Μ ε τα παραστατικά που έδωσε ο ίδιος ο κ. Μ. Λιάπης χθες στη δημοσιότητα πολλαπλασιάστηκαν τα ερωτήματα για τον τρόπο που διοργανώθηκε το ταξίδι του στη Γερμανία και στην Αυστρία τον Ιούνιο του 2005, στο οποίο συμμετείχε και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Siemens κ. Μ. Χριστοφοράκος . Το Μέγαρο Μαξίμου με δυσκολία έκρυβε χθες τη δυσφορία του για τις επιλογές του υπουργού Πολιτισμού και για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση, αλλά με εντολή του Πρωθυπουργού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλυψε πολιτικά χθες τον κ. Λιάπη, κρατώντας όμως σαφώς αποστάσεις από τον ίδιο. Μετά και την αποκάλυψη των νέων στοιχείων, που επιβεβαιώνουν πλέον ότι ο κ. Λιάπης συμμετείχε στο ταξίδι που είχε διοργανώσει η γερμανική εταιρεία, η κυβέρνηση αισθάνεται εκτεθειμένη, χωρίς όμως να πιστεύει ότι πρέπει να προβεί στην αντικατάσταση του υπουργού. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Λιάπης, ο οποίος συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην επίσημη επίσκεψή του στην Αυστρία, παρέμεινε και χθες σιωπηλός, επιμένοντας στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις που είχε με δημοσιογράφους και πολιτικούς ότι δεν έχει τίποτε να κρύψει και δεν θα επιτρέψει τον πολιτικό διασυρμό του.
Στη δημοσιότητα τα παραστατικά
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος διάβασε στους δημοσιογράφους δήλωση του υπουργού, με την οποία επιμένει ότι οργάνωσε και πλήρωσε μόνος του το ταξίδι σε Αυστρία και Γερμανία, παρά το γεγονός ότι επιβεβαιώνεται πλέον πως η κράτηση της υπουργικής σουίτας έγινε από τη Siemens. Με καθυστέρηση τεσσάρων ημερών εξάλλου ο κ. Λιάπης έδωσε στη δημοσιότητα τα παραστατικά, από τα οποία αποδεικνύεται ότι πλήρωσε από την τσέπη του τα έξοδα μετάβασης και διαμονής, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η κράτηση των ξενοδοχείων από τη Siemens έγινε εν αγνοία του.
Η διαδρομή και το ξενοδοχείο
Την επόμενη ημέρα ο υπουργός μετέβη από τη Λειψία στο Σάλτσμπουργκ και κατέλυσε για δύο νύχτες στο ξενοδοχείο Ιntercontinental, το οποίο βρίσκεται 50 χιλιόμετρα από την αυστριακή πόλη, στην περιοχή Βerchtesgaden. Εμεινε εκεί, στο ίδιο ξενοδοχείο όπου έμεναν και οι προσκεκλημένοι της Siemens, και αναχώρησε την ίδια ημέρα που αναχώρησαν και εκείνοι προς τον ίδιο προορισμό, τη Φραγκφούρτη, όπου κατέλυσαν όλοι στο ίδιο ξενοδοχείο, στο Κempinski Grabenbrunch.
Τα ερωτήματα για το ταξίδι
Και στα τρία ξενοδοχεία ο υπουργός πλήρωσε για τη διαμονή του με την πιστωτική του κάρτα, αλλά δεν διευκρινίζει δύο βασικά ερωτήματα:
Πρώτον, τι ζητούσε στο Σάλτσμπουργκ, όπου ως γνωστόν είχαν πάει εκδρομή οι κκ. Μ. Χριστοφοράκος, Αθ. Λασκαρίδης και Αλ. Λέτσας, αφού, όπως ισχυρίζεται, δεν ήταν στην ίδια παρέα; Με ποιο μεταφορικό μέσο διήνυσε τη διαδρομή Λειψία- Σάλτσμπουργκ 440 χιλιομέτρων, καθώς είχε παραδώσει το αυτοκίνητο που είχε νοικιάσει στη Λειψία;
Δεύτερον, γιατί πήγε στο Σάλτσμπουργκ, όταν ο επόμενος αγώνας της Εθνικής Ελλάδος ήταν τρεις ημέρες αργότερα στη Φραγκφούρτη; Και πώς ο υπουργός πήγε από το Σάλτσμπουργκ στη Φραγκφούρτη; Οπως προκύπτει από τα παραστατικά του κ. Λιάπη, ο ίδιος και ο γιος του επέστρεψαν την Κυριακή 19 Ιουνίου 2005 στην Αθήνα από τη Φραγκφούρτη, αφού παρακολούθησαν και τον αγώνα της Εθνικής Ελλάδος με την Ιαπωνία, και πάλι με πτήση της Ολυμπιακής. Οπως προκύπτει εξάλλου από την πιστωτική του κάρτα, πλήρωσε ο ίδιος όλα τα έξοδα μετάβασης και διαμονής του.
Αλλά δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι οι κρατήσεις έγιναν από τη Siemens εν αγνοία του, όταν φαίνεται- και από τα ξενοδοχεία όπου διέμενε και από παραστατικά της Siemens (όπως αποκαλύπτουν «Τα Νέα»)- ότι όλα ρυθμίστηκαν από τη γερμανική εταιρεία, με ένα πρόγραμμα που ακολούθησε πιστά και ο ίδιος ο υπουργός.
Οι διευκρινίσεις και το Μαξίμου
Ωστόσο ο κ. Καραμανλής έδωσε εντολή για πλήρη κάλυψη του εξαδέλφου του, επειδή υιοθετεί τη θεωρία ότι δεν αποτελεί αδίκημα στην πολιτική η απλή κοινωνική σχέση με επιχειρηματίες.
Φαίνεται πάντως ότι ο κ. Λιάπης δεν είχε ενημερώσει εξαρχής το Μέγαρο Μαξίμου για όλες τις λεπτομέρειες αυτού του ταξιδιού στη Λειψία, στο Σάλτσμπουργκ και στη Φραγκφούρτη, με αποτέλεσμα κάποιες από τις αποκαλύψεις να αιφνιδιάζουν και την κυβέρνηση.
Επικρίσεις από υπουργούς
Από την άλλη πλευρά, τόσο ο κ. Λιάπης όσο και το Μέγαρο Μαξίμου επικρίνονται σφόδρα από υπουργούς και βουλευτές, επειδή καθυστέρησαν τόσο πολύ να αντιδράσουν, συντηρώντας το ζήτημα στην επικαιρότητα και προσφέροντας στο ΠαΣοΚ την ευκαιρία να επιχειρήσει πολιτικό συμψηφισμό. «Αντί να συζητούν οι πολίτες για το 1 εκατομμύριο μάρκα που διαχειρίστηκε ο Τσουκάτος,συζητούν για την εκδρομή του Λιάπη» παρατηρούσαν χθες κυβερνητικά στελέχη χωρίς να κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους.
Οι επιλογές του κ. Λιάπη φαίνεται ότι έχουν δυσαρεστήσει και τον Πρωθυπουργό και για τον λόγο αυτόν ο κ. Ρουσόπουλος ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός χθες στις εκφράσεις του κρατώντας αποστάσεις από τις δηλώσεις του, παρ΄ ότι του έπλεξε το εγκώμιο.
Ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι επικοινώνησε με τον υπουργό, ο οποίος του είπε ότι οργάνωσε ο ίδιος, πλήρως, με δικά του έξοδα, το ταξίδι για τον ίδιο και τον γιο του και ότι τα υπόλοιπα, αν έχουν συμβεί, έχουν συμβεί εν αγνοία του.
«Δεν αμφισβητείται η αξιοπιστία του κ. Λιάπη, ο οποίος είναι πάνω από 30 χρόνια στην πολιτική ζωή του τόπου» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Είναι πολιτικός πολλών ετών,με αξιοπιστία. Δεν ζητήθηκε από τον κ.Λιάπη να αποδείξει στο Μέγαρο Μαξίμου αυτά που έχει δηλώσει με παρρησία και σαφήνεια στη δημόσια δήλωσή του» κατέληξε ο κ. Ρουσόπουλος.
Σχολιάζοντας εξάλλου τις επιθέσεις που δέχεται η Δικαιοσύνη, αλλά και ο κ. Λιάπης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε:
«Επιθέσεις δικαιολογούνται για δύο κατηγορίες ανθρώπων: για αυτούς που έχουν άγνοια σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της Δικαιοσύνης- και δεν εννοώ των προσώπων, της Δικαιοσύνης- και για αυτούς οι οποίοι επιθυμούν να δημιουργήσουν άλλες εντυπώσεις από αυτές που πραγματικά υπάρχουν. Σε αυτή την προσπάθεια έχει αποδυθεί το ΠαΣοΚ τις τελευταίες ημέρες, κάτι το οποίο σας απέδειξα περίτρανα χθες-ότι άλλα έλεγε το πρωί,άλλα έλεγε το απόγευμα».
Στα ίδια ξενοδοχεία άνθρωποι της εταιρείας και ο υπουργός
Μ ε τα παραστατικά που έδωσε ο ίδιος ο κ. Μ. Λιάπης χθες στη δημοσιότητα πολλαπλασιάστηκαν τα ερωτήματα για τον τρόπο που διοργανώθηκε το ταξίδι του στη Γερμανία και στην Αυστρία τον Ιούνιο του 2005, στο οποίο συμμετείχε και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Siemens κ. Μ. Χριστοφοράκος . Το Μέγαρο Μαξίμου με δυσκολία έκρυβε χθες τη δυσφορία του για τις επιλογές του υπουργού Πολιτισμού και για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση, αλλά με εντολή του Πρωθυπουργού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλυψε πολιτικά χθες τον κ.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.