Οι πράσινοι…
Από τη χθεσινή δεξίωση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας απουσίασαν πολλοί έλληνες εφοπλιστές, κάποιοι εκ των οποίων είναι και μέλη της διοίκησης της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Η απουσία αυτή καταγράφηκε από πολλούς, οι οποίοι όλο το βράδυ ανέπτυσσαν διάφορα σενάρια για τους λόγους για τους οποίους οι εν λόγω εφοπλιστές δεν ήταν παρόντες.

* * *
Δυστυχώς όμως τα διάφορα σενάρια ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα.

* * *
Οι εν λόγω εφοπλιστές είναι Παναθηναϊκοί και για κακή τύχη τού, επίσης Παναθηναϊκού, υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Γ. Βουλγαράκη (στο σκίτσο) η δεξίωση του ΥΕΝ συνέπεσε με τον τελευταίο αγώνα των playoff του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό από τον οποίο προκύπτει ο πρωταθλητής στο μπάσκετ.

* * *
Σε αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν οι «πράσινοι» εφοπλιστές δεν έχουν διλήμματα του τύπου ΥΕΝ ή μπάσκετ. Μπάσκετ φυσικά.

…και οι κόκκινοι
Το πρόβλημα τώρα το είχε ο κ. Βουλγαράκης, ο οποίος την ώρα που το μπασκετικό σύμπαν είχε πάρει φωτιά έσφιγγε χέρια βρίζοντας (από μέσα του) την τύχη του. Δεν ξέρω ποιος διοργάνωσε τη δεξίωση του ΥΕΝ, αλλά μάλλον «κόκκινος» ήταν.

Ηλεκτρονικός εκφοβισμός
Ο,τι μπορεί κάνει το υπουργείο Οικονομικών ώστε να εξασφαλίσει πως η επιστροφή του φόρου στους φορολογουμένους θα είναι η μικρότερη δυνατή.

* * *
Μπορεί να υποσχέθηκε φοροαπαλλαγή ως και 8.000 ευρώ σε όσους μάζευαν από τον Αύγουστο αποδείξεις από εστιατόρια και άλλες υπηρεσίες σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή των επιχειρήσεων, ωστόσο την ώρα της ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης θεωρεί υπερβολικό κάθε ποσό που υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ και χτυπάει καμπανάκι:

* * *
«Το ποσό που έχετε εισαγάγει είναι μεγάλο. Ελέγξτε μήπως κάνατε λάθος» προειδοποιεί τον φορολογούμενο το νέο παράθυρο που ξεπροβάλλει στην οθόνη του υπολογιστή του. Μόνο όποιος τολμηρός αγνοήσει την απειλή του φορολογικού ελέγχου και των λοιπών δεινών που υπονοεί η συγκεκριμένη ερώτηση θα κερδίσει την προβλεπόμενη επιστροφή. Τι, έτσι εύκολα αποποιείται το κράτος τα φορολογικά του έσοδα;

Οι Αραβες της Forthnet
Οι Αραβες που μετέχουν με 21% στο μετοχικό κεφάλαιο της Forthnet έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να καλύψουν μεγάλο μέρος της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου (περί τα 250 εκατ. ευρώ) η οποία γίνεται για να χρηματοδοτηθεί η εξαγορά της Forthnet.

* * *
Η τιμή διάθεσης των 2,57 ευρώ είναι αρκετά χαμηλότερη σε σχέση με την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή (περίπου 5,7 ευρώ), ενώ δίνεται και δικαίωμα προεγγραφής για αδιάθετες μετοχές με τετραπλάσιο όριο από τα ασκηθέντα δικαιώματα του κάθε μετόχου.

* * *
Πολλοί ισχυρίζονται- και μένει να αποδειχθεί- ότι μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου οι Αραβες θα ελέγχουν αρκετά μεγαλύτερο ποσοστό στην εισηγμένη εταιρεία.

Εκδόσεις πολλών εκατ. ευρώ
Σε ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης τους θα προχωρήσουν άμεσα τουλάχιστον τρεις εισηγμένες εταιρείες. Η διοίκηση της FolliFollie στην ετήσια γενική συνέλευση στις 19 Ιουνίου θα προτείνει την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 335 εκατ. ευρώ. Οι μέτοχοι της Εlmec στις 23 Ιουνίου θα κληθούν να εγκρίνουν την έκδοση κοινού ομολογιακού ύψους 200 εκατ. ευρώ, ενώ στις 24 Ιουνίου στην ετήσια γενική συνέλευση του Αστέρα Βουλιαγμένης θα προταθεί η αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών ύψους 100 εκατ. ευρώ.