Τα μηνύματα του Κρεμλίνου

Προτού ακόμη συμπληρώσει δύο μήνες η νέα πολιτική ηγεσία του Κρεμλίνου έστειλε το μήνυμά της στον κόσμο για τις προτεραιότητες του εξωτερικού προσανατολισμού της Ρωσίας των Μεντβέντεφ και Πούτιν. Προς Ανατολάς κατά πρώτο λόγο και εκλεκτικά μόνο προς την Ευρώπη. Η πρώτη επίσημη επίσκεψη σε ξένη χώρα του προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ έγινε στο Καζαχστάν και στην Κίνα. Η πρώτη επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν έγινε στη Γαλλία και εντός των ημερών θα γίνει στη Γερμανία.

Διασφάλιση των πηγών ενέργειας, συνεργασία στην υψηλή τεχνολογία και ενίσχυση των- άτυπων επί του παρόντος – στρατιωτικών συμμαχιών

Προτού ακόμη συμπληρώσει δύο μήνες η νέα πολιτική ηγεσία του Κρεμλίνου έστειλε το μήνυμά της στον κόσμο για τις προτεραιότητες του εξωτερικού προσανατολισμού της Ρωσίας των Μεντβέντεφ και Πούτιν. Προς Ανατολάς κατά πρώτο λόγο και εκλεκτικά μόνο προς την Ευρώπη.

Η πρώτη επίσημη επίσκεψη σε ξένη χώρα του προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ έγινε στο Καζαχστάν και στην Κίνα. Η πρώτη επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν έγινε στη Γαλλία και εντός των ημερών θα γίνει στη Γερμανία. Γερμανός εξάλλου ήταν ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών ο οποίος συναντήθηκε με τον νέο ρώσο πρόεδρο. Ενοχλημένος είναι ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν επειδή «ούτε καν στις προσεχείς επαφές» του ρωσικού κυβερνητικού διδύμου βρίσκεται το όνομά του, γράφει το «Daily Τelegraph» (22/5). Οσο για τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους, ο Λευκός Οίκος «προσδοκά» ότι ο αμερικανός πρόεδρος θα προσκαλέσει στην Ουάσιγκτον τον ρώσο ομόλογό του όταν θα συναντηθεί μαζί του τον Ιούλιο, στη διάσκεψη των G-8 στην Ιαπωνία. Αμερικανικές πηγές επίσης διέψευσαν δημοσιεύματα γαλλικών εφημερίδων σύμφωνα με τα οποία «οι Μπους και Πούτιν διατηρούν τηλεφωνική επικοινωνία» και μετά την πρωθυπουργοποίηση του δεύτερου. Η Μόσχα ασφαλώς δεν υποτιμά τον δυναμικό ρόλο και τη διεθνή παρουσία της Αμερικής αλλά δεν κρύβει την επικριτική θέση της. Προκάλεσε κάτι περισσότερο από έκπληξη στους σχολιαστές και αναλυτές στην Αμερική και στην Ευρώπη η δήλωση του Βλαντίμιρ Πούτιν στη συνέντευξή του στη «Μonde» το περασμένο Σάββατο όπου, χωρίς περιστροφές, επέκρινε την τερατώδη, όπως τη χαρακτήρισε, συμπεριφορά της Ουάσιγκτον στον διεθνή χώρο, μολονότι στο εσωτερικό δείχνει σεβασμό στις δημοκρατικές αξίες.

Διασφάλιση των πηγών ενέργειας, συνεργασία στην υψηλή τεχνολογία και ενίσχυση των- άτυπων επί του παρόντος- στρατιωτικών συμμαχιών της Ρωσίας ήταν τα θέματα τα οποία συζήτησαν οι Μεντβέντεφ και Πούτιν με τους ομολόγους τους· ο ρώσος πρωθυπουργός και με τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί ο οποίος αγνόησε το γαλλικό πρωτόκολλο και είχε μια «πολύ παραγωγική και ενδιαφέρουσα συνομιλία» μαζί του επειδή, όπως εξήγησε πηγή του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δείχνει να είναι «κάτι περισσότερο από πρωθυπουργός».

Στο Καζαχστάν ο Μεντβέντεφ εξασφάλισε, κατά τα φαινόμενα, τη διατήρηση των σχέσεων στενής συνεργασίας στον αμυντικό τομέα και στην εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών απωθώντας, επί του παρόντος τουλάχιστον, την πιεστική έφοδο της Αμερικής η οποία έχει ήδη θέσει υπό την επιρροή της το γειτονικό Ουζμπεκιστάν. Οσον αφορά την Κίνα, οι εμπορικές και οι πολιτικές σχέσεις της με τη Ρωσία έχουν αναπτυχθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια – πενταπλασιάστηκαν οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές τους από την αρχή της προεδρίας Πούτιν- και ένα στρατηγικής σημασίας δημιούργημά τους, ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σανγκάης, ο οποίος έχει σαφείς προεκτάσεις και σε θέματα ασφαλείας, προσελκύει το έμπρακτο ενδιαφέρον και άλλων χωρών της Ασίας (Νότια Κορέα, Ινδία κ.ά.), γεγονός το οποίο ενοχλεί τόσο την Ουάσιγκτον ώστε την περασμένη Δευτέρα ο υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε, υπό μορφή προειδοποίησης, ότι «οι ΗΠΑ θα είναι πάντοτε η κυρίαρχη δύναμη στον Ειρηνικό».

eust@dolnet.gr

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.