«Ξυπνήματα» για την ακρίβεια μετά τα μηνύματα των γκάλοπ

Και ξαφνικά η κυβέρνηση ανακάλυψε την ακρίβεια... Τις τελευταίες ημέρες αν παρακολουθήσει κανείς τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών τα χάνει κυριολεκτικά με την ευαισθησία που δείχνουν. Πρώτος, την περασμένη εβδομάδα, εξέφρασε την απορία του μπροστά στις κάμερες ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Π.Δούκας, λέγοντας: « Μα πώς μπορεί να ζει κανείς με μισθό 1.000 ευρώ στις ημέρες μας ». Την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρ.Φώλιας κάλεσε τους βιομηχάνους τροφίμων και τους ιδιοκτήτες των σουπερμάρκετ να « αποδείξουν εμπράκτως την εταιρική κοινωνική τους ευθύνη » ζητώντας τους να μειώσουν τις τιμές.

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε χθες συζήτηση για την ακρίβεια, έχει όμως ήδη προσδιορισθεί από τις 24 Μαΐου

Και ξαφνικά η κυβέρνηση ανακάλυψε την ακρίβεια… Τις τελευταίες ημέρες αν παρακολουθήσει κανείς τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών τα χάνει κυριολεκτικά με την ευαισθησία που δείχνουν.

Πρώτος, την περασμένη εβδομάδα, εξέφρασε την απορία του μπροστά στις κάμερες ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Π.Δούκας, λέγοντας: « Μα πώς μπορεί να ζει κανείς με μισθό 1.000 ευρώ στις ημέρες μας ».

Την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρ.Φώλιας κάλεσε τους βιομηχάνους τροφίμων και τους ιδιοκτήτες των σουπερμάρκετ να « αποδείξουν εμπράκτως την εταιρική κοινωνική τους ευθύνη » ζητώντας τους να μειώσουν τις τιμές.

Προχθές ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ.Αλογοσκούφης σε δηλώσεις από τη Φραγκφούρτη είπε ότι « πρέπει να ενισχυθούν εισοδηματικά οι οικονομικά ασθενέστερες τάξεις » υιοθετώντας έτσι την προτροπή του παλιού γνώριμου κ. Α.Ανδριανόπουλου, ο οποίος εδώ και έναν μήνα είχε δηλώσει: « Τα πράγματα θα χειροτερεύσουν προτού βελτιωθούν ». Παρεμπιπτόντως, ο κ. Αλογοσκούφης δεν έχασε την ευκαιρία να διαφωνήσει με τον Φώλια, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στις τιμές, αλλά το « πληθωριστικό σοκ» πρέπει να αντιμετωπιστεί με μέτρα ενίσχυσης των φτωχών. Και μόλις χθες πληροφορηθήκαμε ότι ο πρωθυπουργός κ. Κ.Καραμανλής με επιστολή του στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μανουέλ Μπαρόζο ζητεί να τεθεί προς συζήτηση το θέμα της ακρίβειας και των εισοδηματικών ενισχύσεων στο Συμβούλιο Κορυφής που θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 19 και 20 Ιουνίου. Μόνο που, όπως έχει γράψει «Το Βήμα», από τις 24 Μαΐου στην ατζέντα των συζητήσεων των αρχηγών κρατών-μελών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης είχε προσδιορισθεί ότι το θέμα της Συνόδου θα ήταν η ακρίβεια. Μάλιστα στο επίσημο ανακοινωθέν αναφερόταν: « Οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών θα αξιολογήσουν τις εξελίξεις όσον αφορά τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και θα συζητήσουν τις επιπτώσεις τους σε όλες τις πολιτικές της Ενωσης,μεταξύ άλλων τις πιθανές επιπτώσεις στην πολιτική για την ανάπτυξη,την ΚΑΠ κτλ. ».

Είναι, λοιπόν, να μην απορεί κανείς για αυτό το όψιμο ενδιαφέρον; Για τους κινούμενους στους χώρους της πολιτικής η απάντηση είναι απλούστατη. Προχθές το βράδυ παρουσιάστηκε στο Μega η δημοσκόπηση της GΡΟ για την ακρίβεια, η οποία κατέληγε στο συμπέρασμα ότι οι 8 στους 10 Ελληνες θεωρούν την ακρίβεια το μεγαλύτερο πρόβλημα και μάλιστα σε πολύ μεγάλο ποσοστό (ο ένας στους δύο) θεωρούν υπεύθυνη την κυβέρνηση για το πρόβλημα. Και χθες δημοσιεύθηκε στο «Βήμα» η έρευνα της VΡRC για τη φτώχεια στην Ελλάδα, η οποία καταλήγει σε συγκλονιστικά συμπεράσματα για την υπερχρέωση των νοικοκυριών και την αδυναμία εκατομμυρίων Ελλήνων να κάνουν έστω και μία εβδομάδα διακοπές.

Ωστόσο, εκτός από την προφανή κοροϊδία, είναι να απορείς πώς κανείς- μα κανείς – από τους κυβερνώντες δεν αντιλήφθηκε εδώ και ενάμιση χρόνο πού οδηγείται η οικονομία, πού πάνε οι τιμές… Εκτός κι αν τότε πίστευαν στην ελεύθερη αγορά και σήμερα το ξανασκέφτονται…

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.