρκαϊά που είχε εκδηλωθεί στην περιοχή της Οινόης, κοντά στη Μονή του Οσίου Μελετίου, βρισκόταν σε ύφεση. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις κάηκαν 1.200 στρέμματα δασικής, 800 στρέμματα θαμνώδους και 800 στρέμματα αγροτικής έκτασης. Φωτιές ξέσπασαν χθες και στις περιοχές Μεγάρων, Τατοΐου και Μενιδίου. Αμέσως κινητοποιήθηκαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις οι οποίες έθεσαν τις πυρκαϊές στα Μέγαρα και στο Τατόι υπό έλεγχο. Στις 06.15 περιορίστηκε και η πυρκαϊά στο Μενίδι.

Στις 12.03 δασική πυρκαϊά εκδηλώθηκε στην περιοχή του Μαρκόπουλου Ωρωπού πολύ κοντά σε εξοχικές κατοικίες και στη συνέχεια πήρε κατεύθυνση προς την περιοχή Σκάλα. Στην περιοχή σταδιακά έφτασαν 24 οχήματα με 72 πυροσβέστες ενώ ρίψεις νερού γίνονταν από επτά πυροσβεστικά αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα. Στη μάχη με τις φλόγες συμμετείχαν και οκτώ υδροφόρες των δήμων της ευρύτερης περιοχής. Το έργο της κατάσβεσης δυσκόλευαν οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τοπικών παραγόντων σοβαρές υλικές ζημιές προκλήθηκαν τουλάχιστον σε τρία σπίτια ενώ κάηκαν περίπου 250 στρέμματα δασικής έκτασης. Τελικά οι πυροσβέστες κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά σε μια χαράδρα όπου έκαιγε ως αργά χθες.

Στα δύο η χώρα
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το απόγευμα η χώρα κόπηκε στα δύο. Λόγω πυρκαϊάς που ξέσπασε στις 3 το μεσημέρι στο ύψος των διοδίων των Τεμπών σε ξερά χόρτα και πουρνάρια η Τροχαία έκλεισε την εθνική οδό Αθηνών- Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα να προκληθεί και κυκλοφοριακό χάος. Τα αυτοκίνητα κινούνταν μέσω παρακαμπτηρίων οδών. Στην περιοχή επιχειρούσαν περισσότεροι από 50 πυροσβέστες ενώ ρίψεις νερού γίνονταν από έξι αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Η φωτιά απείλησε τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στην περιοχή των διοδίων, ανάμεσα στις οποίες ήταν και πρατήριο υγρών καυσίμων, ωστόσο ο κίνδυνος απεφεύχθη χάρη στην άμεση επέμβαση των πυροσβεστών. Μικρές υλικές ζημιές προκλήθηκαν στον προαύλιο χώρο ενός εστιατορίου. Λίγο αργότερα οι φλόγες έφτασαν έξω από το χωριό Ευαγγελισμός, το οποίο εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους.

Οι άλλες εστίες
Νωρίς το απόγευμα υπό μερικό έλεγχο ετέθησαν οι δασικές πυρκαϊές που εκδηλώθηκαν στην Ανδρο, στον Δήμο Υδρούσας στο Γαύριο, σε θαμνώδη έκταση, και στην Κεφαλλονιά, στον Δήμο Ελειού, στην περιοχή Ρατζακλί-Κατέλου, σε χορτολιβαδική και θαμνώδη έκταση. Στην Κέρκυρα πυρκαϊά εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα σε δασική έκταση κοντά στο Παλαιοχώρι Λευκίμμης χωρίς να απειληθούν κατοικημένες περιοχές.

Εν τω μεταξύ δύο άτομα τραυματίστηκαν, εκ των οποίων το ένα σοβαρά, κατά τη διάρκεια φωτιάς που ξέσπασε χθες το πρωί σε αποθήκες αντιπροσωπείας χρωμάτων στην οδό Χαράς στον Βοτανικό. Η πυρκαϊά ετέθη γρήγορα υπό έλεγχο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.