Στη μάχη του γάλακτος που έχει ξεσπάσει σε μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών, οι γερμανοί γαλακτοπαραγωγοί βρέθηκαν στην πρωτοπορία και με σκληρές, «μεσογειακές» μεθόδους, κέρδισαν χθες μια πρώτη συμβολική στήριξη από τη γερμανική πολιτική ηγεσία. Οι υπουργοί Γεωργίας 16 ομόσπονδων κρατιδίων (land), μαζί με τον ομοσπονδιακό υπουργό Γεωργίας Ορστ Ζεεχόφερ, εκδήλωσαν τη στήριξή τους στα αιτήματα των γαλακτοπαραγωγών. «Μια σωστή τιμή που να καλύπτει το κόστος είναι απαραίτητη» είπε ο Ρολάντ Βόελερ, του κρατιδίου της Σαξωνίας, εξ ονόματος και των 16 ομολόγων του.

Οι γαλακτοπαραγωγοί χωρών όπως η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Λετονία ή η Ελβετία διαμαρτύρονται για την πτώση των τιμών του γάλακτος, από τον Απρίλιο, ως αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής άρσης των ποσοστώσεων, για να αντιμετωπιστεί ακριβώς η αύξηση των τιμών από πέρυσι τον Ιούνιο! Οι γερμανοί γαλακτοπαραγωγοί ζητούν μια ελάχιστη τιμή 43 λεπτών του ευρώ ανά λίτρο, τη στιγμή που τώρα στην αγορά έχουν διαμορφωθεί τιμές 25 ως 35 λεπτά το λίτρο και ενώ υπολογίζουν σε 7 λεπτά την αύξηση του κόστους τους από την αύξηση των τιμών της ενέργειας και των ζωοτροφών. Σύμφωνα με τη Γιούτα Βάις, εκπρόσωπο της γερμανικής ομοσπονδίας γαλακτοπαραγωγών, ΒDΜ, το 80% από τους 100.000 γαλακτοπαραγωγούς συμμετέχουν στην απεργία, η οποία έχει πάρει τη μορφή παρεμπόδισης της παράδοσης γάλακτος στη γαλακτοβιομηχανία. Ο σύνδεσμος της τελευταίας, ΜΙΚ, στην οποία ανήκουν κάπου 100 γαλακτοβιομηχανίες, χαρακτήρισε «παράνομες» αυτές τις «υπερβολικά αγωνιστικές» μορφές

Οι κινητοποιήσεις αποφασίζονται επί τόπου από τους ντόπιους παραγωγούς

δράσης και απείλησε με προσφυγή στη Δικαιοσύνη, καθώς όπως εξήγησε στην τηλεόραση ένας εκπρόσωπός της, ο Ματίας Μπραντλ, η ίδια «γίνεται σάντουιτς» ανάμεσα στους παραγωγούς και στους διανομείς. Σύμφωνα με τους τελευταίους, όπως τόνισε ένας εκπρόσωπος της Εdeka, της μεγαλύτερης αλυσίδας σουπερμάρκετ στη Γερμανία, οι συνολικές ποσότητες γάλακτος είναι ακόμη επαρκείς, αλλά ανάλογα με τις περιοχές- ιδιαίτερα στη Νότιο Βαυαρία – υπάρχουν ελλείψεις.

Το μεγαλύτερο εργοστάσιο γάλακτος της Ευρώπης, το Sachsenmilch Μolkerei κοντά στη Δρέσδη, έχει αποκλειστεί από την Κυριακή, ενώ σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της ΒDΜ, τον Χανς Φολντενάουερ, οι κινητοποιήσεις μπροστά από τα εργοστάσια δεν οργανώνονται από την ίδια την ΒDΜ, αλλά αποφασίζονται επιτόπου από τους γαλακτοπαραγωγούς. Τη Δευτέρα, πάντως, 20 από τα 100 κύρια εργοστάσια γάλακτος βρίσκονταν υπό πολιορκία, από τρακτέρ ή αυτοκίνητα, ενώ και η αστυνομία παρενέβη σε μερικές περιπτώσεις για να απομακρύνει τα μπλόκα των απεργών, οι οποίοι δεν διστάζουν να πετάνε το γάλα σε αγρούς, ως λίπασμα, και να δηλώνουν ότι η απεργία τους είναι διαρκείας.