Α ποδεικνύοντας ότι είναι η ισχυρότερη δύναμη του ελληνικού μπάσκετ ο Παναθηναϊκός υπέταξε (90-76) χθες τον Ολυμπιακό στον πέμπτο τελικό της Α1 και κατέκτησε τον δέκατο τίτλο πρωταθλητή τα τελευταία έντεκα χρόνια-29ο στην ιστορία του και 4ο συνεχόμενο νταμπλ- αντιτάσσοντας τη δική του δυναστεία στους ένδεκα (από τους δώδεκα τελευταίους) τίτλους του ποδοσφαιρικού Ολυμπιακού. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της εννιάχρονης θητείας του κ. Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον πάγκο του Τριφυλλιού, οι Πράσινοι έχουν διεκδικήσει 27 τίτλους (τρεις ανά περίοδο, Πρωτάθλημα, Κύπελλο, Ευρωλίγκα), έχουν συμμετάσχει σε 19 τελικούς και έχουν πανηγυρίσει τις… 16 (!) φορές, συνεπώς δεν υπάρχει πιο εντυπωσιακό επιχείρημα για να επιβεβαιώσει την κυριαρχία τους!

Μόνο που και χθες στο ΟΑΚΑ, αρκετοί οπαδοί δεν είχαν σκοπό να απολαύσουν μπάσκετ υψηλού επιπέδου, αλλά για να αντιμετωπίσουν ως… κόκκινο πανί τους παίκτες και τον προπονητή του Ολυμπιακού κ. Παναγιώτη Γιαννάκη. Οι τελευταίες στιγμές, μάλιστα, ήταν κωμικοτραγικές. Οι γηπεδούχοι είχαν κατακτήσει, ουσιαστικά, τον τίτλο (90-76), αλλά όχι και τυπικά. 6,3 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη της αναμέτρησης, στην οποία υπερίσχυσαν οι Πράσινοι λόγω του μεγαλύτερου βάθους πάγκου, της εμπειρίας, της προσωπικότητας σπουδαίων παικτών και της επιθετικής άμυνάς τους (έναντι της παθητικής «ζώνης» που εφάρμοσε στο μεγαλύτερο διάστημα ο Ολυμπιακός), οι οπαδοί του Τριφυλλιού αποφάσισαν να «στολίσουν» τον αγωνιστικό χώρο με όσα πολεμοφόδια τους είχαν περισσέψει, με αποτέλεσμα το ματς να διακοπεί. Οι περισσότεροι Ερυθρόλευκοι αποχώρησαν, αλλά προς τιμήν του ο κ. Γιαννάκης μάζεψε με το ζόρι μια… πεντάδα παικτών για να ολοκληρωθεί ο αγώνας και να μην εξευτελιστεί ακόμη περισσότερο το ελληνικό πρωτάθλημα. Το κορυφαίο όλων; Ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος νομίζοντας ότι το ματς είχε τελειώσει, κλώτσησε την μπάλα (όπως κάποτε ο Παναγιώτης Φασούλας στο Αλεξάνδρειο!) στον… Θεό, με αποτέλεσμα να ψάχνουν οι φροντιστές του Παναθηναϊκού μια καινούργια για να ολοκληρωθεί ο τελικός και να αρχίσει η φιέστα. Αντε και του χρόνου!

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Αλβέρτης, Περπέρογλου 3, Σπανούλης 15 (3/5 δ.,

1/3 τρ., 6/6 β., 3 ασ., 2 κλ.), Μπατίστ 18 (6/7 δ., 6/8 β., 6 ρ.), Ζίζιτς, Χατζηβρέττας 3, Τσαρτσαρής 12 (7 ρ.), Διαμαντίδης 13 (4 ρ., 2 ασ., 4 κλ.), Ουίνστον 7, Τομάσεβιτς, Γιασικεβίτσιους 18 (1/3 δ., 4/9 τρ., 4/4 β., 4 ασ., 5 λ.).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Μπλέικνι 13, Παπαμακάριος 3, Γουντς 18 (5/8 δ., 1/4 τρ., 5/6 β.), Μπουρούσης 11 (12 ρ.), Τσακαλίδης, Γκριρ 19 (3/3 δ., 3/7 τρ., 4/6 β., 5 ρ., 3 ασ.), Βασιλόπουλος 4, Σχορτσανίτης 4, Πρίντεζης 4, Τεόντοσιτς.

Στην Ευρωλίγκα ο Πανιώνιος
«Κάηκε» χθες η… πλατεία της Νέας Σμύρνης (η «καρδιά» των οπαδών του Πανιωνίου), καθώς οι Κυανέρυθροι επικράτησαν (88-74) του Αμαρουσίου στον πέμπτο αγώνα της σειράς του μικρού τελικού και επέστρεψαν στην Ευρωλίγκα έπειτα από δώδεκα χρόνια. «Αυτές τις στιγμές δεν μπορείς να πεις πολλά πράγματα.Το Μαρούσι είναι πολύ καλή ομάδα και του αξίζουν συγχαρητήρια. Εμείς είχαμε πίεση, καθώς χρειάστηκε να ανατρέψουμε το 2-0 στη σειρά των αγώνων,αλλά οι παίκτες μου δεν σταμάτησαν ποτέ να πιστεύουν στην ανατροπή και τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου», σχολίασε ο προπονητής των νικητών κ. Νέναντ Μάρκοβιτς, ενώ ο συνάδελφός του που οδήγησε το Μαρούσι στο Uleb Cup κ. Σούλης Μαρκόπουλος δικαιολόγησε τους παίκτες του τονίζοντας ότι «έδωσαν τα πάντα.Η κούραση και το άγχος μάς επηρέασαν,αφού τα παιδιά δεν ήταν συνηθισμένα να παίζουν τόσο δυνατά παιχνίδια». ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Ξανθόπουλος 6, Τσάπιν 8, Ζορόσκι 16, Γεωργαλής, Σάκοτα 11, Γιάνκοβιτς, Καλαμπόκης 16, Νιούλι 7, Κατιάκος 2, Μπάξτερ 12, Κένταλ, Γιαννούλης 10.

ΜΑΡΟΥΣΙ: Στίβενσον 14, Παπαντωνίου, Χαραλαμπίδης 14, Μπουντούρης, Μιλισάβλιεβιτς 16, Μπράιαντ 2, Τουντζιαράκης 2, Μαυροειδής 7, Κογιαντίνοβιτς, Μπάκιτς 2, Γλυνιαδάκης 4, Καϊμακόγλου 13.