Το ελιξίριο της νεότητας της καρδιάς κρύβεται στο κόκκινο κρασί

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Π ολλά έχουν γραφτεί και ακουστεί το τελευταίο διάστημα σχετικά με τη ρεσβερατρόλη (ένα φυσικό συστατικό του κόκκινου κρασιού) τόσο σε ό,τι αφορά την ευεργετική επίδρασή της ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα όσο και ενάντια στη γήρανση. Τώρα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο έντυπο «ΡLΟS Οne» επιβεβαιώνει ότι η ουσία προσφέρει σημαντική βοήθεια στον οργανισμό κρατώντας τον νέο. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον ανακάλυψαν ότι η ρεσβερατρόλη έβαλε φρένο στις αλλαγές που υφίστανται εξαιτίας της γήρανσης τα γονίδια που ελέγχουν τη λειτουργία της καρδιάς.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Π ολλά έχουν γραφτεί και ακουστεί το τελευταίο διάστημα σχετικά με τη ρεσβερατρόλη (ένα φυσικό συστατικό του κόκκινου κρασιού) τόσο σε ό,τι αφορά την ευεργετική επίδρασή της ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα όσο και ενάντια στη γήρανση. Τώρα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο έντυπο «ΡLΟS Οne» επιβεβαιώνει ότι η ουσία προσφέρει σημαντική βοήθεια στον οργανισμό κρατώντας τον νέο. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον ανακάλυψαν ότι η ρεσβερατρόλη έβαλε φρένο στις αλλαγές που υφίστανται εξαιτίας της γήρανσης τα γονίδια που ελέγχουν τη λειτουργία της καρδιάς. Η επίδραση ήταν μάλιστα τέτοια που φαινόταν ισάξια εκείνης που παράγεται έπειτα από χαμηλοθερμιδική διατροφή, η οποία είναι γνωστό ότι επιμηκύνει το χρόνο ζωής.

Η ρεσβερατρόλη βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό στο επίκεντρο του ερευνητικού αλλά και του επιχειρηματικού ενδιαφέροντος. Ερευνητές επιχειρούν να κλείσουν τα οφέλη της ουσίας σε ένα χάπι και όπως όλα δείχνουν η ημέρα που ένα τέτοιο «ελιξίριο» θα κυκλοφορήσει στην αγορά δεν είναι μακριά. Αυτό μαρτυρά η πρόσφατη επιχειρηματική κινητικότητα σχετικά με το θέμα, με πιο πρόσφατο το παράδειγμα της μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας GlaxoSmithΚline, εκπρόσωποι της οποίας ανέφεραν τον περασμένο Απρίλιο ότι θα καταβάλουν 720 εκατ. δολάρια για να αγοράσουν την εταιρεία Sitris Ρharmaceuticals Ιnc, η οποία βρίσκεται στη διαδικασία ανάπτυξης φαρμάκων που θα μιμούνται τη δράση της ρεσβερατρόλης.

Οπως όλα δείχνουν, όποιος καταφέρει να δημιουργήσει ένα χάπι ρεσβερατρόλης θα έχει στα χέρια του έναν (κυριολεκτικώς και μεταφορικώς) θησαυρό. Και τα νέα αποτελέσματα των αμερικανών ειδικών ενισχύουν αυτήν την άποψη. Οι επιστήμονες από το Ουισκόνσιν μελέτησαν την ουσία σε «μεσήλικα» ποντίκια, προκειμένου να ανακαλύψουν τη δράση της στα γονίδια που ελέγχουν τη λειτουργία της καρδιάς. Η φυσική διαδικασία της γήρανσης τόσο στα ζώα όσο και στον άνθρωπο προκαλεί αλλαγές στην έκφραση χιλιάδων γονιδίων στην καρδιά. Οι μεταβολές αυτές πιστεύεται ότι συντελούν στη σταδιακή εξασθένιση του οργάνου. Ωστόσο, τα ποντίκια που έλαβαν ρεσβερατρόλη- και μάλιστα σε πάρα πολύ μικρή δόση- εμφάνισαν λιγότερες αλλαγές στη γονιδιακή έκφραση με την πάροδο του χρόνου σε σύγκριση με εκείνα που δεν έλαβαν την ουσία. Παράλληλα, παρατηρήθηκαν ομοιότητες μεταξύ των αλλαγών στη γονιδιακή έκφραση που συνδέονταν με τη ρεσβερατρόλη και των αλλαγών που παρατηρούνται σε πειραματόζωα τα οποία ακολουθούν ολιγοθερμιδική δίαιτα. Αυτό μαρτυρά ότι το χημικό είναι πιθανό να έχει παρόμοια δράση στον οργανισμό με τη διατροφή με λίγες θερμίδες, η οποία επιμηκύνει το χρόνο ζωής, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.