Ποινές κάθειρξης 50 χρόνων

Δύο πρώην δικαστές στη φυλακή, συνολικές ποινές κάθειρξης που ξεπερνούν τα 50 χρόνια, επτά καταδικασθέντες και δύο αθώοι, είναι το αποτέλεσμα της πρώτης μεγάλης δίκης για το παραδικαστικό κύκλωμα, στην οποία έπεσε χθες η αυλαία με την έκδοση της ετυμηγορίας των δικαστών του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών.

Δύο πρώην δικαστές στη φυλακή, συνολικές ποινές κάθειρξης που ξεπερνούν τα 50 χρόνια, επτά καταδικασθέντες και δύο αθώοι, είναι το αποτέλεσμα της πρώτης μεγάλης
δίκης για το παραδικαστικό κύκλωμα, στην οποία έπεσε χθες η αυλαία με την έκδοση της ετυμηγορίας των δικαστών του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών.
O πρώην πρόεδρος Πρωτοδικών κ. Ευάγγελος Καλούσης και η πρώην πρωτοδίκης κυρία Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια οδηγήθηκαν ξανά στις φυλακές προκειμένου να εκτίσουν τις πολυετείς καθείρξεις που τους επιβλήθηκαν, αφού το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημά τους (κατά πλειοψηφία για την κυρία Μπουρμπούλια) για χορήγηση αναστολής. Αντίθετα, ο γνωστός δικηγόρος Αθηνών κ. Σάκης Κεχαγιόγλου, που περιλαμβάνεται στους καταδικασθέντες, αφέθηκε ελεύθερος, καθώς το δικαστήριο του χορήγησε αναστολή ως την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. Ελεύθεροι αφέθηκαν, επίσης, και οι υπόλοιποι καταδικασθέντες.

Τα αδικήματα για τα οποία κρίθηκαν ένοχοι οι δύο πρώην δικαστές και οι άλλοι πέντε κατηγορούμενοι που καταδικάστηκαν αφορούν:

* Δωροδοκίες δεκάδων χιλιάδων ευρώ και επενδύσεις «βρώμικου» χρήματος από την κυρία Μπουρμπούλια σε μετοχές του Χρηματιστηρίου μέσω της χρηματιστηριακής εταιρείας ΑΧΟΝ ΑΧΕ. * Τις κρουαζιέρες που πραγματοποίησαν με ψεύτικα ονόματα ο κ. Καλούσης και η κυρία Μπουρμπούλια, με το κότερο «Sea U», ιδιοκτησίας του επιχειρηματία κ. Σωτήρη Κρητικού.

Ειδικότερα, το δικαστήριο μετά την ακροαματική διαδικασία, η οποία διήρκεσε περίπου εννέα μήνες, έκρινε ενόχους και καταδίκασε τους:

1. Ευάγγελο Καλούση, σε κάθειρξη 20 χρόνων και 2 μηνών για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος και συγκεκριμένα για «παθητική δωροδοκία», «νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες» («ξέπλυμα βρώμικου χρήματος»), «απόπειρα εκβίασης», «παράβαση καθήκοντος», «κατάχρηση εξουσίας», «ηθική αυτουργία σε απόπειρα κατάχρησης εξουσίας», «αποσιώπηση λόγου εξαίρεσης» και «παράβαση του νόμου περί ναυλώσεως πλοίων».

2. Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, σε κάθειρξη 12 χρόνων για τα κακουργήματα της «νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες» και της «απόπειρας κατάχρησης εξουσίας». 3. Σάκη Κεχαγιόγλου, σε κάθειρξη 6 χρόνων, για το κακούργημα της «συνδρομής σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες».

4. Ευστράτιο Βαλυράκη, επιχειρηματία, σε φυλάκιση 4 χρόνων και 6 μηνών για «ενεργητική δωροδοκία», «απόπειρα εκβίασης», «άμεση συνέργεια σε παράβαση καθήκοντος» και «συνδρομή σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες». 5. Σωτήρη Κρητικό, επιχειρηματία, σε φυλάκιση 4 χρόνων και ενός μηνός για «ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας», «συνδρομή σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες» και παράβαση του νόμου περί ναυλώσεως πλοίων.

6. Θωμά Αμαριανό, αρχιτέκτονα και πρώην σύζυγο της κυρίας Μπουρμπούλια, σε φυλάκιση 4 χρόνων για «συνδρομή σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες».

7. Αντώνη Γεωργίου, επιχειρηματία, σε φυλάκιση 2 χρόνων για «δωροδοκία».

Το δικαστήριο αθώωσε τους κκ. Γιώργο Νικολακόπουλο, δικηγόρο Θεσσαλονίκης, λόγω αμφιβολιών, και Βάιο Ευαγγελόπουλο, καπετάνιο του σκάφους «Sea U», λόγω νομικής πλάνης.

Οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων δεν αναγνώρισαν κανένα ελαφρυντικό στους πρώην δικαστές Ευάγγελο Καλούση και Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια και στους εκ των συγκατηγορουμένων τους, που άκουσαν το «ένοχος», Ε. Βαλυράκη και Α. Γεωργίου. Αντίθετα, στον Θ. Αμαριανό χορήγησαν δύο ελαφρυντικά, του προτέρου εντίμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Το τελευταίο ελαφρυντικό αναγνωρίστηκε και στους Σ. Κεχαγιόγλου και Σ. Κρητικό. Οι καταδικασθέντες απηλλάγησαν και για κάποια επί μέρους αδικήματα που αντιμετώπιζαν. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση Κεχαγιόγλου, ο οποίος απαλλάχθηκε για ακόμη δύο κακουργήματα και δύο πλημμελήματα που περιλαμβάνονταν στο σε βάρος του κατηγορητήριο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.