Μικρά και επί Παντός

ΛΟΝΔΙΝΟ. Είναι γνωστό ότι ο τροχός στα χέρια του οδοντιάτρου αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους φόβους μικρών και μεγάλων. Ενα νέο μηχάνημα που χρησιμοποιεί ακτίνες λέιζερ υπόσχεται να εξαφανίσει τον τροχό από την εργαλειοθήκη των οδοντιάτρων, περιορίζοντας στο ελάχιστο δυνατό την ενόχληση και τον πόνο σε δύσκολες επεμβάσεις στα ούλα και στα δόντια. Τα τελευταία χρόνια οι οδοντίατροι χρησιμοποιούν μηχανήματα λέιζερ τα οποία όμως δεν είναι τόσο προηγμένα ώστε να μπορούν να πραγματοποιηθούν επεμβάσεις στα οστά των δοντιών ή σε σκληρούς ιστούς όπως το σμάλτο.

▅ Ελπιδοφόρο εμβόλιο για καρκίνο του εγκεφάλου

Ενα πειραματικό εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την αμερικανική εταιρεία Αvant Ιmmunotherapies Ιnc. υπερδιπλασίασε τον χρόνο επιβίωσης ασθενών με τη συνηθέστερη και πλέον θανατηφόρο μορφή καρκίνου του εγκεφάλου, το πολύμορφο γλοιοβλάστωμα. Το εμβόλιο δοκιμάστηκε σε είκοσι τρεις ασθενείς οι οποίοι είχαν ήδη υποβληθεί σε επέμβαση για την αντιμετώπιση του γλοιοβλαστώματος. Οπως ανέφερε ο δρ Τζον Σάμπσον του Πανεπιστημίου Ντιουκ, ο οποίος παρουσίασε τα ευρήματα σε συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας, οι ασθενείς που έλαβαν το εμβόλιο επέζησαν κατά μέσο όρο 33 μήνες, συγκριτικά με μόλις 14 μήνες για τους ασθενείς που ακολούθησαν τη συμβατική χημειοθεραπεία.

▅ Μπρόκολο και σπανάκι ενισχύουν τα οστά

Δύο έρευνες οι οποίες εκπονήθηκαν σε πανεπιστήμια της Σκωτίας δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε πράσινα λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το σπανάκι, ενισχύουν την οστική πυκνότητα και μειώνουν τα προβλήματα που εμφανίζονται στα οστά των γυναικών λίγο μετά την εμμηνόπαυση. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά διαθέτουν βιταμίνη Κ, η οποία έχει αποδειχτεί ότι είναι ευεργετική για τα οστά.

▅ Μικροσκοπική αντλία δίνει ζωή στις άρρωστες καρδιές

Μια μικροσκοπική αντλία με μέγεθος που δεν ξεπερνά εκείνο της μπαταρίας του τηλεχειριστηρίου της τηλεόρασης φαίνεται ότι μπορεί να ξαναδώσει ζωή σε καρδιές ασθενών που πάσχουν από χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια. Η συσκευή που τοποθετείται κάτω από δέρμα, στην περιοχή του θώρακα, και η οποία λειτουργεί ως βοηθός της καρδιάς του ασθενούς, συντελώντας στην άντληση αίματος, έχει ήδη τοποθετηθεί σε μικρό αριθμό ασθενών στις ΗΠΑ με πολύ καλά αποτελέσματα. «Γονείς» της νέας αντλίας είναι ειδικοί της αμερικανικής εταιρείας Circulite, οι οποίοι χρειάστηκαν οκτώ ολόκληρα χρόνια ερευνών για την ανάπτυξή της και καθήκον της είναι να προσφέρει μακροπρόθεσμη βοήθεια στην κυκλοφορία του αίματος.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.