Συνεχίζει να παραπαίει η αγορά εργασίας των ΗΠΑ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αύξησε κατά 25 μονάδες βάσης, στο 4,25%, τα βασικά επιτόκια σε μια απέλπιδα προσπάθεια να θέσει υπό έλεγχο τον καλπάζοντα πληθωρισμό στην ευρωζώνη. Ηταν η πρώτη αύξηση του κόστους δανεισμού από τον Ιούνιο του περασμένου έτους. Η χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ όμως ήταν αναμενόμενη. Η έκπληξη ήρθε από τη συνέντευξη του προέδρου της ΕΚΤ ΖανΚλοντ Τρισέ, ο οποίος δηλώνοντας ότι η ΕΚΤ δεν έχει την τάση για μελλοντικές νομισματικές κινήσεις έσπευσε να κλείσει την πόρτα σε περαιτέρω αυξήσεις των ευρωεπιτοκίων.
Η ταχύτητα με την οποία η ΕΚΤ προειδοποίησε ότι είναι απίθανο να αυξήσει τα επιτόκια σύντομα προκάλεσε ανακούφιση στις αγορές. Τα χρηματιστήρια της Ευρώπης ανέκαμψαν από τα χαμηλά επίπεδα των τριών τελευταίων ετών όπου είχαν πέσει εξαιτίας του νέου επικίνδυνου ράλι στις τιμές του αργού (στη λονδρέζικη αγορά η τιμή του μπρεντ εκτινάχθηκε στα 146,69 δολάρια το βαρέλι και κερδίζει 55% από τις αρχές του έτους, και στη νεοϋορκέζικη αγορά η προθεσμιακή τιμή του αργού πλησίασε τα 146 δολάρια το βαρέλι) και πέρασαν στα κέρδη. Η Φραγκφούρτη και το Παρίσι έκλεισαν με άνοδο 0,77% και 1,11% και το Λονδίνο ενισχύθηκε 0,93%. Αντίθετα το ευρώ βούτηξε έναντι του δολαρίου στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 εβδομάδων. Από τα 1,5909 δολάρια όπου είχε ανεβεί, έπεσε κάτω από τα 1,57 δολάρια. Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της ΕΚΤ ο τόνος των δηλώσεων του κ. Τρισέ ως προς τον πληθωρισμό ήταν πολύ ηπιότερος του αναμενομένου, ενώ επεσήμανε τους ενδεχόμενους κινδύνους που απειλούν την ανάπτυξη της οικονομίας στη ζώνη του ευρώ. Σημειωτέον ότι ο κεντρικός τραπεζίτης δεν επανέλαβε τις συνήθεις φράσεις, όπως «αυξημένη επιφυλακή» και «ισχυρή επαγρύπνηση», τις οποίες χρησιμοποιούσε όταν ήθελε να υποδηλώσει ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων. Πάντως, προειδοποίησε ότι «το γεγονός πως δεν μιλήσαμε για αυξημένη επιφυλακή ούτε για ισχυρή επαγρύπνηση δεν σημαίνει τίποτε». Οι αγορές έκαναν φύλλο και φτερό αυτές τις δηλώσεις του κ. Τρισέ. Ανέμεναν πολύ πιο επιθετικές δηλώσεις από τη στιγμή που ο πληθωρισμός έτρεχε τον Ιούνιο με τους ταχύτερους ρυθμούς από το 1999, από την περίοδο δηλαδή όπου ξεκίνησε η ΕΚΤ να καθορίζει τη νομισματική πολιτική της ευρωζώνης. Εφθασε στα ύψη του 4% και οι αγορές προεξοφλούν περαιτέρω άνοδο στο 4,2%. Λέγεται ότι η υποβάθμιση του θέματος όσον αφορά περαιτέρω αυξήσεις των ευρωεπιτοκίων από την ΕΚΤ οφείλεται στις αγωνιώδεις προειδοποιήσεις των πολιτικών, οι οποίοι έντρομοι βλέπουν τη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας για πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια στη ζώνη του ευρώ. Χθες η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας κυρία Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πριν από τη συνέντευξη του κ. Τρισέ ότι τα υψηλότερα επιτόκια ωθώντας σε νέα ύψη το ευρώ θα πλήξουν την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών εξαγωγών. Ηδη από τη Δευτέρα ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχε προειδοποιήσει την ΕΚΤ ότι «θα πρέπει να θορυβηθεί για την οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης και όχι μόνον για τον πληθωρισμό». Είχε δε τονίσει ότι «μπορεί να διπλασιάσειςή ακόμη και να τριπλασιάσεις τα επιτόκια,χωρίς όμως να ρίξεις την τιμή του μπρεντ».
Ούτε τα οικονομικά νέα από τις ΗΠΑ ήταν αισιόδοξα καθώς η συρρίκνωση της αγοράς εργασίας για έκτο κατά σειρά μήνα υποδηλώνει ύφεση της αμερικανικής οικονομίας. Ωστόσο η Wall Street παραμέρισε τα στοιχεία αυτά και σημείωσε κέρδη γύρω στο 0,65% περίπου δύο ώρες πριν από το κλείσιμο των χθεσινών συναλλαγών.