Εφιαλτικές οι προβλέψεις για το μέλλον

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι εδώ, και οι άνθρωποι ήδη την τελευταία δεκαετία υποφέρουν από τις καταστροφικές επιπτώσεις της υπερθέρμανσης στο περιβάλλον του πλανήτη. Αυτό είναι το ζοφερό συμπέρασμα της επίσημης έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για τις Αλλαγές στο Κλίμα (ΙΡCC). Η συσσώρευση ακραίων φαινομένων, όπως καύσωνες, ξηρασίες, πλημμύρες, θύελλες και η τήξη των πάγων, είναι ισχυρές ενδείξεις ότι οι αλλαγές στο κλίμα συμβαίνουν ήδη και οφείλονται κατά 90% στην ανθρώπινη δραστηριότητα, λένε οι επιστήμονες.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι εδώ, και οι άνθρωποι ήδη την τελευταία δεκαετία υποφέρουν από τις καταστροφικές επιπτώσεις της υπερθέρμανσης στο περιβάλλον του πλανήτη. Αυτό είναι το ζοφερό συμπέρασμα της επίσημης έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για τις Αλλαγές στο Κλίμα (ΙΡCC).

Η συσσώρευση ακραίων φαινομένων, όπως καύσωνες, ξηρασίες, πλημμύρες, θύελλες και η τήξη των πάγων, είναι ισχυρές ενδείξεις ότι οι αλλαγές στο κλίμα συμβαίνουν ήδη και οφείλονται κατά 90% στην ανθρώπινη δραστηριότητα, λένε οι επιστήμονες.

Η έκθεση διαπιστώνει «αύξηση στους θανάτους και στις ασθένειες από καύσωνες,πλημμύρες,πυρκαϊές και ξηρασίες» και αναφέρει ότι «οι κλιματικές αλλαγές στους πόλους μπορεί να απειλήσουν αυτόχθονες πληθυσμούς και να καταστρέψουν ολόκληρα οικοσυστήματα».

Σύμφωνα με τους εκατοντάδες επιστήμονες της ΙΡCC, η υπερθέρμανση «απειλεί με σοβαρές ελλείψεις σε νερό και τρόφιμα εκατομμύρια ανθρώπους» . Τον μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν οι φτωχοί πληθυσμοί της Αφρικής και οι άνθρωποι που ζουν σε μεγάλα δέλτα ποταμών.

Η έκθεση βασίζεται σε παρατηρήσεις των πρόσφατων αλλαγών στο κλίμα και όχι σε μελλοντικές προβλέψεις βάσει μοντέλων σε υπολογιστές.

Οι ειδικοί εμφανίζονται σχεδόν βέβαιοι (σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90%) ότι για την αύξηση της θερμοκρασίας ευθύνονται οι ανθρώπινες δραστηριότητες και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η Διακυβερνητική του ΟΗΕ προβλέπει ότι ως το τέλος του αιώνα η θερμοκρασία θα σημειώσει καταστροφική αύξηση της τάξεως των 1,8-4 βαθμών Κελσίου.

Η ΙΡCC ιδρύθηκε το 1988 και έχει συντάξει συνολικά τέσσερις εκθέσεις για το κλίμα. Στην τελευταία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κλίμακα του προβλήματος είναι πρωτοφανής για τα τελευταία 20.000 χρόνια.

Οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου και άλλων αερίων του θερμοκηπίου βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 650.000 ετών.

Η ΙΡCC προβλέπει ότι η παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 2-4,5 βαθμούς Κελσίου, με πιθανότερη άνοδο τους 3 βαθμούς. Αν συμβεί αυτό, περισσότεροι από 400 εκατομμύρια άνθρωποι θα λιμοκτονήσουν, 3,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν θα έχουν αρκετό νερό και 2-7 εκατομμύρια θα πλήττονται από πλημμύρες κάθε χρόνο.

Ως το 2030 οι παγετώνες των Ιμαλαΐων θα έχουν συρρικνωθεί στο ένα πέμπτο του αρχικού όγκου τους και οι θάνατοι από διάρροια, λόγω χρήσης μολυσμένου νερού, θα αυξηθούν δραματικά. Επιπλέον, η Μεσόγειος, η υποσαχάρια Αφρική και περιοχές της Ασίας είναι πιθανό να πληγούν από μόνιμη ξηρασία.

Στις θάλασσες, η μέση παγκόσμια στάθμη των υδάτων αυξάνεται ήδη κατά τρία χιλιοστά τον χρόνο.

Επιπλέον, το ένα τέταρτο των χερσαίων ζώων και φυτών, περισσότερα από 1 εκατομμύριο είδη, ενδέχεται να εξαφανιστούν εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη τα επόμενα 50 χρόνια. Υπολογίζεται ότι απειλούνται 1.103 είδη θηλαστικών, πουλιών, ερπετών, εντόμων και φυτών. Στην Ευρώπη, η μελέτη προβλέπει ότι θα εξαφανιστεί το 25% των πτηνών αν ισχύσει το σενάριο της ΙΡCC με τη μέγιστη θερμοκρασία.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.