Πνιγμένη στα χρέη η Πετζετάκις

Η μείωση του δανεισμού της Πετζετάκις αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της διοίκησης, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κ. Ι.Σπανουδάκη. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της διάθεσης των μη λειτουργικών περιουσιακών στοιχείων του ομίλου και της μεταφοράς κερδών και ρευστότητας από τις θυγατρικές προς τη μητρική εταιρεία για την εξυπηρέτηση του χρέους. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Πετζετάκις, ένας αποδεκτός δανεισμός της εταιρείας θα πρέπει να είναι κοντά στα 80 εκατ.

Αύξηση πωλήσεων εμφανίζει η μητρική το α Δ εξάμηνο

Η μείωση του δανεισμού της Πετζετάκις αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της διοίκησης, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κ. Ι.Σπανουδάκη. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της διάθεσης των μη λειτουργικών περιουσιακών στοιχείων του ομίλου και της μεταφοράς κερδών και ρευστότητας από τις θυγατρικές προς τη μητρική εταιρεία για την εξυπηρέτηση του χρέους. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Πετζετάκις, ένας αποδεκτός δανεισμός της εταιρείας θα πρέπει να είναι κοντά στα 80 εκατ. ευρώ, έναντι των 137 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα.

Δραστικό μέτρο προς την κατεύθυνση αυτή θα μπορούσε να είναι η μερική ή ολική πώληση της Ρetzetakis Αfrica, της καλύτερης και πιο αποδοτικής θυγατρικής του ομίλου. Η συγκεκριμένη θυγατρική αντιπροσωπεύει το 40% του συνολικού τζίρου και είναι κερδοφόρα. Ωστόσο, ο κ. Σπανουδάκης τόνισε ότι κάτι τέτοιο πολύ δύσκολα θα γίνει μέσα στο 2008 και αυτό διότι η οικονομική συγκυρία δεν το επιτρέπει. Στο πλαίσιο της πολιτικής μείωσης του δανεισμού, πάντως, έχει ξεκινήσει διαδικασία πώλησης των ακινήτων που η εταιρεία έχει στον έλεγχό της.

Αναφερόμενος στις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, ο κ. Σπανουδάκης υποστήριξε ότι αυτές είναι δύσκολες και αυτό φαίνεται από τη μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας, αλλά και από την υποτίμηση του νοτιοαφρικανικού νομίσματος ραντ έναντι του ευρώ σε ποσοστό περίπου 24% από την αρχή του χρόνου, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα τα οφέλη από τη μητρική να είναι μικρότερα σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό.

Η άλλοτε κραταιά ελληνική πολυεθνική από το 2005 και μετά, υπό το βάρος του υπέρογκου δανεισμού, εμφανίζει ζημιογόνα αποτελέσματα, αρνητική καθαρή θέση και μόλις την τελευταία στιγμή οι πιστώτριες τράπεζες συμφώνησαν- μπροστά στον κίνδυνο η εταιρεία να βάλει λουκέτο και να χάσουν τα λεφτά τους- να δώσουν μια τελευταία ευκαιρία, υπογράφοντας την αναχρηματοδότηση των χρεών. Ο υπέρογκος δανεισμός δημιουργήθηκε από τις αλλεπάλληλες εξαγορές στις οποίες προχώρησε ο όμιλος από το 2001 και μετά, εξαγορές που σε πολλές περιπτώσεις απεδείχθησαν ανεπιτυχείς. Τα δάνεια σύναψε η μητρική αλλά οι ροές από τις θυγατρικές δεν ήταν ικανές να εξυπηρετήσουν τα τοκοχρεολύσια.

Το πρώτο τρίμηνο του 2008 η μητρική εμφάνισε συρρίκνωση ζημιών στα 2,2 εκατ. ευρώ αλλά το ενοποιημένο αρνητικό αποτέλεσμα διευρύνθηκε στα 4 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά στα μεγέθη του 6μήνου ο κ. Σπανουδάκης υποστήριξε ότι αυτά δείχνουν μερική ανάκτηση του μεριδίου που είχε η εισηγμένη πριν από την κρίση, με τις πωλήσεις στο δεύτερο τρίμηνο του έτους να είναι υπερδιπλάσιες του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος. Στο σύνολο του 6μήνου οι πωλήσεις εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 24 εκατ. ευρώ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.